Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Коли Благовіщення 2024 року: дата за новим календарем, історія, традиції

Джерело:  online.ua
Коли Благовіщення 2024 року: дата за новим календарем, історія, традиції

«Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками». Саме цією фразою, згідно з записами євангеліста Луки, архангел Гавриїл привітав Діву Марію перед тим, як передати їй благу звістку – звістку про майбутнє народження Ісуса Христа. Тож не дивно, що мільйони віруючих християн по всьому світу тепер святкують цю подію, відому як Благовіщення Пресвятої Богородиці. І Онлайн.ЮА зараз розповість вам детальніше про це свято, про його історію та традиції, пов'язані з ним. А також поділиться слушними вітаннями на честь цієї знаменної події.

Коли свято Благовіщення

У зв'язку з тим, що з 2024 року Православна церква України перейшла на новий календар – новоюліанський, змістилися дати багатьох свят, у тому числі Благовіщення. Тож тепер воно відзначається 25 березня. Рівно за 9 місяців до офіційного Різдва.

Суть свята Благовіщення

Взагалі, сенс цього свята не тільки в тому, що у Господа нашого на кожного є свої плани, а й у тому, що люди повинні ці плани смиренно приймати – як Діва Марія. Так, вона ставила запитання, але після цього прийняла сказане ангелом: «се, Раба Господня; нехай буде Мені за твоїм словом».

Те саме стосується і чоловіка Діви Марії – Йосипа Обручника. Після сходження йому того ж архангела Гавриїла уві сні, він також прийняв уготовану йому долю.

Тому і сучасним людям необхідно прийняти, що деякі події просто трапляються – і вони не можуть на них вплинути. Їх необхідно прийняти та продовжувати жити далі. Що дуже нагадує рекомендації психологів щодо нормальної реакції на стрес та тривожні події.

Суть свята Благовіщення

Традиції свята Благовіщення Пресвятої Богородиці

Згідно з історичними даними, вперше Благовіщення почали офіційно відзначати десь із середини VI століття. Однак згадки про нього відносяться чи не до III століття, так що це справді одне з найдавніших церковних свят. І не дивно, що навколо нього встигло сформуватися безліч традицій. Як церковних, так і народних.

  • У цей день допустиме деяке послаблення Великого Посту – можна їсти рибу, морепродукти та олію. Також дозволено вживання невеликої кількості вина.

  • Звичайно, як і на всі дванадесяті свята, необхідно відвідати церковну службу.

  • Можна і навіть потрібно самостійно читати релігійні тексти, оскільки, згідно з апокрифами, у день отримання благої звістки Діва Марія читала Книгу пророка Ісаї.

  • Цього дня прийнято випускати на волю птахів, особливо білих голубів. Але це офіційна традиція, а звичайні люди обмежувалися тим, що випускали птахів та худобу у двір. Навіть домашніх котів та собак варто ось так «вигуляти».

  • Можна заготовляти «благовіщенську сіль». Тобто господиня збирала в мішечок по щіпці солі від кожного домівника, прожарювала її в печі і зберігала на випадок хвороби. А через рік – перед новим Благовіщенням, цю сіль треба було спалити.

Традиції свята Благовіщення Пресвятої Богородиці

Що не можна робити на Благовіщення

  • Не можна займатися фізичною працею та домашніми справами. Тобто так, готувати та прибирати будинок краще заздалегідь.

  • Категорично не можна шити або в'язати. Що досить незвичайно з огляду на те, що згідно з апокрифічними текстами, саме цього дня Діва Марія мала ткати нову церковну завісу для Єрусалимського храму.

  • Не можна сваритися, сперечатися, вживати образливі слова.

  • Не рекомендується цього дня відправлятися у подорожі.

  • Не варто давати гроші у борг.

  • Не можна стригти чи фарбувати волосся – є навіть народна приказка щодо цього: «На Благовіщення птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете». А ось мити голову, якщо що, можна.

  • Категорично заборонено займатися роботою, пов'язаною із рослинами. Тобто копати город, підстригати дерева, пересаджувати розсаду. Вважається, що у цей день Богородиця благословляє всі рослини, тому не варто їй заважати.

Прикмети на Благовіщення

У народному календарі цей день пов'язаний із наступними прикметами:

  • Якщо буде тепла ніч, то і весна буде теплою.

  • Ранковий туман означає високу ймовірність повені та значного розливу річок.

  • Поєднання туману та вітру – до врожайного літа.

  • Сонячний та безхмарний день – до спекотного, грозового та пожежонебезпечного літа.

  • З'явилися перельотні птахи – до раннього літа.

  • Гроза та грім – до хорошого врожаю горіхів, а дощ – до рясного врожаю жита та великої кількості риби.

  • Також вважається, що погода на Благовіщення визначає те, якою буде погода на Великдень.

Вітання зі святом Благовіщення

Вітання зі святом Благовіщення

З Благовіщенням! Нехай Богородиця зберігає Вас і Вашу сім'ю від прикрощів, бід і хвороб, а також веде Вас за руку по життю, вберігаючи від провин та помилок, нехай щастя та успіх завжди супроводжують у всіх починаннях, кожен ранок буде добрим, миру та благополуччя в сім'ї!

***

Вітаю зі святом Благовіщення Пресвятої Богородиці! Порадіємо благої звістки, отриманої дівою Марією від архангела Гавриїла. Нехай і ваше життя дарує тільки добрі звістки, оберігаючи від нещасть, бід і тривог, щоб душевний спокій, людські радості ти та щастя були завжди з вами.

Сьогодні в це святе, світле свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, я хочу побажати всім міцної віри, тепла в домі, душевного спокою та благочестивих думок! Нехай навколо вас завжди панує тільки мир і процвітання, а всі біди оминають вашу родину та рідних стороною!

***

Свято Благовіщення прийшло до нас,

Вас вітаю, друзі, у весняний час!

Блага вість прийшла в цей знаменний день,

А за ним настане згодом Великдень.

Сповістив Архангел, що вона "жона",

Богом обрана Марія Пресвята,

І вона почула із священних вуст,

Що народить сина і назве Ісус.

Добра звістка й радість для усіх людей –

Звільнення від смерті в цей знаменний день!

Хай живе у серці радість і добро,

Віра в Бога проростає, як святе зерно!

Висновок

Двадесяті свята не просто так вважаються найважливішими для кожного християнина – адже вони безпосередньо пов'язані з ключовими подіями у житті Спасителя нашого – Ісуса Христа, та його матері – Діви Марії. І Благовіщення Пресвятої Богородиці – перше з них. Тож, дорогі читачі, зі святом Благої Вістки вас! І нехай благих звісток у вашому житті буде більше, ніж сумних.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?