Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День Святого Миколая 2023: традиції, прикмети та головні заборони

Джерело:  online.ua
День Святого Миколая 2023: традиції, прикмети та головні заборони

19 грудня (6 грудня за старим стилем) православні зі всього світу відмічають велике релігійне свято - День Святого Миколая, якого іменують Чудотворцем. В 2021 році це свято припадає на неділю. Гід Онлайн розповідає, коли та як святкують День Святого Миколая, цікаві прикмети та традиції святкування, а також про те, що забороняється робити в цей день.

Хто такий святий Миколай?

Хто такий святий Миколай?
pixnio.com

Архієпископ Мир Лікійський відомий всьому світу своєї людяністю, смиренністю перед Богом та турботою про бідних. Він є одним з найбільш шанованих християнських святих в православній церкві.

Перші документальні згадки про Миколу Чудотворця відносяться до VI сторіччя – саме тоді в Константинополі імператор Юстиніан наказав збудувати храм на честь святого. Достовірних історичних фактів про Миколу досить мало. Відомо, що він жив в 270-345 роках н. э. А прославився святий тим, що допомагав бідним та нужденним, а також сиротам, адже сам Чудотворець був з заможної сім’ї, проте рано залишився сиротою.

Не обійшлось в житті Миколая без потрясінь – за свої християнські погляди, які були заборонені у Римській імперії, він був кинутий за грати, проте згодом звільнений за наказом імператора Костянтина Великого. Завдяки своєму благочестивому життю він був обраний Єпископом в Мірі (сучасне місто Демре в турецькій Анталії).

Також Миколай прийняв участь у Нікейському Вселенському соборі у 325 році, де непохитно захищав основи християнської релігії від нападок єретиків. Саме Миколою був затверджений догмат про Трійцю – Отця, Сина та Святого Духа.

Як святкують День Святого Миколая в Україні та світі?

envato.com

Відмічається День Святого Миколая в ніч з 18 на 19 грудня. Головна традиції цього свята, що існує й в сьогодення – дарувати подарунки. Тому цей день з нетерпінням чекають малюки. Вважається, що Микола кладе солодощі та інші цінні речі під подушку. Знайти їх можна зранку. Проте, щоб заслужити подарунок, діти мали себе чемно вести та слухатися батьків впродовж всього року. А от розбишакам та неслухняним дітям нічого, окрім різок, у цей день чекати не доводилося.

В часи Київської Русі було це свято традиційним і для дорослих. У цей день накривався святковий стіл, за яким збиралася вся сім’я. після веселого відмічання люди на санках, запряжених найкращими кіньми, каталися в околицях села. В деяких регіонах України утворилася традиція варити кутю та узвар, що, за повір’ям, було запорукою гарного урожаю навесні. На Київщині господарі оббризкували свійських тварин святою водою. Це мало стати захистом для хазяйства та сім’ї від усяких напастей та незгод.

Шанувалося свято й молодими жінками. Адже саме в цей день ті з них, хто невдовзі мав стати нареченою, повинні були прибратися в дому, акуратно розкласти свої речі в сундуках, підготувати весільний одяг та прикраси, в яких їм належало зустрічати сватів. Також в ніч на 19 грудня молоді дівчати традиційно гадали на судженого та проводили різні обряди. Вважалося, що якщо вночі дівчина побачить образ хлопця – саме він і буде її нареченим.

Прикмети на День Святого Миколая

Вважається, що в День Святого Миколая важливо розрахуватися зі своїми боргами та виконати усі обіцянки, дані друзям та рідним. Також потрібно вести себе чемно і не вступати в сварки, або не накликати на себе біду.

Окрім цього, необхідно попросити прощення у всіх, кого ви образили. Самому при цьому теж слід простити всіх образників та помиритися з людьми, з якими у вас були конфлікти та непорозуміння.

