10 дієвих способів значно зекономити на відпустці
Категорія
Подорожі
Дата публікації

10 дієвих способів значно зекономити на відпустці

10 дієвих способів значно зекономити на відпустці
Джерело:  online.ua

Питання економії грошей на відпустці завжди було актуальним, а зараз в непростий пандемічний час стало ще актуальнішим. Подорожі відчутно б'ють по гаманцю, а з урахуванням ковідних обмежень не завжди є можливість вибору більш дешевого напряму для відпочинку. Гід Онлайн розповідає, як організувати відпустку за невеликий бюджет, на чому можна зекономити та в яких країнах найдешевше відпочивати.

Як правильно спланувати відпустку у 2021-2022 році?

Фото: unsplash.com

Почати готуватися до відпустки слід заздалегідь. В першу чергу скласти бюджет. Визначте основні категорії майбутніх витрат – віза, страхування, квитки на переліт, проживання у готелі, поїздки на транспорті, харчування в ресторані, розваги, покупки речей.

Якщо необхідно, додайте чи викресліть окремі пункти з цього списку. Спиратися слід на реальні цифри – для цього ознайомтесь з ціновою політикою обраного вами регіону, готелю, тощо. Після того, як розпланували бюджет, додайте ще 10-15% на непередбачені витрати.

На чому можна зекономити у відпустці?

Фото: unsplash.com

Щоб скоротити витрати під час відпустки, притримуйтеся 10 простих правил:

  1. З'ясуйте, що вигідніше – замовити квитки самостійно чи скористатися послугами туроператора. Для цього потратьте деякий час на серфінг в інтернеті – час від часу можна зустріти дуже вигідні пропозиції від туристичних агентств. Обов'язково почитайте відгуки про готель та про сам курорт.

  2. Купуйте квитки заздалегідь. Чим раніше ви придбаєте квитки, тим дешевше вони вам обійдуться. Також зверніть увагу на рейси з пересадками – іноді вони бувають значно дешевшими, ніж прямі перельоти.

  3. Візьміть картку та готівку. В деяких курортних містах можуть виникнути проблем з тим, щоб зняти готівку з карти, наприклад, через несправний банкомат. Тому, щоб не довелося їхати у сусіднє місто, радимо завжди мати при собі певну суму готівки.

  4. Зверніть увагу на тарифи місцевих операторів. Передачу мобільних даних краще вимкнути взагалі, адже роумінг коштує дуже недешево. Краще користуйтеся безкоштовним вайфаєм – він є майже у всіх готелях.

  5. Не довіряйте розповідям таксистів про неймовірні знижки. Як правило, ціни на таксі для туристів сильно завищені, тому краще скористатися автобусом, щоб дістатися з аеропорту до місця проживання (деякі готелі пропонують трансфер).

  6. З'ясуйте, яку систему харчування пропонує готель. Навіть якщо це All inclusive, вибір в меню може бути дуже «скромним», так само, як і розмір порцій. Зрозуміло, що в такій ситуаціїдоведеться відвідувати кафе чи ресторан, а це додаткові розтрати.

  7. Не спішіть набрати якомога більше сувенірів. Слід пам’ятати, що в самих відвідуваних туристами місцях вартість усіляких дрібничок на порядок вище. Тому краще пройтися містом, і ви зможете придбати той самий магніт за півціни.

  8. Навчиться торгуватися з продавцями. У деяких країнах торг – це невід’ємна традиція ринків, тому продавці заздалегідь називають вам суттєво завищену вартість продукції. Торгуючись, ви зможете отримати велику знижку.

  9. Підучіть мову країни, до якої їдете. Міжнародною вважається англійська, але не завжди її знання може спрацювати. Вам буде простіше розібратися в незрозумілій ситуації, а місцевим жителям буде приємно почути від туриста рідну мову. Пам'ятайте про діючі заборони в окремих странах для туристів - не порушуйте правила країни, щоб уникнути штрафу та депортації.

  10. Їдьте у відпустку не в сезон. У деяких країнах погода восени, та навіть зимою, майже не відрізняється від літньої. При цьому ціни в міжсезоння значно падають. До того ж, буде менший наплив туристів та завантаженість готелів.

Слідуючи цим порадам, ви зможете суттєво скоротити витрати на поїздку. Проте, не варто забувати, що діють ці правила не у всіх країнах, тому радимо ретельно розглянути всі «за» та «проти» заздалегідь.

