Категорія
Рецепти
Дата публікації

Чіа пудинг: прості рецепти приготування в домашніх умовах

Джерело:  online.ua
Чіа пудинг: прості рецепти приготування в домашніх умовах

Останнім часом все більше людей цікавиться здоровим способом життя та натуральними, корисними продуктами. Зараз багато хто притримується здорового харчування, існують такі продукти — так звані суперфуди. Один з них, це насіння чіа. Воно містить велику кількість корисних речовин для людського організму. Чіа має шалену популярність. Простий рецепт чіа пудингу можна приготувати самотужки в домашніх умовах та насолоджуватися корисним сніданком.

Коротка історія про насіння чіа та його користь

Центральну Мексика та Гватемала — це батьківщина Чіа. Своїми лікувальними та дієтичними властивостями насіння відоме, ще з часів племен ацтеків і майя — з початку четвертого століття до нашої ери. “Chia” з мови має перекладається, як “сила”. Чіа – природне джерело клітковини, жирних кислот Омега-3, білків, мінералів і вітамінів. Чіа має досить високий вміст фосфору та магнію, кальцію В раціоні мая та ацтеків чіа мало дуже важливу роль, поряд з кукурудзою, бобами та амарантом. Насіння було основним джерелом харчування для воїнів.

Науковими дослідженнями було доведено, що насіння чіа містить близько двадцяти відсотків рослинного білка, а також 34% корисних жирів, 25% клітковини. Перед споживанням цей продукт варто замочити у воді на декілька хвилин. Після цього навколо насіння утворюється желеподібний шар. Коли воно потрапляє у шлунок — створюється бар’єр між травними ферментами і їжею, яка надходить, саме завдяки цьому в організмі підтримується стабільний рівень цукру протягом тривалого часу.

Миска з чіа пудингом, прикрашена свіжими фруктами і горіхами

Класичний рецепт чіа пудингу та інгредієнти

Насіння чіа можна додавати у різноманітні страви: як солодкі, так й солоні. Рецепт чіа пудингу, основні продукти, що можуть знадобитися:

  • 1 склянка молока на ваш вибір;

  • 1/4 склянки насіння Чіа;

  • 1 ст.л. меду;

  • 1 ч.л. екстракт ванілі (за бажанням);

  • Щіпка солі;

  • Нарізані фрукти, гранола, варення та/або горіхи для подачі.

Процес приготування чіа пудингу

Як зробити чіа пудинг, можна вибирати продукти, які підходять саме вам. Приготувати чіа пудинг або ранковий чіа-смузі — це дасть відчуття ситості до самого обіду, а вечеря з салату, заправленого чіа-гелем допоможе в боротьбі з голодом в нічні години.

У середній мисці збити молоко, насіння чіа, мед, ваніль (якщо використовується) і сіль.

Накрийте кришкою та поставте в холодильник до загустіння, принаймні на дві години або на ніч.

Перед подачею перемішайте чіа-пудинг і додайте улюблені фрукти, горіхи, насіння та спеції.

Миска з чіа пудингом, прикрашена свіжими фруктами і горіхами

Як приготувати чіа-пудинг, зерна можна готувати різними способами: замочити перед вживанням, залити молоком, йогуртом, або змолоти в кавомолці. Перший варіант підходить для схуднення, другий - дозволить витягнути з насіння найбільше корисних речовин.

Чіа це прекрасний варіант для людей, які ведуть активний спосіб життя. Рідкісна желеутворювальна здатність чіа, багатий хімічний склад і низька калорійність насіння може перетворити будь-який напій в біологічно активну страву, яка наповнює енергією, дає силу і витривалість, змогу наростити м'язову масу і позбавити зайвих жирових відкладень.

Насіння входить до списку звичайних харчових продуктів, які можна їсти без строгих обмежень. Історична довідка: “Відомо, що на батьківщині рослини воїнам для витривалості під час виснажливого полювання або тривалих походів потрібно було з'їсти жменю насіння”. Жителям сучасного мегаполісу для здоров'я і активності цілком достатньо від однієї до 3-ох столових ложок чіа на добу. Їх можна з'їсти відразу або розділити на декілька прийомів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?