Категорія
Рецепти
Дата публікації

Капрезе: прості рецепти приготування в домашніх умовах

Джерело:  online.ua
Капрезе: прості рецепти

Капрезе — це страва італійської кухні, а саме салат. Головні складові цього “кулінарного шедевра” — це сир моцарела, томати, оливкова олія та зелень у виді базиліку. Зараз важко уявити будь-яке застілля без такого виду закуски, як салат. Різновидів салатів існує величезна кількість з різними інгредієнтами та заправками. Салати бувають: овочеві, фруктові, з морепродуктами, з м'ясом та інші. 

Коротко про історію Капрезе

Концепція саме салату пов'язана з античними римлянами, котрі полюбляли готувати страви з трав і зелені, приправлені сіллю. На римських бенкетах було прийнято подавати закуски з трав і овочів. Їх, як правило, приправляли різноманітними соусами — медом, сіллю з оцтом. Слово “salato” перекладається, як “страва з заправкою “. Особливо популярними салати стали в епоху Відродження, коли їжа стала більш витонченою та різноманітною, а також саме в цей період почали з'являтися нові продукти, сорти вин.

історія салату капрезе

Тому салат стає обов'язковим доповненням до святкового столу. Простий рецепт Капрезе сподобався не тільки італійцям, цей салат полюбляють в багатьох країнах світу. У 1699 році з'явилася кулінарна книга “Acetaria: A Discourse of Sallets” англійця Д. Евеліна. Саме в цій книзі розповідається, як правильно готувати салати та навіть, як вирощувати зелень для них.

У наступні тисячоліття були створені такі прекрасні рецепти салатів, як: Цезар, Капрезе, Олів'є та багато іншого. Класичний рецепт Капрезе вважається однією з національних страв Італії. Прийнято вважати, що Капрезе вперше з'явився на острові Капрі (Неаполітанська затока), адже дослівно назву салату можна перекласти як "салат з острова Капрі". Окрім географічної приналежності до Італії, салат є істинно італійським через його колірну подібність до державного прапора: червоні помідори, зелений базилік і білий сир моцарела. У якості заправки використовують соус песто.

Кажуть, що вперше зібрав три смачні інгредієнти — будівельник, який особливо пишався своєю батьківщиною. Він хотів віддати належне кольорам італійського прапора, наповнюючи свій обідній паніно, продуктами, які нагадували червоно-зелений та білий кольори Італійської Республіки. За словами інших свідків, народження цього салату було даниною художньому руху футуризму. На початку 20-х років готель Quisisana включив у своє меню нову, свіжу та смачну страву, данину ідеям Філіппо Томмазо Марінетті. “Все геніальне просто” для того, щоб потішити себе смачненьким, зовсім необов'язково довго стояти біля плити. Можна всього за декілька хвилин створити кулінарне диво, таке як салат "Капрезе".

Як приготувати Капрезе з простих продуктів

Як приготувати Капрезе

Салат Капрезе — легкий класичний італійський салат. Поєднання стиглих помідорів, свіжого сиру моцарелла та базиліка, ідеально підходить в якості легкого обіду.

Рецепт Капрезе та інгредієнти:

  1. Стиглі помідори;

  2. Сир моцарелла;

  3. Свіжий базилік;

  4. Оливкова олія;

  5. Бальзамічний соус;

  6. Сіль;

  7. Чорний перець.

Процес приготування

Процес приготування
Почніть з того, що викладіть шматочки помідорів на блюдо. Покладіть скибочки сиру між помідорами, щоб їх було видно, а потім засуньте цілі листочки базиліка між сиром і помідорами. Розташуйте шматочки так, щоб ви могли бачити кожен шар.

Щедро приправити сіллю та перцем, скропити все оливковою олією першого віджиму та полити 2 столовими ложками бальзамічного соусу або додати за смаком.

Порада щодо подачі: салат Капрезе дуже красивий, коли його подають на блюді.

Розмістіть усі інгредієнти для салату, а потім безпосередньо перед подачею посипте сіллю, перцем і бальзаміком (або оливковою олією першого віджиму).

Занадто раннє додавання солі змусить помідори виділяти додатковий сік.

Як зробити Капрезе: готувати і заправляти салат слід безпосередньо перед подаванням, щоб томати не встигли пустити сік.

Помідори і моцарелу підбирайте приблизно однакового розміру. Класичне подавання "Капрезе" можна спростити, просто з'єднавши нарізані часточками помідори і розкришену моцарелу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?