12 причин їсти грецький йогурт щодня
Категорія
Їжа
Дата публікації

12 причин їсти грецький йогурт щодня

12 причин їсти грецький йогурт щодня
Джерело:  online.ua

Грецький йогурт – класичний представник середземноморської кухні, яка славиться своїми натуральними продуктами. Цей кисломолочний продукт користується популярністю серед прихильників здорового способу життя, адже він містить багато корисних речовин та при цьому дуже поживний. Гід Онлайн розібрався, чому грецький йогурт варто їсти щодня - чим він корисний для жінок, чоловіків та дітей.

Чим грецький йогурт відрізняється від звичайного?

Фото: freepik.com

Основна відмінність грецького йогурту від звичайного полягає у тому, що він має більшу щільність та більш концентрований. Грецький йогурт дуже густий – якщо в нього увіткнути ложку, вона стоятиме. Для його виготовлення потребується вдвічі більше молока, аніж при виготовленні звичайних йогуртів. Окрім цього, відрізняється й технологія виробництва.

Сировина для грецького йогурту дуже ретельно віджимається, тому з неї виходить майже вся молочна сироватка, лактоза та цукор. До речі, цукру у грецькому йогурті в три рази менше, ніж в звичайному. Натомість, протеїну, корисних бактерій та кальцію в ньому значно більше. А мінімальна кількість лактози робить даний продукт придатним для вживання людям з непереносимістю цією речовини.

Які бактерії містяться у грецькому йогурті?

До грецького йогурту додаються молочнокислі бактерії, які сквашують молоко. В результаті цього процесу з частини лактози утворюється молочна кислота. Закваска потрібна для розщеплення молочного цукру, вироблення органічних кислот (в першу – молочної), а також для коагуляції молочного жиру. Також під дією закваски йогурт отримує характерний смак та запах, відбувається синтез різних вітамінів.

Бактерії розщеплюють молочні жири та білки, завдяки чому компоненти йогурту краще засвоює організм людини. Мова йде про два типи бактерій – Lactobacillus bulgaricus та Streptococcus thermophilus. Перша з них (болгарська паличка) вважається засобом для боротьби в проти старіння та отруєння організму своїми ж відходами, а друга (стрептокок термофільний) – сприяє покращенню травлення.

Чи можна їсти грецький йогурт на сніданок?

Дієтологи рекомендують вживати грецький йогурт на сніданок, адже саме зранку організм краще засвоює корисні компоненти, зокрема білки, які у великій кількості містяться у цьому кисломолочному продукті. До того ж, такий сніданок дуже ситний та надасть вам сили на весь день.

Грецький йогурт можна додати до такий страв, як млинці, каша з ягодами, ванільний пудинг або смузі. Також його можна намазувати на тости або використовувати в якості основи для різноманітних соусів. Він чудово поєднується з фруктами, випічкою, яйцями та різноманітними приправами.

Чим корисний грецький йогурт для жінок та чоловіків?

Фото: envato.com

Дієтологи виділяють низку корисних властивостей грецького йогурту для організму людини:

  1. Покращення роботи травної системи. Регулярне споживання грецького йогурту забезпечує захист кишечника та травної системи від токсинів та шкідливих бактерій. При цьому значно покращується апетит та самопочуття.

  2. Прискорення росту м'язів. Якщо ви збираєтесь на тренування, грецький йогурт зробить вас витривалішим та прискорить набір м’язової маси. Все завдяки білкам, які зміцнюють м’язові волокна та сприяють спаленню жирів.

  3. Насичення організму вітаміном В12. Цей вітамін поліпшує роботу нервової системи та клітин мозку. До того ж, він допомагає у боротьбі з депресією та запобігає розвитку деменції у людей похилого віку.

  4. Покращення перистальтики. Пробіотики, що містяться у грецькому йогурті прискорюють проходження їжі через кишечник та допомагають засвоєнню поживних речовин. Пробіотики також допомагають уникнути запорів.

  5. Покращення настрою. Кисломолочний продукт містить калій, який відповідає за електропровідність мозку та передачу нервових імпульсів. А ще, вживання йогурту пришвидшує вироблення серотоніну, який є ще називають гормоном «щастя».

  6. Відчуття ситості. Грецький йогурт рекомендовано споживати людям, що дотримуються дієти. Він пригнічує відчуття голоду та робить вас ситим на тривалий час.

  7. Альтернатива молока. Деякі люди не переносять такий компонент молока, як лактоза. У грецькому йогурті її майже немає, тому його можна використовувати в якості замінника молока та деяких інших молочних продуктів.

  8. Покращення роботи серцево-судинної системи. У йогурті міститься мінімальна кількість насичених жирів, тому при його споживанні в організм не потрапляє холестерин, який закупорює судини.

  9. Покращення обміну речовин. Для нормального метаболізму необхідний йод, який підтримує роботу щитовидної залози. Значна кількість цією речовини міститься у грецькому йогурті. Прискорення обміну речовин також допомогає позбутися зайвих кілограмів.

  10. Зміцнення кісток. Йогурт багатий на кальцій – необхідний компонент кісткової тканини. У невеликій склянці продукту сконцентровано від 300 до 400 мг цього мінералу, а це – третина добової норми для дорослої людини.

  11. Захист від інфекцій. Рекомендується вживати грецький йогурт узимку. Він покращує роботу імунної системи та підвищує захист організму від сезонних захворювань, таких як ГРВІ та грип.

  12. Профілактика ниркових каменів та шлункових інфекцій. Ці властивості ще не доведені науково, проте вчені відмічають, що люди, в чий раціон входить грецький йогурт, рідше хворіють на вищезазначені недуги.

Чи можна давати грецький йогурт дітям?

Грецький йогурт складається з молока та закваски, і при цьому не містить жодних консервантів чи штучних компонентів. Тому цей повністю натуральний молочний продукт можна поступово вводити в раціон дитини не пізніше 8 місяців від її народження. Окрім цього, в йогурті містяться білок, кальцій та калій, які сприяють нормальному розвитку дитячого організму, зокрема кісток та м’язів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?