Категорія
Календар Свят
Дата публікації

30 квітня — День прикордонника

Джерело:  online.ua
30 квітня — День прикордонника

Кордони між країнами виникли дуже давно. Кожна держава завжди намагалася зберегти свою ідентичність, саме тому особливу увагу приділяли цілісності лінії (кордону), що відокремлює одне суспільство від іншого. Головна ознака держави — це територія, яка є чітко визначена та захищена. Кордони України захищає Державна прикордонна служба. Існує навіть окреме професійне свято — День прикордонника, яке святкують навесні. 

Хто такі захисники кордону та коли день прикордонника

Прикордонники — це ті люди, що стоять на шляху збереження цілісності та добробуту України. Величезна кількість мистецьких творів присвячено хоробрості та мужності, відданим охоронцям кордонів держави. Багато хлопчиків та юнаків, мріяли та мріють отримати професію прикордонника. В нашій країні існує багато легенд про героїзм та кмітливість захисників державних кордонів. 

З днем прикордонника у Радянському Союзі вітали всіх причетних — 28 травня. Довгий час святкували цей професійний день, саме у травні, навіть коли Україна стала незалежною державою, в народі закріпилася саме ця дата. 1992 рік — указом президента України, свято прикордонника було перенесено на осінь, а саме четверте листопада. Тільки у 2018 році, П. Порошенко підписав указ про перенесення дня святкування на кінець квітня. 30 квітня день прикордонника — день, коли була заснована Державна прикордонна служба України. 

Остаточно сформувалися кордони у дев'ятнадцятому столітті на рівні міждержавних відносин. Встановлювалися вони за географічними та етнічними принципами. Види кордонів:

  • Природні — по природних рубежах (річки, гори, хребти чи ліси);

  • Штучні — при створенні військово-інженерних ліній укріплень.

У більшості випадків країни мають комбіновані кордони — природні, геометричні та астрономічні. Існує декілька типів міжнародних кордонів:

  1. Відкриті — це нестача регульованого руху суб'єктів між державами, велика кількість країн мають саме такий вид кордонів для мандрівок. Наприклад, це країни Євросоюзу, такі кордони були поширені серед багатьох народів світу, проте Перша світова війна внесла свої корективи у регулювання відкритих кордонів;

  2. Регульовані — на таких ділянках ліній кордону є різні рівні контролю за особами, що переміщуються. Велика кількість розвинених країн мають певні правила щодо в'їзду в країну, а також деякі процедури: перевірки віз, паспортів, а також митних документів. Також існують правила перетину кордону дикими тваринами та перевезення рослин, прикордонні правила та норми можуть змінюватися органами влади тієї чи іншої країни;

  3. Демілітаризовані — це кордон, що ділить дві та більше націй. Демілітаризована зона може діяти, як межа війни, бути заповідником дикої природи чи лінією припинення вогню. Яскравий взірець демілітаризованого кордону є Північна та Південна Корея. 

День прикордонника 2024 святкуватимуть 30 квітня у вівторок. Під час повномасштабного нападу Російської федерації — 24 лютого, саме прикордонники першими зустріли агресора. Ці хоробрі хлопці та дівчата ціною свого життя захищали кордони нашої Батьківщини. Сьогодні, День прикордонника в Україні — це особливе свято. На бюро покладено головну місію — оборона від будь-яких замахів незаконного перетину ліній державного кордону України, збройних інцидентів та інших провокацій на границі. Оборонні дії здійснюється у співпраці зі Збройними

Силами України та іншими військовими формуваннями у відбитті агресії або навали на територію України з боку інших держав чи груп.

Починаючи з 2001 року було розпочато реформу органів охорони кордону України, завдяки якій у липня 2003 року, прикордонні війська України були перейменовані на Державну прикордонну службу України.

