Протеїнові батончики — що це таке і кому їх варто їсти
Категорія
Їжа
Дата публікації

Протеїнові батончики — що це таке і кому їх варто їсти

Протеїнові батончики — що це таке і кому їх варто їсти
Джерело:  online.ua

Протеїнові батончики рекламуються як ідеальний продукт для спортсменів і людей, які дотримуються дієти. Споживачам, які хочуть замінити солодощі закусками, що не менш смачні, але більш поживні і корисні, рекомендується їх їсти. ГастроГід Онлайн розповідає, що таке протеїнові батончики і як приготувати смачні ласощі своїми руками.

Що таке протеїнові батончики?

Фото: envato.com

За визначенням, протеїновий батончик - це швидкий і багатий перекус з високою поживною та енергетичною цінністю. Як випливає з назви, в його склад повинні входити в першу чергу речовини білкового походження.

Їх запаси служать для регенерації всіх клітин тіла, в тому числі для нарощування м'язової маси, що особливо важливо для людей, що займаються силовими видами спорту.

У чому користь протеїнових батончиків?

Фото: unsplash.com

Багатий поживними речовинами протеїновий батончик може бути еквівалентом корисної, ситної їжі, що робить його відмінною пропозицією для тих, хто багато працює або проводить багато часу в подорожах.
На жаль, значна частина представлених на ринку «відповідних» продуктів, незважаючи на обнадійливу упаковку і назву, мало чим відрізняється за складом від звичайних батончиків, часте вживання яких призводить до ожиріння і серйозних захворювань.

Протеїновий батончик містить білки тваринного походження, наприклад, у вигляді ізолятів сироваткового білка. Також є продукти з рослинним білком - соя або пшениця. Ці протеїнові батончики підходять для веганської дієти, але містять менше незамінних амінокислот.

Вуглеводи повинні бути наступним інгредієнтом здорового перекусу. Вони є основним джерелом енергії. Вуглеводні продукти, такі як злаки або фрукти (в батончиках - сушені), корисні для організму. Оскільки клітковина (суміш неперетравлюваних полісахаридів) має велике значення для правильного функціонування травної системи і метаболічних процесів, інулін часто додають в протеїнові батончики.

Щоб посилити смак продукту, до його складу іноді додають поліолові підсолоджувачі (наприклад, еритріт, стевію) - з дуже низьким глікемічним індексом і незначною калорійністю.

Протеїнові батончики зазвичай містять ненасичені жири - горіхи, насіння. Вони необхідні для збалансованої дієти, як мінерали і вітаміни, які містяться у всіх компонентах здорової закуски. Щоб батончики мали багатший склад (і, до речі, кращий смак), в них часто додають какао або темний шоколад.

Яка шкода від протеїнових батончиків?

Фото: envato.com

Доступні на ринку протеїнові батончики не завжди є здоровим перекусом. Виробники часто додають до них речовини, відмінні від вищезазначених, - щоб поліпшити смак продукту, надати йому відповідну текстуру, привабливий зовнішній вигляд, продовжити термін придатності і знизити виробничі витрати.

Часто список інгредієнтів відкриває глюкозно-фруктозний сироп або пальмова олія, а цінні елементи присутні в незначній кількості.

Вибирайте протеїнові батончики без простих цукрів (особливо синтетичних), твердих рослинних жирів, консервантів, штучних барвників, емульгаторів. Ці речовини не призначені для підтримки стрункості і шкідливі для здоров'я.

Коли найкраще їсти протеїнові батончики?

Через високий вміст протеїну протеїнові батончики найчастіше використовують люди, що займаються силовими видами спорту. Таку закуску варто вживати після тренування, під час так званого анаболічного вікна. Тоді організм найбільш інтенсивно і ефективно засвоює поживні речовини, переробляючи їх, в тому числі для м'язової маси.

Також можно використовувати протеїновий батончик приблизно за годину до запланованої вправи, тому що він забезпечує потрібну дозу енергії.

Чи можна набрати вагу за допомогою протеїнових батончиків?

Фото: envato.com

Запорукою збереження здоров'я і здорової маси тіла є різноманітне, правильно збалансоване харчування. Саме тому не варто занадто часто їсти протеїнові батончики і відмовлятися від інших продуктів в їх користь.
Проте, хороший протеїновий батончик може замінити один з 4-5 прийомів їжі в щоденному меню майже кожного (за умови, що людина не вимагає спеціальної дієти, наприклад, дієти з низьким вмістом білка або без глютену).

Цей вибір особливо корисний для тих, що намагається схуднути, оскільки страви з високим вмістом білка допомагають зменшити жирові відкладення.

Рецепт домашніх протеїнових батончиків

Оскільки якісні протеїнові батончики коштують дорого і не продаються в кожному магазині, є сенс приготувати таку закуску самостійно. Приготування гранично просте.

Потрібно перемішати до однорідної маси або просто змішати размочені крупи, сухофрукти, горіхи, насіння, за бажанням - підсолоджувач. Сформувати батончики та почекати 30-40 хвилин, поки вони застигнуть.

Протеїнові батончики - рецепт (відео)

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?