Що до інших прикмет, то є таке повір’я, що якщо у цей день сонячно, травень буде теплим, а якщо дерева вкриті інеєм – варто очікувати вдалого урожаю навесні. Якщо ж хтось із ваших гостів на свято залишить в вашому житлі монетку, це допоможе вам примножити матеріальні блага та допоможе стати сім’ї більш заможною, вбереже від негараздів.

Також на день Миколи Чудотворця слід допомагати іншим людям, в першу чергу це стосується жебраків, сиріт та обездолених.

Що не можна робити в День Святого Миколая?

19 грудня ще триває Різдвяний піст, тому вірянам забороняється вживати деякі продукти, зокрема ті, що мають тваринне походження. Ще одна заборона стосується ремонту, шиття, прання та інших справ, пов’язаних з фізичною працею.

Також не варто відмовляти потребуючим в допомозі, сваритися з ріднею та друзями. Це може призвести до погіршення взаємовідносин з ними на ввесь наступний рік. Не слід сваритися і на дітлахів – навпаки, до них слід бути лагідним та уважним.

Як правильно святкувати День Святого Миколая?

envato.com

За багато сторіч традиція святкування Дня Святого Миколая змінювалася залежно від історичного періоду та регіону. Проте незмінними залишилися такі правила святкування цього чудового передноворічного свята:

  • проводиться урочиста служба у церквах та соборах;

  • сім’я збирається за святковим столом;

  • усіх, хто вирішать завітати в гості, частують наїдками та пивом;

  • напередодні свята дітям у взуття, шкарпетки та під подушку кладуться подарунки – іграшки, солодощі, печиво у формі зірочок, тощо.

Окрім дітей, можна порадувати подарунками і своїх рідних та близьких.

10 Фактів про День Святого Миколая: Загадкове Свято та Його Традиції

  1. Походження традиції. День Святого Миколая святкується на честь архієпископа Миколая, покровителя дітей, мандрівників та моряків. Це древнє свято, що має коріння в християнській традиції.

  2. Подарунки під подушкою. Українські діти в цей день розташовують під подушки, чобітки та у шкарпетки, вірячи, що Святий Миколай залишить там подарунки. Це магічне святкування створює атмосферу радості та доброти.

  3. Щедрий стол. Традиційно до Дня Святого Миколая приготовують різноманітні смаколики та солодощі. Спеціальний святковий стіл є невід'ємною частиною святкувань, на якому збирається вся родина.

  4. Тематичні заходи. У багатьох школах та дитячих садках проводяться тематичні заходи до Дня Святого Миколая. Вони включають у себе вистави, конкурси та ігри для дітей.

  5. Доброчинність. Ще одна важлива традиція – виявлення доброчинності та допомога тим, хто потребує. В цей день багато людей здійснюють благодійні внески та допомагають тим, кому це дійсно необхідно.

  6. Відкриття новорічної ялинки. День Святого Миколая часто вважається часом для урочистого відкриття новорічних ялинок у містах та селищах, що робить свято яскравішим та насиченішим.

  7. Особливі обряди. У деяких регіонах України існують унікальні обряди та обрядження, пов'язані з Днем Святого Миколая. Вони додають святковості і неповторності цьому дню.

  8. Тривалі традиції. Святкування Дня Святого Миколая зберігається в Україні століттями, переходячи від покоління до покоління. Це свідчить про велику значущість та популярність цього свята.

  9. Святкова атмосфера. Весь країну огортає святкова атмосфера, наповнена радістю та веселим настроєм. Велика увага приділяється декораціям, які створюють унікальність кожного святкування.

  10. Спільні сімейні моменти. День Святого Миколая – це час для зібрання родини разом, обміну теплом та любов'ю. Спільні святкові моменти стають особливими враженнями, які залишаються в пам'яті на все життя.

Запам'ятайте ці факти та насолоджуйтеся святом Дня Святого Миколая разом із вашою родиною та близькими!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?