Важное требование МВФ: какую выгоду получит Украина
Категорія
Блоги
Дата публікації

Важное требование МВФ: какую выгоду получит Украина

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про вимогу МВФ щодо приватизації великих державних підприємств, які входять у сферу Міністерства аграрної політики і продовольства України, — у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA.

Мені хотілось би поговорити про таку тему, як вимоги МВФ. Часто виглядає, начебто МВФ від нас щось вимагає, а ми не хочемо це робити. Хоча переважна більшість вимог, які вони встановлюють, потрібні, в першу чергу, нам самим.

Я хотів поговорити про одну із таких вимог в останньому проекті меморандуму. Це стосується ухвалення закону і реалізації ідеї з приватизації державного концерну "Укрспирт".

Історія з цим концерном сповнена відвертого криміналу і корупції. "Укрспирт" залишали у державних руках, але всі підприємства цього концерну працювали не на державу, а на ті чи інші угруповання.

Величезна кількість контрафактного спирту, яка в нас протягом багатьох років знаходилась на ринку, вказувала на це. Ніхто інший виготовляти цей спирт не міг. Для того, щоб було зрозуміло - спиртова галузь України забезпечувала ледь не весь Радянський Союз.

У 2016 році працювало лише 6 заводів з 41, які формально входять в "Укрспирт". Всі інші формально не працювали, хоча навіть за ті заводи, які начебто зупинені, боротьба ведеться аж до пострілів, тому що на них виготовлявся і виготовляється контрафактний спирт.

Як зазначає міністр аграрної політики, можна завести на такий завод правоохоронців, але не можна забезпечити їх там у постійному режимі. А після того, як звідти підуть правоохоронці, це дозволяє знову почати виготовляти контрафактний спирт.

Читайте також: Єдиний спосіб перемогти олігархів і підвищити зарплати українців

Уявляєте, наскільки важко утримувати правоохоронців від корупції, якщо керівнику районного відділення, яке відповідає за контроль такого підприємства в районному центрі, платять щомісячно по десять тисяч доларів? Всі моральні імперативи в цьому випадку зникають.

Головна філософія має полягати в тому, щоби повністю приватизувати цей концерн за тією моделлю, яку запропонувало міністерство – виставляючи його всім скопом одночасно.

В цьому випадку на п’ять років пропонується встановити ліміт обсягу етилового спирту, який буде споживатися. І інвестори, які хочуть купити той чи інший спиртовий завод, купують, в першу чергу, одиницю потужностей. Їм видається ліміт на той обсяг спирту, який вони можуть виготовляти і продавати на ринок.

Наші основні спиртові заводи пов’язані з горілчаними заводами, тому кожен горілчаний бренд буде контролювати той чи інший спиртовий завод, і не буде зацікавлений в тому, щоб давати спирт конкурентам. Тому ті, хто не викуплять певну квоту виробництва спирту, просто залишаться без можливостей виготовляти горілчану продукцію.

В майбутньому, якщо вдасться провести реформу і приватизувати концерн саме в такому вигляді, це дозволить створити ситуацію, коли б всі горілчані компанії були зацікавлені, щоб ніякого "лівого" спирту не було. Тому що в цьому випадку їм створюють конкуренцію.

А сьогодні у них є можливість, фактично отримуючи "лівий" спирт з заводів, виготовляти контрафактну горілчану продукцію і потім її реалізовувати. Якщо така реформа буде проведена, це буде неможливим.

Спроби провести приватизацію "Укрспирту" наштовхуються на шалений опір, на намагання дискредитувати міністра та його команду. Це цілком зрозуміло – інтереси дуже великі.

Читайте також: Українці самі не хочуть економити величезні гроші: один яскравий приклад

Аналогічна ситуація ще з одним підприємством, яке входить у сферу Міністерства агрополітики – це концерн "Державна продовольча зернова корпорація України". Колись її створили під можливості розкрадання державного майна за ініціативою Присяжнюка (екс-міністр аграрної політики Микола Присяжнюк – ONLINE.UA) і "смотрящєго" від Януковича Юрія Іванющенка (екс-народний депутат від Партії регіонів – ONLINE.UA).

Концерн ДПЗКУ був створений саме для того, щоб велось масштабне розкрадання. І воно велось - йдеться про сотні мільйонів доларів, які були вкрадені з цього підприємства. Продовжували красти навіть після того, як влада вже змінилася і начебто формально Іванющенко і Присяжнюк пішли.

Правоохоронці порушили кримінальні справи про розкрадання десятків мільйонів доларів з ДПЗКУ, хоча насправді це та сама філософія – якщо підприємство державне, то з'являється дуже багато бажаючих розкрадати його. І там, як і з "Укрспиртом", найкращий шлях – повна приватизація.

Держава повинна контролювати розвиток економіки і галузей, але зовсім іншими механізмами, ніж володіння. Бо володіння, як доводить український досвід, показує, що нічого крім зловживання й корупції це не породжує.

Якщо це буде зроблено нинішньою командою Міністерства аграрної політики, то це буде один із найбільших плюсів за історію незалежності – з точки зору діяльності наших політиків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?