Червона, золота, чорна ікра: повний гід по смачному та корисному делікатесу
Категорія
Їжа
Дата публікації

Червона, золота, чорна ікра: повний гід по смачному та корисному делікатесу

Червона, золота, чорна ікра: повний гід по смачному та корисному делікатесу
Джерело:  online.ua

Ікра – справжній делікатес та символ розкоші. До того ж, цей морепродукт ще містить багато корисних для організму речовин. Та як і будь який продукт, ікра може різнитися за якістю. Гід Онлайн розповідає, які є види ікри, чому цей продукт вважається корисним, чим червона ікра відрізняється чорної, та як вибрати справжню ікру, уникнувши підробки.

Яка буває ікра?

Фото: envato.com

Існує три основних види ікри, які визначаються такими критеріями, як сімейство риб та спосіб їх вилову. При цьому ікра різних риб, що відносяться навіть до одного виду, може мати різний смак, колір та розмір.

Види ікри:

  • червона ікра – отримується з лососевих риб, таких як кета, нерка, чавича, кижуч, сьомга, горбуша або зубатка;

  • чорна ікра – отримується з риб сімейства осетрових, включаючи білугу, осетр, севрюгу, стерлядь та шип;

  • частикова ікра (жовтою або біла) – ікра будь-якої риби, яка не належить до сімейства лососевих та осетрових риб, наприклад ікра щуки, карася, судака, тощо.

Відрізняються й способи зберігання ікри. Так, наприклад, чорна ікра може бути у вигляді чистих «зернинок» (поставляється на ринок у банках або бочках) завдяки очищенню від плівок та прожилок, або ж разом зі сполучною тканиною (ястична). Також ікра може піддаватися пресуванню (паюсна).

Чим корисна ікра?

Фото: pexels.com

Як чорна, так і червона ікра містять велику кількість білка та Омеги-3. Окрім цього у їхньому складі багато корисних речовин, таких як залізо, фосфор, магній, калій, натрій, а також вітамінів В1, В2, В5, В9, А, Е та D. А ще ікра є джерелом фолієвої кислоти та лецитину.

Лососеву та осетрову ікру у помірних кількостях радять вживати людям, що мають захворювання серцево-судинної системи, оскільки це сприяє зміцненню судин. Також ікра допомагає покращити роботу імунної системи та підвищує стійкість організму до дії алергенів та шкідливих речовин з навколишнього середовища.

Жирні омега-кислоти, що містяться у ікрі, протидіють вивільненню вільних радикалів, що запобігає утворенню злоякісних пухлин та розвитку онкологічних захворювань. Комплекс вітамінів робить нервову системи більш стійкою до стресів, тому ікру можна їсти людям з нервовими розладами.

Окрім цього, вживання ікри допомагає покращити зір. У сучасній медицині та косметології використовується безліч препаратів на основі екстракту ікри. А ще, за словами дослідників, ікра, не важливо червона чи чорна, – це сильний афродизіак, який стимулює виділення гормонів тестостерону та серотоніну.

Завдяки великому вмісту заліза ікра є чудовим засобом проти залізо дефіцити, який супроводжується анемією. Такий недуг часто зустрічається у вагітних жінок, тому, як зазначають дієтологи, в їх раціоні обов’язково має бути невелика кількість ікри. Вживання цього продукту також позитивно відзначиться на подальшому розвитку малюка.

У чому різниця між чорною та червоною ікрою?

Чорна ікра видобувається з осетрових видів риби. Ці риби можуть жити ста років та лише декілька разів за цей період вони нерестяться.

Враховуючи цей факт, чорну ікру видобувають значно рідше, у невеликій кількості. Це зумовлює її дуже високу вартість. Лососеві види риб йдуть на нерест щороку. Як у штучних умовах, так і в природному середовищі, з цієї риби можна отримати велику кількість ікри, тому її ціна дещо нижча.

Чому золота ікра найдорожча у світі?

Фото: pixabay.com

Окрім чорної та червоної, існує також золота ікра. В західних країнах її ще називають golden caviar або діамантовою, та подають в елітних ресторанах. Її захмарна вартість зумовлена складністю отримання.

Формально це ікра осетрових, але видобувається вона виключно з рибин, які мають великий вік, або з риб-альбіносів. При цьому, чим старша рибина, тим ціннішою вважається ікра, оскільки покращуються її смакові якості – продукт має ніжний смак мигдалю.

Як відрізнити справжню ікру від підробленої?

Фото: envato.com

Існує декілька досить надійних методів перевірки ікри, які допоможуть вам уникнути підробки та вибрати якісний продукт в магазині чи супермаркеті:

  • Хороша червона ікра повинна бути розсипчастою. При цьому ікринки повинні бути однаковими за розміром та мати правильної форму. Всередині справжніх ікринок повинна бути невелика точка.

  • Якісна ікра продається в скляних банках, оскільки металева бляшанка може негативно вплинути на смакові властивості продукту за рахунок окислення. Якщо ж бляшанка здута – перед вами прострочений та зіпсований товар.

  • Ікра не має бути занадто сухою. Також в жодному разі не купляйте ікру яка має кашоподібну консистенцію. Наявність великої кількості рідини також може свідчити про неякісний продукт.

  • Занадто яскравий колір – ознака штучної ікри. Справжня ікра, якщо мова йде про червону, повинна мати золотистий колір, а не яскраво-помаранчевий.

  • На упаковці повинні бути вказані всі консерванти, повний склад та термін придатності, а також сорт, виробник та дати виробництва. З консервантів на сьогоднішній день допускається використання лише сорбінової кислоти Е200.

  • Червона ікра на смак не повинна гірчити та пахнути жиром. Якщо ікра занадто солона, це може бути ознакою її вторинної переробки.

  • Ікринки не повинні розчинятися та втрачати свій колір у гарячій воді.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?