Дієта при гастриті — що треба їсти, щоб шлунок не болів
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Дієта при гастриті — що треба їсти, щоб шлунок не болів

Дієта при гастриті — що треба їсти, щоб шлунок не болів
Джерело:  online.ua

Гастрит - поширена хвороба, яка супроводжується болем у животі, здуттям, печією та іншими неприємними симптомами. Вона потребує лікування, яке неефективне без спеціальної дієти. Гід Онлайн розповідає, яка дієта потрібна при гастриті, що можна і не можна їсти, скільки часу потрібно дотримуватися дієти і що їсти в період загострення хвороби.

Гастрит — це запалення слизової оболонки шлунку, що призводить до порушення його роботи. Причини виникнення гастриту різні: неправильне харчування, шкідливі звички, низька якість продуктів, нестача вітамінів в організмі, стрес. Ігнорувати гастрит не можна, адже це призведе до неприємних наслідків.

Проявляється захворювання у кожного індивідуально. Як правило, це біль у животі, нудота і блювання, печія і відрижка, здуття живота. При лікуванні лікарі наряду з медикаментами призначають дієту. Вона допомагає нормалізувати роботу шлунку і не допустити рецидив захворювання. Детальніше про дієту при гастриті ми зараз розповімо.

Що потрібно їсти на сніданок при гастриті?

Фото: envato.com

При гастриті снідати потрібно легкою їжею і невеликою порцією. Всі елементи страви мають бути поживними, багатими на білки, вуглеводи і дарувати ситість на кілька годин. Не варто їсти занадто багато. Краще з’їсти невелику порцію і взяти з собою на роботу чи навчання перекус. Зазвичай основу ранкового меню при гастриті складають яйця, каші і фрукти, зелений чай або молоко.

Ідеї смачних і поживних сніданків при гастриті:

  • Омлет з молоком — легка та поживна страва, що має у складі білок;

  • Вівсяна каша (можна додати яблуко) — багата на вітаміни та складні вуглеводи;

  • Гречана каша на молоці — багата залізом, фосфором, калієм;

  • Яйце пашот — оригінальний варіант приготування яєць, котрий урізноманітнить меню;

  • Запіканка з тикви і кабачків — поживний варіант, багатий на вітаміни і мікроелементи.

Що не можна їсти при гастриті?

Фото: pixabay.com

При гастриті потрібно виключити з раціону деякі продукти. Це стосується жирних, смажених і «важких» страв. Список продуктів, які потрібно повністю або частково виключити з раціону, при гастриті такий:

  • Копчене м’ясо та риба;

  • Газовані солодкі напої по типу Кока-кола, Спрайт, Фанта, енергетичні напої, квас;

  • Цитрусові та томатний соки (інші краще мінімізувати) ;

  • Здобні хлібобулочні вироби;

  • Кава (можна не виключати з раціону повністю, але краще мінімізувати);

  • Консервовані м’ясо і риба;

  • Кетчуп, майонез і соуси на їх основі;

  • Магазинні сосиски, ковбаса;

  • Виноград, диня;

  • Солодкі торти, тістечка, цукерки;

  • Овочі і фрукти в розсолі або маринаді;

  • Часник та імбир.

Скільки часу потрібно сидіти на дієті при гастриті?

Дієта — невід’ємна частина лікування гастриту. Адже саме завдяки дієті можна заспокоїти роздратовану слизову оболонку шлунку і допомогти відновити нормальне функціонування цього органу. Також дієта допомагає попередити рецидив гастриту.

Якщо не дотримуватися дієти, то лікування від дорогих препаратів не матиме потрібного ефекту. Скільки ж потрібно дотримуватися дієти? Тут все дуже індивідуально і залежить від стану та самопочуття. У середньому дієту потрібно тримати близько місяця. З настанням полегшення можна відійти від правил і дозволити собі більше смаколиків.

При загостренні хвороби лікар призначає строгу дієту. Те, скільки тримати таку дієту, залежить також від змін і стану пацієнта. Цей термін може варіюватися від кількох днів до 2-3 тижнів.

Що можна їсти при гастриті в період загострення?

Фото: envato.com

При загостренні гастриту потрібно дуже пильно дотримуватися дієти. Щоденний раціон повинен складати з «легких» страв, варених або приготованих на пару. В них потрібно не додавати приправ і соусів. Також прибираємо цукор, макарони, бобові. Всі соки, газовані напої також під забороною. Можна лише несолодкий чай.

Приклади меню при гострому гастриті

Варіант 1

  • Сніданок: омлет на пару, манна каша, чай;

  • Обід: гречаний суп, риба на пару, компот;

  • Вечеря: протерта рисова каша на молоці, кисіль;

  • Перекус: сир, перетертий з фруктами.

Варіант 2

  • Сніданок: відварене некруте яйце, сухарі, гречка, молоко;

  • Обід: рисовий суп, курячі котлети на пару, картопляне пюре, чай;

  • Вечеря: яблучно-морквяний рулет, компот;

  • Перекуси: запечене яблуко.

Варіант 3

  • Сніданок: Яйце пашот, чай, сухарі, компот;

  • Обід: овочевий суп, відварене м’ясо, овочі, кисіль;

  • Вечеря: відварна риба з картопляним пюре, чай;

  • Перекуси: склянка молока.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм