Категорія
Календар Свят
Дата публікації

27 березня – Міжнародний день театру

Джерело:  online.ua
27 березня – Міжнародний день театру

Згідно з офіційно підтвердженими історичними даними, перші театральні постановки відносяться чи не до 500 року до нашої ери, що робить театр одним із найдавніших напрямків мистецтва взагалі. Але незважаючи на таку «стародавність», він досі не втратив своєї актуальності, про що нам щороку нагадує Міжнародний день театру. І онлайн.юа зараз розповість вам докладніше про це свято та його історію, а також підкаже вам кілька актуальних привітань з цим знаменним для багатьох людей днем.

Історія всесвітнього дня театру

У 1948 році в Празі (тоді – Чехословаччина) з ініціативи ЮНЕСКО засновується Міжнародний інститут театру - Institut international du théâtre. Організація, що покликана налагодити взаємодію між театрами різних країн. І в 1961 році, на IX конгресі цієї організації, ухвалюється рішення про організацію Всесвітнього дня театру (World Theatre Day).

А наступного року, 27 березня, це свято вперше відзначили офіційно. Чому саме цієї дати? А так просто вийшло. Жодних історичних подій чи передумов, пов'язаних із театральним мистецтвом, до цього дня прив'язано не було. Але вийшло вдало, тож тепер 27 березня – Всесвітній день театру офіційно.

Одна з найцікавіших традицій цього свята – звернення якогось видного театрального діяча до світової громадськості. Першим це зробив у 1962 році французький письменник, сценарист та режисер Жан Кокто. А цього року з промовою виступить Юн Фоссе, норвезький письменник та драматург, володар Нобелівської премії з літератури 2023 року.

Щодо конкретно України, то у нас Всесвітній день театру почали відзначати з 1959 року, коли в Москві було засновано філію Міжнародного інституту театру. Проте, офіційно Україна досі не є членом цієї організації. Принаймні у списках на сайті цієї організації вона не присутня. Хоча регіональна її філія в нас начебто є. Однак у зв'язку з поточними подіями та зростанням інтересу у світі до української культури, ситуація дуже скоро може змінитися.

Проте все це не заважає нашим театрам активно відзначати Всесвітній день театру різними акціями, днями відчинених дверей та, звичайно, прем'єрами. І хоча цей день не є вихідним, на присвячених йому заходах народу завжди достатньо, оскільки театр – той самий напрямок мистецтва, який ніколи не застаріє і не забудеться!

Вітання з міжнародним днем театру

Вітання з міжнародним днем театру у прозі

Хочемо привітати всіх театральних працівників із їхнім професійним святом! Ви даруєте людям радість та позитивні емоції, заряджаєте глядачів позитивною енергією. Любов до мистецтва буде вічною, а тому прийміть подяку від імені захопленої публіки!

***

Театр починається з вішалки, але справжній театр не мислиться без таких людей, як ти. Дякую тобі за те, що ти насолоджуєш наш слух і погляд чудовими виставами та театральними постановками. Зі Всесвітнім днем театру, дорога наша людина!

***

Цього дня ми хочемо побажати, щоб муза театру була прихильною до вас та обдаровувала натхненням справжнього художника. Адже щирість вашого мистецтва дарує багатьом людям радість спілкування зі світом мрії. Будьте щасливі! Зі святом!

Вітання у віршах

Нехай легендарний Дух театру

Вас від негараздів збереже,

Зігріє душу вам азартом,

Успішність, віру принесе.

З Днем театру вітаю,

Нехай аплодує повний зал.

Нехай ваш талант нас надихає,

В нагороду він вам дан.

Любіть, довіряйте, процвітайте,

Живіть щасливо, мрійте,

Даруйте радість, красу,

На сцені покажіть класну гру.

***

Лаштунки, рампи світло і ви на сцені.

І ось вже стежить принишклий зал

За кожним вашим словом і рухом.

Потім — квіти, оплесків шквал.

І знову на час опускаються куліси,

Але зустрічі з вами знову будемо чекати.

Віват вам всім, актори і актриси,

Спасибі за гру і — так тримати!

***

Блискуче сонце з неба сцени,

Розсунувши сірий завісу з хмар,

Для Вас, вірний служитель Мельпомени,

Шле в свято свій весняний теплий промінь,

Річкою щоб розливалося натхнення,

І радість виводила пташину трель,

І обороти з кожною виставою

Успіху набирала карусель!

Любов нехай же не буде лицедійством,

Горить в душі незгасним вогнищем,

І світять Вам і Вашій родині

Софіти щастя яскравіше з кожним днем!

Привітання у картинках

Картинка привітання з міжнародним днем театру

Картинка привітання з міжнародним днем театру

Картинка привітання з міжнародним днем театру

Картинка привітання з міжнародним днем театру

Висновок

Міжнародний день театру – не просто чергове професійне свято, а привід згадати про багату культурну спадщину України. Адже дуже багато наших великих поетів і письменників творили, зокрема, й у жанрі театральної драматургії. П'єси авторства Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки та інших українських культурних діячів досі не втрачають актуальності. І саме зараз – чудовий час ще раз про них згадати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?