Як зекономити на їжі?

Розтрати на їжу – одні з найбільших у відпустці, проте їх теж можна скоротити. По-перше, завжди носіть з собою пляшку з водою, адже купувати напої біля пляжу – недешеве задоволення. Теж саме стосується й різних закусок – печива, бутербродів, горішків.

По-друге вивчить асортимент та ціни місцевих магазинів. Дешевше скуповуватися в великих супермаркетах.

По-третє, старайтеся уникати кафе та ресторанів, які розташовані біля визначних пам’яток. Там де багато туристів – ціни значно вищі.

Як заощадити на розвагах?

Аби заощадити на розвагах, варто орієнтуватися на тури по системі «все включено». Як правило, готелі проводять різноманітні дискотеки, виступи аніматорів та інші розважальні заходи, вартість яких вже входить в ціну поїздки. Також в барі можна взяти безкоштовні алкогольні та безалкогольні напої, коктейлі, кальян.

Слід додати, що деякі пам’ятки архітектури ви можете відвідати самостійно без екскурсоводів, послуги яких платні. Для цього слід заздалегідь розпланувати свій маршрут та відмітити місцезнаходження пам’ятників архітектури, музеїв, тощо. Деякі туристичні центри проводять безкоштовні екскурсії, проте, зазвичай, після їх завершення гіду потрібно дати чайові.

Де дешевше відпочивати за кордоном?

Фото: unsplash.com

Вибір країни, яку ви хочете відвідати під час відпустки, залежить від багатьох факторів, зокрема сезону, клімату та ваших особистих вподобань. Найбільшою популярністю серед вітчизняних туристів користуються Туреччина, Єгипет, Домініканська республіка, Греція та Таїланд.

Туреччина

Найдорожчими вважаються путівки до Туреччини у високий (тобто влітку) та оксамитовий сезони. Також багато наших співвітчизників приїжджають до цієї країни на новорічні свята, що дещо збільшує вартість путівки.

Найоптимальнішим варіантом в плані вартості буде відвідати Туреччину навесні чи в жовтні. До того ж, вода буде вже/ще прогрітою і ви уникнете літньої спеки.

Єгипет

Найдешевше обійдеться відпочинок у Єгипті з середини січня до початку квітня, а також з жовтня до грудня. Варто уникати поїздок в травні (з початку до середини місяця), на новорічні та різдвяні свята (з 25 грудня по 7 січня) та у листопаді (перша декада місяця).

Домініканська республіка

Період, коли дешевше летіти до Домінікани, триває з квітня до вересня. Саме в цей час в країні знаходиться найменша кількість туристів, адже багато хто не хоче потрапити у сезон дощів, віддаючи перевагу відпочинку у період з грудня по березень (сухий сезон). При цьому Домінікана має тропічний клімат - там тепло увесь рік.

Греція

Якщо ви вирішили відвідати Грецію, дешевше це зробити у другій половині січня та у лютому (за виключенням Дня Валентина). Узимку тут, окрім низьких цін, проходить безліч фестивалів, ярмарок та інших вистав. Якщо ж ви хочете побувати на грецьких пляжах, полетіти можна ближче до завершення оксамитового сезону – у жовтні.

Таїланд

Найдешевше летіти до Таїланду у період з березня по червень – так ви зможете заощадити до 16 % від середньої вартості квитків. Проте, як і у випадку з Домініканою, ви можете зіштовхнутися з проблемами у вигляді сезону дощів. Клімат в Таїланді тропічний, тому відвідувати пляжі можна круглий рік.

Подорожі під час пандемії – які діють обмеження у країнах?

Фото: pexels.com

Більшість українських туристів зараз подорожують до Туреччини, Єгипта та Греції. Для в'їзду у ці країни має бути мати негативний ПЛР-тест на COVID-19 та медичне страхування. Також потрібно зареєструватися на одній з спеціальних онлайн-платформ для туристів. Для поїздки в Єгипет також слід сплатити за візу відразу по прибуттю.

Є країни, які українці можуть відвідати, не маючи при собі ПЛР-тестів на коронавірус, а також документів про вакцинацію. Також там не вимагають від мандрівників самоізоляції. До цього списку входять Албанія, Чорногорія та Північна Македонія. Остання з них не має морських курортів, однак здатна зацікавити туристів безліччю пам'яток часів античності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?