Чим корисний мигдаль і чому його варто їсти кожному
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисний мигдаль і чому його варто їсти кожному

Чим корисний мигдаль і чому його варто їсти кожному
Джерело:  online.ua

Корисні властивості мигдалю відомі людству здавен. Так, масло з зерен цієї рослини використовували для догляду за шкірою ще древні єгиптяни. Сьогодні мигдаль використовується повсюди – з нього роблять лікер амаретто, солодощі, випічку, його включають в меню при заняттях фітнесом, беруть з собою у походи туристи. Гід Онлайн розповідає, чим корисний мигдаль і чому його варто їсти кожній людині.

У чому користь мигдалю?

Фото: unsplash.com

Мигдаль містить багато корисних речовин, включаючи кальцій, залізо, магній, фосфор та калій, а також вітаміни (В1, В2, В3, В5, В6, В9) та токоферол (вітамін Е). Мигдаль, за рахунок вмісту ненасичених жирів, амінокислот та мінералів, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи. В цих горішках також багато рослинних флавоноїдів, які активізуються під дією вітаміну Е.

Завдяки жирним кислотам, мигдаль попереджує перенасичення крові глюкозою. Тому його рекомендується вживати людям, що хворіють на цукровий діабет. Окрім цього, вживання мигдалю покращує імунітет. Люди старшого віку можуть вживати горішки мигдалю, аби попередити деменцію та хворобу Альцгеймера. А ще антиоксиданти рослинного походження позбавляють від проблем зі сном та сезонної депресії.

Зерна мигдалю мають волокнисту структуру, що допомагає їм покращувати роботу кишківника - вони живлять його мікрофлору корисними бактеріями, а також виконують роль пребіотика. Мигдаль добре поєднується з продуктами, насиченими антиоксидантами (вітамінами С, А та, цинком). До таких продуктів можна віднести капусту, болгарський перець, броколі, цитрусові, м'ясо індички та курки.

Що лікує мигдаль?

 Фото: unsplash.com

Мигдаль можна використовувати в якості ліків від деяких хвороб. Зерна цієї рослини здатні суттєво зменшити симптоми недокрів'я, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Масло мигдалю допомагає при:

  • серцево-судинних захворюваннях;

  • пневмонії, астмі інших хворобах легень та дихальних шляхів;

  • отиті (зменшує больовий симптом).

Також мигдалем часто лікують тахікардію, стоматит та захворювання нирок. Якщо людина страждає на хронічне захворювання шлунково-кишкового тракту, пара крапель мигдальної олії на цукрі допомагає знизити інтенсивність неприємних симптомів.

Чим корисний мигдаль для жінок і чоловіків?

Фото: unsplash.com

Вивчаючи корисні властивості мигдалю, дослідники звернули увагу, що цинк позитивно впливає на нервову систему, підвищує її стресостійкість. Регулярне вживання мигдалю сприятливо діє на репродуктивну функцію чоловіків – дослідження показали, що якість сперматозоїдів покращується завдяки речовинам, що містяться у горішках.

Щодо корисної дії мигдалю на жіночий організм, то тут варто відмітити антиоксиданти, що містяться у коричневій шкірці зерен. Вони борються з вільними радикалами та захищають молекули від ушкоджень, тим самим сповільнюючи старіння організму та захищаючи його від розвитку онкологічних захворювань.

Також мигдаль допомагає зняти болі у суглобах, тому його корисно вживати спортсменам після виснажливих тренувань. Цей горіх покращує стан шкіри та волосся, адже він містить вітамін E та марганець. Вони відповідають за пружність шкіри та насичення її шарів колагеном. А корисні жири сприяють стрімкому росту волосся, укріплюють та зміцнюють волосини, перешкоджають їх випаданню. Саме тому мигдалеве масло здавна використовується у косметичних цілях.

Скільки мигдальних горіхів можна їсти в день?

 Фото: unsplash.com

Мигдаль – калорійний продукт. 100 г мигдалю містить 576 ккал, тому, хоч мигдаль і сприяє схудненню, його переїдання може призвести до перенасичення організму жирами. Достатньо з'їдати 4-5 горіхів на день для профілактики різноманітних захворювань.

В деяких випадках рекомендується збільшити їх кількість до 10 штук. Без шкоди для здоров’я можна з’їдати дві жмені горішків на добу, але не щодня.

Що буде, якщо їсти мигдаль щодня?

Якщо з'їдати більше однієї-двох жмень мигдалю на день, не дотримуючись при цьому певних правил безпеки, це може призвести до появи побічних ефектів. Найчастіше передозування стає причиною таких проблем:

  • запор, здуття, діарея а інші шлункові розлади – відбуваються через надлишок клітковини, якої багато у ядрах мигдалю;

  • дефіциту заліза, цинку, кальцію – побічна дія фітинової кислоти;

  • набір ваги – особливо стрімко зайві кілограми будуть з’являтися, якщо поєднувати мигдаль з

  • висококалорійною їжею та вести малорухомий спосіб життя;

  • алергічні реакції – деякі білки, що містяться в мигдалі, наприклад, амандін, можуть зашкодити людям, які схильні до алергії (з’являється свербіж у роті та горлі, набряк язика, рота та губ).

Не варто забувати й про те, що мигдаль – це джерело синильної кислоти, яка в великій кількості здатна навіть вбити людину, викликавши задуху та інтоксикацію. Також вкрай не бажано вживати мигдаль вагітним жінкам, а також матерям, що кормлять грудьми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?