Американська культура відносно молода й намагається компенсувати цей недолік оригінальністю. Є сотні проявів цього феномену, але ми зупинимося на незвичному вживанні бурбону — типового представника місцевого алкогольного бомонду.
Чим бурбон відрізняється від інших алкогольних напоїв
Насамперед — складом. Основний компонент у ньому — кукурудза, найпоширеніший різновид злакових культур у Північній Америці. В Україні відомі десятки марок алкоголю: Jim Beam, Jack Daniel's, Buffalo Trace, Maker's Mark, Wild Turkey. Здебільшого це 40-градусні напої, але трапляються марки міцністю до 60 градусів. Саме тому бурбон часто п'ють розведеним. Смакові особливості цього типу віскі — м'якість і наявність карамельних, ванільних та інших ноток.
Цікаво, що виробники бурбону мають дотримуватися низки вимог щодо технології приготування напою:
Сусло має складатися більш ніж наполовину (від 51%) з кукурудзи, на відміну від віскі, де головними компонентами є ячмінь, пшениця або жито.
Термін витримки — від двох років, причому напої, молодші за 4 роки, повинні мати відповідний напис на етикетці.
Витримуватися алкоголь має в бочках, виготовлених із місцевого дуба, який формує унікальний смак, аромат і колір напою.
Забороняється використовувати ароматизатори, штучні барвники та інші добавки. Тільки зернова суміш, дріжджі та кришталево чиста вода.
Три рецепти коктейлів на основі бурбону
Навіть у США місцеві бари, пропонуючи фірмові коктейлі з бурбоном, залишають у меню кілька найпопулярніших у національних масштабах. Пропонуємо вашій увазі трійку лідерів, усі інгредієнти до яких можна купити в маркеті алкогольних штук Маудау.
«Паперовий літак»
Легкий, п'янкий напій, з тривалим чудовим післясмаком. Це молодий коктейль, уперше створений у 2007 році відомим місцевим ресторатором Семом Росом. За короткий час він став напоєм №1 у таких містах, як Нью-Йорк і Сан-Франциско, швидко здобув популярність і за межами Сполучених Штатів. Назва запозичена з однойменної відомої пісні M.I.A. (британська співачка в стилі хіп-хоп).
Готується швидко, але, крім бурбону, потрібно мати Aperol і Amaro Nonino.
Для приготування двох порцій кладемо в шейкер по 30 мл бурбону, амаро та апероля, додаємо таку саму кількість лимонного соку і змішуємо. Додаємо лід, чекаємо, коли шейкер вкриється інеєм і проціджуємо у 2 келихи.
«Золота лихоманка»
Напій, уперше приготований у відомому барі Milk&Honey. Має приємний післясмак. Для його приготування потрібно змішати (можна й у шейкері) 60 мл якісного бурбону, по 22 мл медового сиропу та лимонного соку, струсити з крижаними кубиками. Процідити в келих, поклавши на його дно великий шматок льоду.
«Кава Кентуккі»
Оскільки бурбон має характерні карамельні або ванільні, а інколи й гострі нотки, він чудово доповнюватиме гарячу каву. Особливо, якщо додати в таку суміш збиті вершки.
Отже, підготуйте заздалегідь розігріту чашку для кави по-ірландськи, налийте в неї 30 мл бурбону і 15 мл настояного на меді лікеру, влийте 170 мл свіжозвареної кави й додайте до смаку збитих вершків. Гарантуємо: такий коктейль буде ідеальним для затишної вечері.