Більше, ніж у апельсинах. 8 продуктів з найвищим вмістом вітаміну С
Категорія
Їжа
Дата публікації

Більше, ніж у апельсинах. 8 продуктів з найвищим вмістом вітаміну С

Більше, ніж у апельсинах. 8 продуктів з найвищим вмістом вітаміну С
Джерело:  online.ua

Вітамін C - аскорбінова кислота - сприяє зміцненню імунітету та виведенню токсинів, захищає організм від вірусів та бактерій, покращує обмін речовин. Вважається, що основним джерелом вітаміну C є апельсини. Проте існує ціла низка продуктів, які містять ще більше цієї корисної для здоров’я речовини. Гід Онлайн підготував добірку продуктів з найвищим вмістом вітаміну С - їх варто їсти, щоб не хворіти.

Продукти з найвищим вмістом вітаміну С

 Фото: envato.com

Ківі

В одному середніх розмірів фрукті ківі міститься 137 мг вітаміну С. Для порівняння, у середньому апельсині міститься 69,7 мг аскорбінової кислоти. При цьому ківі має менший розмір, тому ви можете з’їсти два фрукти одразу, подвоївши кількість корисної речовини в організмі.

Окрім цього, зовні схожі на картоплю плоди є джерелом вітамінів А, В1, В2, В6, В9, калію, міді, фосфору та цинку. Ківі надзвичайно корисні при простуді, сприяють схудненню, покращують травлення та підвищують стійкість організму до стресів.

Ананас

Фото: pexels.com

Окрім 78,9 мг вітаміну С, в одному ананасі  міститься така корисна речовина, як бромелайн (фермент, необхідний для травлення, який прискорює розщеплення їжі та зменшує здуття живота). Саме тому вживання ананасу рекомендоване людям з низькою кислотністю шлунку та розладами травлення.

Бромелайн також є природним протизапальним засобом, який дає змогу швидше відновитись після важких фізичних навантажень. А ще ананас – це низькокалорійний фрукт, в 100 м’якоті якого міститься всього 52 ккал, тому його вживання у їжу сприяє зниженню ваги.

Манго

Одне манго містить 122,3 мг вітаміну С. Окрім цього цей смачний екзотичний фрукт зміцнює імунітет та покращує зір. Регулярне вживання манго сприяє покращенню настрою та когнітивних здібностей завдяки комплексу вітамінів групи В.

Також манго можна використовувати як профілактичний засіб проти онкозахворювань. Воно очищує організм від токсинів та нормалізує гормональний стан при менструальних порушеннях у жінок. Завдяки наявності заліза у складі манго, його можна використовувати для лікування анемії та ще низки захворювань.

Папайя

Фото: pexels.com

Папайя – екзотичний фрукт грушоподібної форми родом з Центральної та Північної Америки. В одній чашці подрібненої кубиками папайї міститься 88,3 мг вітаміну С. Також цей фрукт багатий на вітаміни B1 і B2.

Папайю рекомендують вживати при виразці дванадцятипалої кишки, печії, колітах, бронхіальній астмі, захворюваннях печінки та діабеті. Також цей фрукт сприяє покращенню травлення.

Брюссельська капуста

Брюссельська капуста багата на фітонутрієнти та клітковину, що запобігають розвитку онкологічних захворювань. У цьому виді капусти міститься 74,8 міліграма вітаміну С. Також у овочі є корисні мікроелементи – солі натрію, калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, йоду, а також вільні амінокислоти та ферменти.

Цей овоч можна додавати до безлічі страв, включаючи салати, рагу та гарніри. Брюссельська капуста має характерний гіркуватий присмак, який не подобається деяким людям. Щоб його позбутися, можна просто запікати овоч, і тоді він стане солодкуватим.

Полуниця

Фото: pexels.com

У чашці полуниці міститься 84,7 мг вітаміну С. Окрім цього, смачна червона ягода багата на фолієву кислоту та інші сполуки, які сприяють роботі серцево-судинної системи. Також у полуниці багато флавоноїдів та антиоксидантів, антоціанів та катехінів, які знижують ризик розвитку хронічних хвороб, у тому числі раку.

З’їдаючи денну норму в 300 г полуниці, можна не тільки наситити організм вітаміном C, а й забезпечити його детоксикацію. Цей ефект відбувається завдяки підвищеному вмісту клітковини та вітаміну A, які покращують травлення. А ще полуниця відбілює зуби.

Броколі

Овоч сімейства хрестоцвітих містить 132 мг вітаміну С, а також чимало клітковини. Він сприяє синтезу колагену, тому при вживанні цього овочу швидше загоюються рани та порізи. А ще, згідно з дослідженнями, броколі в деяких випадках допомагає зупинити ріст та розвиток злоякісних пухлин.

У броколі також міститься велика кількість вітаміну К, який забезпечує функціонування багатьох білків, що беруть участь у зсіданні крові, а також зміцнює кісткову тканину. Вживати броколі рекомендують людям, що страждають на остеопороз.

Перець чилі

Фото: pexels.com

Півсклянки перцю чилі, нарізаного кубиками, містять у середньому 108 мг вітаміну С. Цей овоч покращує апетит та стимулює роботу шлунка. Окрім цього, його можна використовувати в якості м'якого проносного засобу. При контакті з гострим перцем в організмі виділяється адреналін та ендорфін, гормони, які допомагають у боротьбі з депресією та тривожністю.

Згідно з дослідженнями, проведеними Університетом Буффало, капсаїцин (хімічна сполука, яка робить перець чилі таким пекучим) сприяє полегшенню болю у суглобах та м'язах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?