Чекінг майбутньої мами — як правильно підготуватися до вагітності
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Чекінг майбутньої мами — як правильно підготуватися до вагітності

Чекінг майбутньої мами — як правильно підготуватися до вагітності
Джерело:  online.ua

Підготовка вагітності — це необхідний крок, який забезпечить здоров’я і нормальний розвиток малюка в утробі матері. Цей процес тривалий, але вкрай необхідний. Онлайн Гід для Мам розповідає, що таке планування та підготовка до вагітності, коли її потрібно розпочати та що мають зробити майбутні батьки до зачаття дитини.

Навіщо потрібно планувати вагітність?

Фото - unsplash.com

Майбутні батьки повинні розуміти, що народження здорового малюка — це насамперед результат гарної підготовки і здорового організму обох партнерів. Але для того, щоб перевірити своє здоров’я і впевнитися, що у малюка є всі шанси народитися здоровим, і потрібно долучитися до планування вагітності.

Планування вагітності — це комплекс обстежень і профілактичний дій, які в майбутньому допоможуть знизити ризики виникнення захворювань у плоду, а також зменшити ускладнення під час всього періоду вагітності і родів. Майбутнім мамі та татові бажано пройти комплекс обстежень, а також змінити свій образ життя.

Коли краще планувати народження дитини?

Почати підготовку до вагітності бажано мінімум за 3-4 місяці і весь цей період притримуватися необхідних рекомендацій. За цей час майбутні батьки зможуть проаналізувати всі пункти: стан свого здоров’я, можливі генетичні захворювання, здати аналізи і перейти на здоровий спосіб життя.

Всі необхідні рекомендаційні заходи та можливе лікування призначають лікарі після детального обстеження.

Як правильно підготуватися до вагітності?

Фото - unsplash.com

Перший крок у плануванні вагітності — консультація у спеціаліста. Проходити консультацію майбутній мамі потрібно разом з партнером. Спершу потрібно звернутися до терапевта і гінеколога, а також пройти обстеження, які вони призначать.

На цей крок потрібно виділити багато часу та ретельно перевірити своє здоров’я. У випадку, якщо в організмі будуть виявленні певні проблеми або порушення, потрібні будуть додаткові обстеження, аналізи і можливо лікування. Додатково жінку можуть відправити на профілактичні щеплення або до лікаря стоматолога, лора, аби виявити приховані інфекційні захворювання.

Обстеження разом з партнером

На етапі планування вагітності обом партнерам потрібно здати список аналізів. Зазвичай ця добірка включає в себе різні аналізи крові (на гормони, перевірка на гепатит та ВІЛ, біохімічний аналіз, визначення групи крові та резус-фактору), аналіз на приховані інфекції (парвовірус, токсоплазмоз та інші). Додатково жінці призначають УЗД-діагностику органів малого тазу та обстеження молочних залоз. А чоловіку бажано зробити спермограму.

Регулювання приймання ліків

Приймання ліків на регулярній основі можуть зашкодити майбутньому малюку. Тому на консультації зі спеціалістом треба обов’язково повідомити про всі лікарські препарати, котрі ви приймали тривалий час або приймаєте на момент планування вагітності. Лікар визначить, чи шкідливі вони для малюка і допоможе підібрати безпечні аналоги.

Відмова від шкідливих звичок

Шкідливі звички можуть дуже негативно відобразитися на здоров’ї малюка. Тому за кілька місяців до зачаття і чоловіку, і жінці бажано відмовитися від куріння та вживання алкоголю. Якщо цього не зробити, підвищується вірогідність викидню, гіпоксії або аномального розвитку дитини.

Збір інформації від родичів та консультація генетика

Не варто недооцінювати генетику у питанні вагітності. Саме тому потрібно зібрати інформацію у родичів і проконсультуватися з лікарем-генетиком. Для початку розпитайте близьких зі сторони жінки та чоловіка про можливі випадки генетичних захворювань, викиднів та інших патологій, які виникали під час вагітності та пологів. Після цього потрібно звернутися до спеціаліста.

Така консультація необхідна ще й для партнерів, котрі знаходяться в групі ризику, тобто хтось з майбутніх батьків:

  • має хронічне захворювання;

  • працює на шкідливому виробництві;

  • приймав ліки, які можуть викликати генні мутації;

  • в роду були випадки генетичних захворювань.

Перехід на здоровий спосіб життя

Недостатньо пройти клінічні захворювання, потрібно і очистити організм, підготувати його до майбутнього особливого стану. Для початку як майбутній мамі, так і татові потрібно скорегувати харчування. Варто перейти на збалансоване, здорове меню. В період планування вагітності потрібно підтримувати масу тіла на оптимальному рівні, тобто різко не набирати вагу і не худнути.

Також майбутній мамі лікарі рекомендують добре відпочивати, уникати стресу, регулярно займатися фізичними вправами, наприклад фітнесом, йогою або пілатесом. До того ж, лікарі часто призначають додаткові вітаміни, в яких міститься йод, залізо, вітаміни С і Д. Але їх приймати потрібно лише після консультації зі спеціалістом.

Як бачите, підготовка до вагітності — це хоч і не швидкий, але і не складний процес. Все що потрібно мати при собі: вільний час і шалене бажання. Але уся підготовка в майбутньому дасть свої результати і позитивно відобразиться на здоров'ї малюка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?