Мінімум калорій, максимум користі: 5 причин купити кавун прямо зараз
Категорія
Їжа
Дата публікації

Мінімум калорій, максимум користі: 5 причин купити кавун прямо зараз

Мінімум калорій, максимум користі: 5 причин купити кавун прямо зараз
Джерело:  online.ua

Кавун — найкращий варіант літнього та корисного перекусу. Ця соковита ягода містить поживні речовини, мінерали, амінокислоти, які сприяють здоров’ю кожної людини. У розпал сезону кавунів розповідаємо, чим корисна ця ягода та чому її варто з'їсти негайно. 

Джерело:  ONLINE.UA

З чого складається кавун?

  • 93-95% води

  • Клітковина

  • Вітамін С

  • Антиоксидант лікопен — жиророзчинний червоний пігмент

  • Амінокислоти

  • Цукри: глюкоза, фруктоза, цукроза

3 серпня відзначається Всесвітній день кавуна. Вагомий привід з'їсти цю смачну і корисну ягоду негайно, а натомість отримати добову норму вітаміну С і величезну дозу фітонутрієнтів, які, до речі, відповідають за відмінний секс.

Ось ще 5 причин купити кавун прямо зараз.

1. Кавун зменшує тромбоутворення

Фото: envato.com

Ягода містить лікопен, який зменшує ризик тромбоутворення. Під час тромбозу утворюються — згустки крові (тромби), які пересуваються кровообігом та можуть потрапити у легені. Це потенційно небезпечна хвороба, на щастя, в багатьох випадках її можна запобігти.

2. Знижує ризик остеопорозу

Остеопороз — це захворювання скелета, яке призводить до підвищення крихкості кісток. Завдяки антиоксидантам, які містить кавун, зменшується його ризик, але проблема не ліквідується повністю.

3. Розширює судини

Фото: envato.com

Серед корисних амінокислот, які є у складі ягоди — цитрулін. Сама назва органічної сполуки походить від латинської назви кавуна (сitrгllus lanatus). Після поглинання кишківником речовина перетворюється на аргінін, який своєю чергою стає закисом азоту NO — речовиною потрібною для розширення судин.

4. Зменшує кріпатуру в м’язах

Пюре та сік кавуна діє на організм, як спортивний напій. Це швидкі вуглеводи, які допомагають після тренувань та довгих забігів. Для зменшення кріпатури потрібне регулювання електролітів і глікогену. Оскільки кавун на 92% складається з води і містить такі речовини - це сприяє подоланню болючого ефекту. Досить 500 мл соку кавуна після тренування, щоб отримати знеболюючий ефект.

5. Корисний для шкіри та сітківки очей

Завдяки речовинам, що припиняють окиснення переважно органічних сполук кавун несе користь шкірі. А за рахунок високого вмісту вітаміну А покращує гостроту зору та захищає очі від інфекцій.

Вміст нітратів у кавунах

Фото: envato.com

Перше що згадується про шкоду вживання кавунів — це нітрати. Проте вони не становлять великої загрози здоров’ю. Норма вмісту нітратів в кавунах становить 60 мг на кілограм продукту. Протягом року ми споживаємо нітрати в овочах, воді та м’ясі.

  • Припустима концентрація нітратів у питній воді — 50 мг на дециметр кубічний.

  • За рекомендаціями МОЗ допустима норма нітратів — 300 мг протягом доби на доби, а це 5 кг кавуну.

Дорослі люди та старші діти не настільки вразливі до нітратів, як немовлята. Тому дітям до 3-х років не рекомендується давати кавуновий сік чи будь-яку рідину невідомого хімічного складу.

Протипоказання вживання кавунів

  • Кавунів краще не переїдати людям, які мають надлишок калію в крові. Для здорової людини калій не зашкодить, але у людини, яка має гіперкаліємію він може викликати аритмію чи спазми.

  • У деяких людей антиоксидант лікопен може викликати нудоту та діарею. Це залежить від особливостей організму.

  • Існує твердження, що не варто вживати ранніх кавунів. Насправді загрозу становлять брудні кавуни, а не ранні. Тому не варто їх куштувати на базарах, прилавках чи на трасі. Навіть купуючи кавун у супермаркеті, пам’ятайте про його очищення.

Хоча кавун має корисні властивості — він не є панацеєю від усіх захворювань. Не варто вживати ягоду надмірно, як і будь-який інший продукт. Користуючись можливістю, проведіть сонячний літній день зі шматочком соковитого кавуна та насолоджуйтесь його смаком.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?