Які мюслі найкорисніші та як вибрати якісний продукт
Категорія
Їжа
Дата публікації

Які мюслі найкорисніші та як вибрати якісний продукт

Які мюслі найкорисніші та як вибрати якісний продукт
Джерело:  online.ua

Мюслі відносяться до категорії продуктів здорового харчування - вони володіють високою біологічною цінністю і мають в своєму складі багато корисних вітамінів і мінералів. Але не кожен продукт назвою "мюслі" реально корисний. Онлайн Гід розібрався, які мюслі краще і як правильно вибрати дійсно якісний продукт.

Склад зі злаків, сухофруктів і горіхів з'явився на початку 20 століття, його "винайшов" швейцарський лікар Бірхер-Беннер, якого також називають батьком сироїдіння. Він першим помітив, що оброблені продукти, такі як білий хліб, м'ясо і солодощі, що вважалися в той час "сильною" їжею, не тільки не сприяли одужанню хворих, але навіть погіршували їх стан.

Тому доктор заснував власну клініку і почав годувати своїх пацієнтів виключно сирою рослинною їжею, включаючи мюслі. Більшість з них вже лікувалися різними методиками, але безрезультатно. Однак завдяки меню доктора Бірхер-Беннер вони чудесним чином почали одужувати.

З тих пір мюслі мають репутацію здорового харчування. Популярність цієї корисної їжі привела до появи безлічі різновидів, які містять шоколад, багато цукру, рафіновані і хлібобулочні вироби.

Справжні мюслі повинні бути багатими на клітковину і в той же час містити мало цукру. Вони також не повинні піддаватися будь-якої термічній обробці. Тому, якщо хочете, щоб їжа була не тільки смачною, але й корисною, потрібно уважно читати етикетки.

Як правильно вибрати мюслі?

Фото: envato.com

  • Правило 1: цілісний овес замість кукурудзяних пластівців

Якісні мюслі повинні в першу чергу містити цілісний необроблений овес, оскільки його зовнішня оболонка містить розчинну клітковину, яка покращує перистальтику кишечника і виводить токсини з організму. Доведено, що люди, чиє меню багато клітковиною, рідше страждають від раку.

Крім того, вуглеводи з цільного зерна засвоюються повільно, тим самим надовго залишаючи відчуття ситості при відносно низькій калорійності, а багатий вміст магнію регулює ступінь цукру в крові.

Якщо зерна в продукті перемелені, то це не мюслі, а їх американський аналог - кукурудзяні пластівці. Однак, звички харчування, які прийшли з цієї частини світу, не найздоровіші.

  • Правило 2: продукти не повинні бути приготовлені

Інгредієнти мюслі - зерна і фрукти повинні бути тільки висушені на повітрі, а не обсмажені. Навіть нагрівання тільки до 70-80 градусів руйнує багато вітамінів.

Ось чому, якими би не були смачними кукурудзяні пластівці, хрусткі мюслі і карамелізовані горіхи, за біологічною цінністю вони поступаються класичному рецепту.

  • Правило 3: без цукру

У змісті етикетки він часто ховається під назвами глюкоза-фруктоза або кукурудзяний сироп. На практиці, це тільки додає порожні калорії і ніяких корисних речовин в вашу тарілку з мюслі.

Кращими підсолоджувачами є мед і кленовий сироп, але оскільки їх вартість відносно висока, виробники вважають за краще на них економити. Тому оптимальний варіант - купити натуральні мюслі і підсолодити їх самостійно.

Як зробити мюслі власного виробництва?

Фото: envato.com

Якщо ви не можете знайти корисні мюслі в супермаркетах, ви можете приготувати їх самостійно в домашніх умовах. У магазинах здорового харчування (і не тільки) можна знайти зерна вівса, пшениці або жита, сушені (обережно, щоб не переборщити з цукром) фрукти, сирі горіхи. Таким чином, ви можете скласти рецепт на свій смак або використовувати його.

До речі, за такою же рецептурою можно приготувати поживні протеїнові батончики.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?