Чим корисна курага та кому варто щодня їсти сушений абрикос
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисна курага та кому варто щодня їсти сушений абрикос

Чим корисна курага та кому варто щодня їсти сушений абрикос
Джерело:  online.ua

Курага вважається одним з найкорисніших сухофруктів, адже в ній містяться різноманітні вітаміни (В1 и В2, А, С, бета-каротин), мінерали (калій, магній, залізо, фосфор), макро- та мікроелементи. Її вживання сприятливо впливає на роботу багатьох органів та підвищує імунітет. До того ж, сушений абрикос дуже смачний. Гід Онлайн розповідає, чим реально корисна курага та кому варто щодня їсти сушений абрикос.

Що таке курага?

Фото: envato.com

Курага представляє собою висушені половинки абрикосів великоплідних калійних сортів, з яких попередньо була видалена кісточка. Щоб отримати такий продукт, плоди абрикоса мають сушитися на сонці протягом 6-8 днів, після чого курага набуває свого звичного вигляду. З декількох кілограмів абрикосів можна отримати у середньому 1 кг кураги.

Вперше готувати курагу почали жителі Середньої Азії та Північного Китаю. На сьогоднішній день головним виробником та експортером кураги у світі являється Туреччина. Також даний продукт у великій кількості виготовляється для експорту та внутрішнього вживання у США.

Яка калорійність і поживна цінність у кураги?

У 100 г кураги міститься 241 ккал, 0,51 г жирів, 62,64 г вуглеводів та 3,39 г білків. Однак ці показники можуть відрізнятися залежно від технології сушіння кураги.

Калорійності кураги значно перевищує калорійність свіжих абрикосів. Так, чашка свіжих абрикосів містить 74 ккал та 14,3 г цукру, тоді як у чашці кураги міститься 313 ккал та цілих 69,5 г цукру. Також слід зазначити, що в 100 г кураги містяться 5% добової норми білків, 1% жирів, та 20% вуглеводів.

Чим корисна курага для жінок?

Фото: envato.com

Вживати курагу рекомендовано жінкам, які хочуть скинути зайві кілограми та зберегти струнку фігуру. Курагою можна замінити шкідливі та дуже калорійні солодощі – цукерки, тістечка, бісквіти та печиво. Окрім цього вживання кураги забезпечує виведення шкідливого холестерину та токсинів, зокрема радіонуклідів.

Можна відмітити й інші корисні властивості кураги для жіночого організму:

  • покращення травлення та запобігання запорам;

  • виведення надлишкової рідини з організму та сечогінний ефект;

  • боротьба з анемією під час вагітності;

  • збільшення еластичності та шовковистості шкіри;

  • зміцнення нігтів, волосся, зубів та кісток.

Окрім вищеперерахованого, курага нормалізує роботу органів репродуктивної системи жінки. Її вживання дозволить вирішити проблему безплідності.

Чим корисна курага для чоловіків?

Завдяки високому вмісту калію та магнію, курага сприятливо діє на роботу серцево-судинної системи. Вживаючи її, чоловіки можуть позбутися судом у м'язах та швидше відновити сили після виснажливої роботи. Також в куразі багато кальцію, який зміцнює кістки та дозволяє перерозподілити тестостерон для покращення роботи внутрішніх органів.

Спостерігаються й інші корисні ефекти для чоловічого організму при вживанні кураги:

  • покращення роботи кишківника за рахунок клітковини;

  • профілактика урологічних захворювань (простатит, імпотенція);

  • очистка організму від токсинів, радіонуклідів, солей важких металів;

  • нормалізація тиску та очищенню кровоносних судин.

Покращення кровообігу у статевих органах чоловіків також сприяє синтезу андрогенів та сперматозоїдів, що, в свою чергу, позитивно впливає на гормональний фон та лібідо.

Чим корисна курага для дітей?

Фото: envato.com

Дітям також варто їсти курагу, адже вона покращує роботу багатьох внутрішніх органів – шлунково-кишкового тракту, нирок, щитовидної залози. Курага підвищує рівень гемоглобіну у крові, що дозволяє попередити розвиток анемії.

Вона виводить шлаки з організму, допомагає при запорах та покращує роботу імунної системи. Щоб досягти найкращого ефекту, слід додавати цей сухофрукт до каши  або ж варити з нього смачний компот.

Скільки штук кураги потрібно з'їдати в день?

Аби не завдати шкоди організму, рекомендується з'їдати на добу не більше 100-150 г кураги. Таким чином, денна норма цього сухофрукту складає 7-10 штук.

У жмені кураги міститься необхідна для організму кількість вітамінів А та С, а також мінералів – калію, кальцію, магнію та цинку. При цьому краще не вживати продукт тільки у сирому вигляді, а додавати його до різноманітних страв – салатів, випічки, млинців, тощо.

Кому не можна їсти курагу?

Фото: envato.com

Наявність деяких захворювань може слугувати протипоказанням для вживання кураги. Так, наприклад, їсти цей сухофрукт не бажано людям, що страждають на цукровий діабет, гастрит, виразку шлунку та на інші захворювання шлунково-кишкового тракту.

Не рекомендується вживати забагато кураги (понад 50-100 г на тиждень) й дітям віком до 8-10 років. Не варто забувати й про можливі алергічні реакції в окремих випадках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?