Протягом декількох років було здійснено багато роботи:

  • проведено організаційні і практичні заходи переведення на нову організаційно-штатну структуру частин і підрозділів Прикордонних військ України; 

  • було затверджено нові нормативні акти з організації оперативно-службової діяльності прикордонних підрозділів; 

  • створено новітні програми підготовки прикордонників у навчальних закладах і центрах підготовки та перепідготовки кадрів.

День прикордонника України та привітання зі святом

Як святкують празник? До початку війни, з нагоди професійного свята у прикордонних загонах різних областей України відбувалися урочистості. Прикордонників вітали місцеві органи влади та чиновники. Кращих представників цієї професії нагороджували грамотами та подяками. Щирі слова та привітання з днем прикордонника:

***

З Днем прикордонника тебе, солдате,

Мирного неба над головою!

Нехай твій край буде світом багатий,

А війна пройде стороною.

Щастя, здоров’я, удачі, добра

І завжди тихого кордону.

Нехай тебе зігріває завжди

Думка про світло у вікнах рідного дому!

***

Вітаємо зі святом прикордонників,

Хто стоїть на стражі нашої країни,

Дякуємо за труд, за патріотизм,

І за незламну відвагу та вміння.

Ваше служіння вимагає дуже багато,

Треба бути готовим до всього зразу,

Але ми знаємо, що ви впораєтеся зі всім,

Тому й бажаємо вам здоров'я й миру.

***

Сьогодні свято прикордонників,

І ми хочемо привітати вас,

Щоб знати, що ми цінуємо ваш труд,

І дякуємо за стеження за нашими кордонами.

Ви, мов знак нашої незалежності,

Стежите за миром і порядком,

Ваші зусилля не мають ніяких меж,

І є дуже важливими для нашої держави.

***

Привітання з днем прикордонника у прозі, якими можна поздоровити близьких, знайомих та колег:

Вітаю Вас, захисники кордонів, зі святом прикордонника! Ваша праця - нелегка, але дуже важлива для забезпечення національної безпеки. Бажаю Вам успіхів у виконанні ваших обов'язків, здоров'я, віри у свої сили та відваги у важких ситуаціях. Ви — герої нашого часу! Слава Україні!

***

Я вітаю тебе і твоїх товаришів по службі з Днем прикордонника! Будьте завжди стійкими, сильними і витривалими, тому що ви потрібні нам! Ми говоримо величезне спасибі всім, хто кожен день і кожну ніч береже наш спокій!

***

Нелегка вибрана вами дорога, але ви йдете по ній гордо, легко. Бажаємо вам ніколи не пізнати гіркоту поразки і струси непередбачених ситуацій. Нехай буде спокійною ваша служба. Адже це запорука миру і щастя нашої країни.

***

Вітання з днем прикордонника — це вшанування тих, охороняв, охороняє та буде охороняти кордони нашої неньки України. 

Прикольні привітання з днем прикордонника для друзів:

***

Вітаю з Днем погранца. Бажаю, щоб гордо на вітрі розвівався прапор бравого мужності, а разом з ним і надія твого хороброго серця. Всі кордони Батьківщини на замок, всіх ворогів життя на кількість, всі ідеї тільки на успіх, усі прагнення тільки до перемоги. Бажаю самому завжди межувати з гарним настроєм і удачею.

***

Вітаю з Днем прикордонника. Бажаю ніколи не бути «на межі» і завжди впритул межувати з успіхом і везінням. Нехай хмари ходять хмуро на кордонах у ворога, нехай наша Батьківщина пишається такими славними героями, як ти, нехай у тебе, друже, все особисте буде відмінно, а решта — чудово.

***

З Днем прикордонника. Бажаю хоч підтюпцем, хоч по-пластунськи, але впевнено і з піснею йти назустріч щастю. Хай серце не знає поразок, нехай успіх твій не знає кордонів, нехай Родина живе мирно, нехай в тобі ніколи не дрімає запал геройства і мужності бравого молодця!

***

Також всім причетним можна відправити гарні картинки з днем прикордонника:

картинка з днем прикордонника

картинка з днем прикордонника

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?