Зміни під час вагітності — що відбувається в організмі жінки
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Зміни під час вагітності — що відбувається в організмі жінки

Зміни під час вагітності — що відбувається в організмі жінки
Джерело:  online.ua

Всі зміни в організмі вагітної жінки спрямовані, перш за все, на створення оптимально сприятливих умов для розвитку і росту плода. Внутрішні перебудови захоплюють абсолютно всі системи, що нерідко викликає дискомфорт та тривогу у майбутніх мам. Онлайн Гід для Мам розповідає, які зміни під час вагітності відбуваються в організмі жінки та чи варто хвилюватися через них.

Як змінюється нервова система при вагітності?

У перші місяці вагітності трохи знижується збудливість кори головного мозку, однак в подальшому навпаки підвищується і залишається незмінною до народження дитини.

Ближче до пологів збудливість ядер спинного мозку стає вище кори, що має велике значення для рефлекторної діяльності матки. Також зміни захоплюють і вегетативну нервову систему, тому у вагітних відзначається сонливість, підвищена втомлюваність, плаксивість.

Як змінюються гормони при вагітності?

 Фото: envato.com

Під час вагітності у жінки збільшуються яєчники, в них припиняється процес овуляції. Підвищується активність таких гормонів, як хоріонічний гонадотропін, плацентарний лактоген, гормони гіпофіза, гіпоталамуса, пролактин.

Але головним перетворенням в організмі стає поява фетоплацентарної системи, яка включає в себе плід, плаценту і материнський організм. Основним гормоном даної системи є естріол, який регулює матково-плацентарний кровообіг.

На другому місці йде прогестерон, що викликає безліч змін для виникнення і прогресії вагітності: імплантація, розвиток плода, підготовка молочних залоз до лактації.

Які процеси відбуваються в серцево-судинній системі?

 Фото: envato.com

Під час вагітності підвищується об'єм циркулюючої крові, що викликає фізіологічну гіповолемію. ОЦК збільшується, перш за все, за рахунок плазми, що пов'язано з активацією альдостерону, ренін ангіотензинової системи, секрецією плацентарних гормонів.

З 5-6 місяця вагітності зростає венозний тиск, що проявляється набряком нижніх кінцівок, варикозним розширенням вен і змінами зовнішніх статевих органів. Внаслідок підвищеного ОЦК йде навантаження на серце, і як результат збільшується серцевий викид.

Що відбувається в органах дихання при вагітності?

Через постійне збільшення розміру живота зміщуються органи до діафрагми - це відбувається компенсація за рахунок розширення її окружності. Споживання кисню до кінця вагітності збільшується на 30%, а під час пологів - на 200%.

Чому нудить і виникають запори при вагітності?

 Фото: envato.com

У більшості майбутніх мам на початкових термінах спостерігаються нудота, блювота, зміна смаку, зниження апетиту - токсикоз. По мірі прогресування росту матки відбувається механічне стиснення товстого кишківника, що проявляється запорами. Нерідко ускладненням такого явища стає геморой.

Як вагітність впливає на нирки?

Нирки працюють з підвищеним навантаженням, адже під час вагітності їм доводиться виводити з організму ще й продукти обміну плода.

Найбільш ретельно стежать за появою білка в сечі, що є одним з критеріїв еклампсії. За рахунок механічного тиску на сечоводи, сечовий міхур вагітних більше схильний до захворювань інфекційної природи, наприклад, пієлонефриту.

Всі перераховані вище зміни в акушерстві та гінекології називають терміном «норма вагітності». Цей термін відображає всі середньостатистичні показники, які не характерні для патологічного перебігу вагітності. Тому не варто хвилюватися!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?