Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День святого Патрика 2024: цікаві традиції та факти про свято

Джерело:  online.ua
День святого Патрика 2024: цікаві традиції та факти про свято

День святого Патрика – традиційне ірландське свято, яке відмічають в усьому світі. Чому воно таке популярне та що означає? Гід Онлайн розповідає, у чому сенс свята Дня святого Патрика, як його потрібно святкувати, які в нього є традиції та що в цей день можна подарувати родичам та знайомим.

Коли День святого Патрика у 2024 році?

День святого Патрика у 2024
Фото: envato.com

День святого Патрика в Ірландії та інших країнах світу відмічається щорічно 17 березня. Це зумовлено тим, що проповідник помер 17 березня 461 року (рік не є достеменно відомим). У якості офіційного християнського свята (для католиків та протестантів) День святого Патрика був проголошений у XVII столітті.

У чому сенс Дня святого Патрика?

День святого Патрика – це вшанування пам’яті проповідника (справжнє ім’я Мевін Суккат). який навернув до християнської віри населення Ірландії у V столітті. Таким чином це свято символізує прийняття християнства у Ірландії. Вважається, що святий Патрік є не тільки покровителем цієї країни, а й родоначальником ірландської літератури. У тому сенсі, що до нього всі народні історії, притчі та легенди передавалися виключно з вуст в уста, а він їх записав, оскільки, як і переважна більшість священиків того часу, був навчений грамоти.

Чим взагалі відомий Святий Патрік

Основне джерело інформації про святого – його автобіографічне твір «Сповідь», написаний, як і більшість літератури того часу, латиною. Саме в ньому описувалися основні звершення та діяння Святого Патрика. Серед яких особливо цікаві такі:

  1. Конфлікт із друїдами. Місцеві друїди активно чинили опір діяльності Патрика, використовуючи як класичні методи боротьби, типу отрути або замахів, так і надприродні. Але Святий Патрік щоразу успішно уникав смерті за допомогою молитви та віри.

  2. Договір із ангелом. Вважається, що під кінець знаменитого сорокаденного посту святого, до нього зійшов янгол із проханням «припинити це», оскільки йому ще багато чого належить зробити для блага Ірландії. Патрік став із ним сперечатися, в результаті «виторгував» обіцянку, що за 7 років до «кінця світу» Ірландія мирно порине на дно океану, а всіх ірландців на «Страшному суді» судитиме особисто Патрік.

  3. Перший ірландський дзвін. Реальний історичний артефакт, створений учнями Патріка за його заповітом. Вважається одним із перших християнських дзвонів у Європі. Невеликий – 2 кг, 20 см заввишки.

  4. Яблука Патріка. Реально існуючий сорт яблук, які, за легендою, Святий Патрік завіз до Ірландії і сам їх доглядав. Цікавий тим, що яблука практично не розм'якшуються під час запікання, залишаючись приємно твердими. Тому яблучний пиріг – це ще одна з традиційних страв, пов'язаних зі святом.

Скільки триває День святого Патрика?

Свято триває 5 днів, проте головна хода та найгучніші гуляння проходять саме 17 березня.

Як відзначають День святого Патрика?

Як відзначають День святого Патрика
Фото: flickr.com

Головною християнською традицією Дня святого Патрика є сходження паломників на гору Croagh Patric, зо знаходиться в західній Ірландії. Легенда свідчать, що саме тут святий 40 днів молився та дотримувався суворого посту постив, а темні сили йому всіляко перешкоджали. Врешті решт святий зігнав усіх бісів у печеру на горі, де вони перебувають в ув'язненні і досі. Разом із бісами, до речі, він також вигнав із «Зеленого острова» та змій – за компанію.

Ще однією традицією цього свята є влаштування довжелезних парадів, у яких приймає участь безліч людей, одягнених у екстравагантні костюми, а також духові оркестри, які грають на знаменитих ірландських волинках. При цьому більшість присутніх вдягаються в одяг зеленого кольору. Втім, офіційно вважається, що кольорами свята також є ще й білий з помаранчевим.

У багатьох інших країнах День святого Патріка проходить із дещо меншим розмахом. Зазвичай люди збираються у пабах, де проводяться тематичні вечірки з пивом, віскі, танцями та живою музикою. У них можуть прийняти участь всі бажаючі долучитися до ірландської культури.

Це свято доволі поширене в США, оскільки саме там проживає велика кількість мігрантів з Ірландії. Так, наприклад, в Чикаго у День святого Патрика фарбують воду головної річки міста в колір свята – зелений. Цей день також активно відзначають в Аргентині, Великій Британії, Японії, Швейцарії – скрізь, де є ірландська діаспора.

За кілька тижнів до свята у магазинах починають продаватися сувеніри, зелені футболки з дотепними написами, а також зелені капелюхи-циліндри. Навіть їжу стали фарбувати у зелений колір, як, наприклад, печиво, покрите зеленою глазур'ю.

Що подарувати на День святого Патрика?

Що подарувати на День святого Патрика
Фото: envato.com

Дарувати на День святого Патрика друзям, родичам чи знайомим можна будь-які речі, головне, щоб вони були хоч частково зеленого кольору. Це може бути сумочка, одяг, термокружка, шляпа-циліндр. Також на подарунках може бути зображений ще один символ свята – конюшина з трьома листками. Конюшина символізує триєдинство християнської віри – Бога-отця, Ісуса Христа та святого Духа.

