Секрети довголіття: як зберегти здоров'я та дожити до 100 років
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Секрети довголіття: як зберегти здоров'я та дожити до 100 років

Секрети довголіття: як зберегти здоров'я та дожити до 100 років
Джерело:  online.ua

Для багатьох людей відсвяткувати сторічний ювілей здається нездійсненною мрією. Однак дожити до 100 років, і при цьому уникнути характерних для похилого віку хвороб та деменції, цілком можливо. Для цього потрібно дотримуватися певних правил і звичок ще замолоду. Гід Онлайн підготував добірку порад, які допоможуть вам зберегти здоров'я та дожити до 100 років.

Секрети довголіття - як дожити до 100 років

Фото: envato.com

Уникайте стресу

Стрес і нервування є каталізаторами багатьох захворювань, що істотно скорочують наш вік. Дослідники з Гарвардського університету довели, що люди, які не переживають через кожну дрібницю, живуть значно довше. При цьому головне не скільки уникати стресів (у жителя сучасного мегаполісу такої можливості практично немає), а вміти правильно на них реагувати.

Щоб захистити своє психічне здоров'я, будьте розсудливими, не вступайте в конфлікти, які можна обійти, ретельно плануйте свій час заздалегідь, щоб потім не довелося вирішувати свої справи в авральному режимі.

Не відмовляйте собі у задоволеннях

Як би дивно це звучало, але статистика показує, що багато хто з довгожителів щодня балують себе келихом вина, їдять смажені стейки, а дехто навіть курить. Вся справа в тому, що коли людина отримує задоволення (не важливо, від чого), у її гіпофізі виробляється гормон ендорфін, який сприятливо впливає на роботу багатьох органів та імунної системи.

Іноді варто дозволити собі смачну калорійну вечерю та чашечку міцного чаю або кави на сніданок. Звичайно, все має бути в рамках розумного.

Добре висипайтеся

Часто можна почути твердження, що з віком людина витрачає дедалі менше часу на сон. У цьому твердженні лише частка правди. Адже, щоб організм нормально функціонував, і ви прожили довше, спати потрібно як мінімум 8 годин на добу. І це стосується будь-якого віку. Здоровий сон – запорука міцного здоров'я.

При цьому важливо створити правильний режим сну та дотримуватися його. Так, наприклад, лягати спати потрібно пізніше 23:00. Це дозволить вам краще виспатися та відновитися. Якщо є якісь проблеми зі сном – ходіть на прогулянки, спробуйте розслаблюючу техніку, йогу або медитацію.

Знайдіть собі заняття

Фото: envato.com

Доведено, що чим довше людина працює, тим довше вона живе. Робота при цьому повинна приносити задоволення – це важлива умова. Маючи можливість реалізуватися у професійному плані, ми отримуємо задоволення, а отже, покращується наше психічне та фізичне самопочуття.

Якщо ж ви все ж таки вирішили піти на пенсію, сидіти, склавши руки, ні за яких обставин не варто. Намагайтеся знайти собі хобі – подорожуйте, займайтеся рукоділлям, фотографуйте природу, вчіть нові мови, розгадуйте кросворди тощо.

Спілкуйтеся з людьми

Ще одна відмінна риса довгожителів – комунікабельність. Чим соціально активніша людина, тим краще працює її мозок. Дослідники припускають, що саме товариськість захищає людей від старечої деменції, хвороби Альцгеймера та інших когнітивних розладів, які виникають у похилому віці.

Навіть було виявлено, що за комунікабельність відповідають спеціальні клітини мозку – нейрони «фон Економо». Вони забезпечують високу швидкість передачі інформації, що стосується соціальної взаємодії.

Займайтеся спортом

Мова не йдеться про щоденні виснажливі тренування в спортзалі, які можуть призвести до проблем із серцево-судинною системою та іншими захворюваннями. Проте робити щоденну зарядку потрібно обов'язково. Фізична, як і розумова, активність, спонукає наші органи та м'язи працювати, у результаті повільніше відбувається їх старіння.

Також приділяйте час прогулянкам на свіжому повітрі, і не важливо, яка погода на вулиці. Проходячи кілька кілометрів на день, ви продовжуєте собі життя. Якщо є можливість, запишіться до басейну.

Дотримуйтесь здорового раціону

Фото: envato.com

Довгожителі харчуються переважно рослинною їжею, хоча вегетаріанцями більшість із них не являється. М'ясо вони вживають один, максимум два, рази на тиждень. Тобто м'ясні страви для довгожителів – це святковий продукт чи навіть делікатес. Ще один дуже важливий фактор – у меню бадьорих людей похилого віку завжди були продукти-антиоксиданти.

Це пов'язано з тим, що такі продукти блокують вільні радикали, уповільнюючи процес старіння організму та руйнування його продуктами окиснення. Використання антиоксидантів також знижує ризик виникнення онкології. До таких продуктів належать ягоди, боби, риба, овочі, горіхи, оливки, чорний шоколад, злаки.

Мисліть позитивно

Оптимісти живуть довше. І це – факт. Такі люди люблять життя, вони не втрачають інтересу до неї, продовжують захоплюватися різноманітними явищами, люблять бути в центрі подій. Звичайно, ніхто не застрахований від життєвих проблем, але філософський погляд на життя та розсудливість дозволять вам бути спокійнішим і не приймати все занадто близько до серця.

Доктор філософії, психолог і автор книг про довгожителів Елізабет Ломбардо стверджує: «Сміх допомагає знизити кров'яний тиск, рівень цукру в крові, пригнічує біль та зменшує тривожність».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?