Купівля житла під час війни: особливості та ризики
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Купівля житла під час війни: особливості та ризики

Купівля житла під час війни: особливості та ризики
Джерело:  online.ua

Війна змінилася життя багатьох українців. Одне з найбільш хвилюючих питань, яке виникло у зв'язку з агресивними військовими діями на території України – купівля житла та вкладення грошей у нерухомість. Особливий інтерес із цієї позиції викликає новобудова Одеський бульвар, розташований у Київській області. Здачу заплановано на 2023 рік, а докладну інформацію можна отримати на сайті компанії ДОМ.РІА.

Що робити тим, хто вже запланував купити квартиру в новобудові, з якими ризиками можуть бути пов'язані такі дії та у яких випадках від придбання краще відмовитись – розберемося далі.

Купівля житла в умовах війни: що змінилося і чи потрібно ризикувати

Купівля житла під час воєнних дій може спричинити його втрату. Це факт, який важко оскаржити. Експерти з нерухомості рекомендують людям, що залишилися без житла, але з фінансовою подушкою безпеки, не витрачати гроші на оренду, а підбирати квартиру для покупки. Однак робити це потрібно правильно.

Приймаючи рішення про купівлю квартири, важливо враховувати обмеження, які виникли у зв'язку із запровадженням воєнного стану:

  • заборона продажу житла на підставі довіреності;

  • купівля-продаж лише на не окупованих територіях;

  • заборона вносити нерухомість до статутного капіталу юридичних осіб.

Не менш важливо і те, що не всі забудовники можуть продовжувати роботи в умовах війни, а лише ті, які мають відповідні запаси матеріалів та можливість (об'єкт розташований поза зоною бойових дій). У нинішній ситуації при затримці та несвоєчасній здачі об'єкта в експлуатацію забудовник не зобов'язаний виплачувати компенсації інвесторам, оскільки він діє в умовах форс-мажорних обставин.

Ціни на житло в Україні: тенденції та очікування

В даний час пропозицій на ринку нерухомості небагато. Це пов'язано насамперед із відсутністю можливості у забудовників продовжувати роботи. Причиною такого становища є активні бойові дії або фінансові складнощі, пов'язані зі зростанням цін на матеріали. У кожному з цих випадків забудовники змушені зупиняти роботу.

Експерти зазначають, що зростання цін на купівлю житла у 2022 році не передбачається. Незважаючи на те, що багато громадян України втратили свої будинки, купівельна спроможність українців значно знизилася – купити житло сьогодні можуть небагато. За наявності бажання та можливості отримати квартиру у власність, краще вибирати регіони, в яких ймовірність руйнування будинку через військові дії невелика.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?