І за легендою, саме на прикладі листа конюшини – рослини, яка вважалася священною у місцевих друїдів, Патрік пояснював місцевим жителям саме поняття «триєдності». Можливо, саме тому він і досяг успіху в християнізації країни – оскільки встиг вивчити місцеві традиції, доки був рабом. І ще як досяг успіху – вважається, що при ньому було закладено понад 300 церков і понад 120 тисяч людей було звернено до нової віри.

Як привітати з Днем святого Патрика?

Якщо ви хочете привітати когось з Днем святого Патріка, то найправильніше ірландське вітання потрібно вимовляти гаельською мовою.

Звучить воно так: «Lá fhéile Pádraig sona dhuit!», що в перекладі означає «Щасливого тобі Дня святого Патріка!»

Ірландці часто скорочують вираз до «Lá 'le Pádraig». Вимовляти це потрібно так: «ла ле падриг сан гуітч».

Чому святий Патрик зелений?

чому святий Патрик зелений
Фото: pixabay.com

День святого Патріка асоціюється з зеленим кольором завдяки його основному символу – трилиснику (конюшині). Зелений колір символізує життя та перемогу весни над зимою. Варто зазначити, що до кінця XIII століття кольором, що асоціювався з Патриком, був синій. Колір змінився на зелений під час повстання 1798 року, коли ірландські солдати вдягли зелену уніформу для привернення уваги.

Чому лепрекон символ Дня святого Патрика?

лепрекон символ Дня святого Патрика
Фото: unsplash.com

Лепрекон став символом Дня святого Патрика зовсім нещодавно – декілька десятиліть тому. Сталося це за досить прозаїчних причин – компаніям-виробникам листівок та інших сувенірів потрібно було знайти кумедну казкову істоту, зображення якої прикрасило б святкову продукцію (сам святий Патрік був занадто серйозним для цієї ролі). В результаті і був обраний цей персонаж.

Лепрекон – це казковий персонаж ірландської міфології. Виглядає він як коренастий гном з рижою бородою та кепським характером. Його неодмінними атрибутами є зелений костюм та зелена шляпа-циліндр, а також мішечок з золотом. Вважається, що Лепрекон – чарівник, і якщо його спіймати, він покаже дорогу до місця, де сховані скарби.

Що їдять і п'ють на День святого Патрика?

День святого Патрика
Фото: envato.com

Традиційним напоєм Дня святого Патрика являється ель – вид англійського та ірландського пива. Відповідно до традиції, у пиво часто додають спеціальні трави, які надають йому зелений колір. Зараз же частіше використовуються харчові барвники.

Іншим напоєм, який прийнято вживати у цей день, є віскі. Перед тим, як його пити, потрібно покласти в келих трилисник – вважається, що таким чином можна привернути успіх та удачу.

Меню на День святого Патріка ніколи і ніде не було жорстко «регламентоване». Вибір страв визначався сезонністю, доступністю, реаліями життя в країні з острівним кліматом та особистими уподобаннями жителів певного регіону.

В більшості випадків у якості закуски для пива та віскі подаються такі традиційні ірландські страви – м’ясне рагу з телятиною, тушкована яловичина в пиві, картопляне пюре (чамп), курячий пиріг, ірландський содовий хліб, картопляні оладки (боксти).

Як називається танець на День святого Патрика?

Груповий ірландський танець, який виконують під час Дня святого Патріка, називається «кейлі». Для нього характерні складні «шикування» шеренгою або колом та активні рухи ногами. Танець виконують групи по 4-16 чоловік. Кількість учасників може бути й більшою.

Танець на День святого Патрика - відео

Цікаві факти про День святого Патрика

  • Незважаючи на те, що День святого Патрика часто випадає на Великий піст, у цей день багато хто їсть м'ясо. Існує повір'я, що на свято святий Патрік перетворює все м'ясо на рибу. Однак для цього м'ясо має бути повністю залите водою, яку можна успішно замінити на ель. Так що тушкована в пиві яловичина раптово стає пісною. Але лише цього дня.

  • 1903 року День святого Патрика став офіційним вихідним днем в Ірландії.

  • Патрик народився в римській Британії, але коли йому було 16 років, його викрали ірландські розбійники та доставили до Ірландії у якості раба. Тому він, мабуть, є єдиним корінним британцем, якого люблять, цінують та поважають абсолютно всі ірландці.

  • На день святого Патрика в багатьох країнах влаштовують вечірки з музикою та алкоголем, хоча у 1903 році був виданий закон, згідно з яким на 17 березня всі бари та паби мали бути зачинені. Так боролися з надмірним вживанням громадянами алкогольних напоїв (у 1970-х роках закон був скасований).

  • Незважаючи на те, що свято релігійне, його девізом є слово – Craic, що перекладається як «веселощі та насолода».

  • Ірландці почали відзначати День святого Патріка як національне свято ще в X-XI століттях, причому не лише на території Ірландії, а й в інших європейських країнах, де була ірландська діаспора.

  • Святий Патрік є також покровителем Нігерії. Такий факт пояснюється тим, що у Нігерії працювало багато місіонерів з Ірландії.

Висновок

Для мешканців України день Святого Патрика – просто ще один привід хоч трохи повеселитися. Так, паради нам поки що не можна влаштовувати, як і сидіти в барах цілу ніч, але це все ще непоганий привід зустрітися з друзями і трохи відпочити в хорошій компанії. Тож з днем Святого Патрика вас!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?