6 звичок при правильному харчуванні, які насправді шкодять організму
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

6 звичок при правильному харчуванні, які насправді шкодять організму

6 звичок при правильному харчуванні, які насправді шкодять організму
Джерело:  online.ua

Харчування — один з головних факторів, який впливає на загальний стан організму. І харчуватися правильно дуже важливо для здоров’я і гарного самопочуття. Але тема здорового раціону оповита багатьма міфами й вигадками. Гід Онлайн розповідає, які звички харчування здаються нам правильним і корисними, але насправді лише шкодять організму.

В чому користь правильного харчування?

 Фото: unsplash.com

З харчуванням пов'язані всі життєво важливі функції організму. І саме тип харчування відображається на організмі в першу чергу. Неправильне харчування здатне нашкодити здоров'ю людини: передчасне старіння, розвиток хвороб, скорочення тривалості життя, погане самопочуття. А неправильно ми харчуємося внаслідок швидкого ритму життя, насиченого подіями.

Правильне харчування означає вживання збалансованої по білках, жирах і вуглеводів їжі, з певною калорійністю, а кількість їжі безпосередньо залежить від активності людини протягом усього дня, від регулярності занять спортом. Правильне харчування полягає не у жорстких дієтах, а у забезпеченні організму всім необхідним: м’ясо, злаки, овочі, фрукти. Здорове харчування допомагає знизити ризики розвитку захворювань, відстрочити старіння і забезпечити гарний настрій.

Шкідливі звички правильного харчування 

Починати ранок зі склянки води з лимоном

 Фото: unsplash.com

Ми звикли чути від блогерів і фітнес-експертів про те, що склянка води з лимоном кожного ранку допоможе прискорити метаболізм, спалити жири та зарядити енергією на весь день. Але насправді це даремна звичка, яка не виправдовує всі очікування. Дієтологи вважають, що вода — це напій, який не має калорій, а отже і спалювати, метаболізувати, по суті, нема що.

Максимум, що може зробити склянка води кожного ранку — ефективно зволожити внутрішні органи та подарувати відчуття ситості. А от лимон ніяк на процеси не впливає і лише додає приємного смаку воді, щоб її приємніше було пити. Також він допомагає наситити організм невеликою дозою вітаміну С.

Глютен — ворог будь-якого організму

Фото: unsplash.com

Останніми роками популярність безглютенових продуктів стрімко зростає. А з багатьох блогів і статей в інтернеті чуємо про те, що саме глютен дуже шкодить організму. Але чи дійсно це так?

Насправді глютен дійсно може нашкодити організму, але лише в тому випадку, коли людина страждає на захворювання целіакію або має алергію. В таких випадках дійсно краще відмовитися від продуктів, що містять глютен і віддати перевагу безглютеновим.

А от на здорових людей глютен ніяким чином не впливає. Тому відмова від продуктів з глюттеном призведе до нестачі цільнозернових елементів в організмі. А за дослідженнями лікарів, саме ця нестача може негативно відзначитися на продовжуваності життя.

Вживаємо знежирені продукти замість звичайних

Фото: unsplash.com

Про користь знежирених продуктів існує багато непорозумінь і сварок. Дехто вважає, що це порятунок для тих, хто на правильному харчуванні, а інші дотримуються думки, що це все — лише маркетинг і ці продукти лише шкодять. В чому ж істина?

Правда в тому, що такі знежирені продукти лише заволікають аудиторію. Адже по факту калорійність всіх продуктів залишається такою ж. І у звичайних та знежирених продуктах міститься однакова кількість додатків, цукру, смакових підсолоджувачів. До того ж нестача жирів може помітно відбитися на смаку. А також організм відчуватиме нестачу жирів і буде потребувати компенсації за допомогою інших продуктів.

Єдиний випадок, коли знежирені продукти будуть корисними для організму, — якщо у людини високий рівень холестерину або гіпертонія.

Використовуємо цукрозамінник 

Фото: unsplash.com

Про шкідливість цукру нам відомо багато. Тому всі намагаються вибирати продукти, на етикетці яких написано «без цукру». Але насправді виробники заміняють звичний цукор різними цукрозамінниками, вживати які також не дуже корисно для організму. Буває так, що неякісні замінники можуть нашкодити набагато більше.

Тому краще не шукати замінники цукру, а просто знизити кількість цукру, яку вживаєте щоденно або відмовитися зовсім. А поповнювати запаси глюкози в організмі, необхідні для синтезу корисних речовин, можна за допомогою фруктози, що міститься у фруктах, овочах.

Не їмо після 18:00

Фото: flickr.com

Ця звичка стара, як світ. І багато хто дотримуються цього правила і вірять, що воно допоможе схуднути. Але чи правда воно працює? Зараз розберемося.

Насправді немає одного фіксованого часу, коли б людині можна було їсти останній раз. Для кожного він індивідуальний. Правило, якого потрібно дотримуватися — не їсти за три години до сну, щоб їжа встигла пройти процес переварювання і не залишалася в шлунку.

Тому розраховувати час останнього прийому їжі потрібно самостійно, зважаючи на свій розпорядок дня. Якщо ви жайворонок і засипаєте о 21-22, то після 18:00 не варто їсти. Якщо ж ви сова і поринаєте в царство Морфею опівночі та пізніше, то для вас вечеря може бути й о 21:00.

Замінюємо звичайне масло на корисне — кокосове

Фото: unsplash.com

Впродовж останніх років всі медіа, як один, говорять про шкоду звичайного вершкового масла і соняшникової олії і пропонують замінити на суперфуд — кокосову олію. Насправді кокосова олія дійсно корисна для організму, допомагає знизити рівень холестерину і пришвидшити метаболізм. Але з цим продуктом варто бути обережними.

Дієтологи вважають, що користь кокосової олії залежить напряму від того, які продукти нею замінити. Наприклад, вершкове масло можна замінити на кокосове й отримати лише вигоду від цього. А от соняшникову (та інші рослинні) олію заміняти на кокосову не потрібно. Це може призвести до підвищення холестерину, збільшення ризиків на розвиток серцево-судинних захворювань.

Корисні поради для правильного харчування

Фото: unsplash.com

  • Знову проспали й забули поснідати? Вчені довели, що відсутність сніданку — це фактор, який провокує зайву вагу та фактор ризику для діабету та похмурого настрою вранці. Тому не забувайте про перший прийом їжі та не ігноруйте його.

  • Усі перекуси мають бути здоровими. В процесі роботи чи навчання руки самі тягнуться до шоколадного батончика чи сендвіча. Тому пропонуємо заздалегідь підготувати собі перекус: гранола, хлібці, йогурт.

  • Багатозадачність — це круто. Але не потрібно це правило застосовувати і до харчування. Краще відкласти всі робочі задачі і приділіть 15-20 хвилин їжі.

  • Обмежте вживання алкоголю. Після важкого робочого дня душа і тіло тягнуться до одного бокалу разом з колегами. Але алкогольні напої — це пусті калорії, які тільки нашкодять організму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?