Навіщо нам цинк та чи справді він допомагає у лікуванні коронавіруса
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Навіщо нам цинк та чи справді він допомагає у лікуванні коронавіруса

Навіщо нам цинк та чи справді він допомагає у лікуванні коронавіруса
Джерело:  online.ua

Цинк допомагає імунній системі боротися з вірусами та бактеріями, зокрема, з COVID-19. У чому ще користь цинка? Гід Онлайн розповідає, навіщо цинк жінкам та чоловікам та у яких продуктах він міститься.

Для чого приймати цинк?

 Фото: envato.com

Цинк – вкрай важливий мікроелемент у нашому організмі, який необхідний для нормального функціонування травної, імунної та нервової систем. Також він приймає участь у метаболізмі та допомагає кишківнику всмоктувати корисні речовини з їжі.

Прийом цинку допомагає попередити наступні проблеми зі здоров’ям:

  • погіршення зору у вечірній час, постійне відчуття втоми очей;

  • повільне загоєння ран та опіків;

  • випадіння волосся;

  • дерматологічні захворюваннями (акне, екзема, запалення);

  • розлади травлення;

  • порушенням смаку та нюху;

  • зниження концентрації уваги;

  • розвиток дистрофії;

  • нервові розлади (дратівливість, надмірна збудливість);

  • швидка втомлюваність.

Люди, що зловживають алкоголем та кофеїном, приймають гормональні препарати, а також знаходяться на реабілітації після тяжких травм чи операцій, стрімко втрачають цинк. Також дефіцит цієї речовини часто спостерігається у вагітних, вегетаріанців та діабетиків. Цим категоріям людей прийом цинку рекомендується в першу чергу.

Як правильно приймати цинк?

Фізіологічна потреба організму у цинкі складає 3-10 мг на добу для дітей, 15 мг для дорослих та 25 мг для вагітних. Приймати цинк потрібно за годину до прийому їжі або через дві години після прийому їжі. Прийомі цинку натще може викликати нудоту. Також не рекомендується приймати цинк одночасно з антибіотиками, кальцієм та залізом.

Для чого потрібно пити цинк жінкам?

Вживання цинку дівчатами у підлітковому віці допоможе уникнути затримок та порушень під час статевого дозрівання. У зрілому віці мінерал необхідний для підтримки репродуктивної системи, гормонального фону, а також стабільного менструального циклу.

Цинк також потребується жіночим організмом для вироблення статевих гормонів – естрогенів. При вагітності організм теж має отримувати цинк – це запобіжить виникненню ускладнень, розвитку патологій плода та передчасним пологам.

Для чого потрібно пити цинк чоловікам?

Чоловікам цинк необхідний для нормального функціонування статевих органів та вироблення сперми. Особливо ретельно рівень цинку в організмі потрібно контролювати після 40 років. В інакшому випадку дефіцит цинку може стати причиною еректильної дисфункції. Нестача цинку також може призвести до аденоми простати.

Як приймати цинк для профілактики?

Фото: envato.com

Профілактичне дозування цинку у холодну пору року для дітей 1-3 років становить до 7 мг, 4–8 років – 12 мг, 9-13 років – 23 мг, 14-18 років – 34 мг. Для дорослих – до 50 мг. Прийом препаратів, що містять цинк, створює захисний бар’єр організму для більшості вірусних та інфекційних захворювань.

Останні дослідження американських вчених, які лягли в онову так званого "Віргінського протоколу", підтвердили, що щоденне вживання 50 мг цинку дає змогу знизити ймовірність зараження коронавірусною інфекцією.

Пацієнтам з підтвердженим COVID-19, що знаходяться на амбулаторному чи стаціонарному лікуванні, рекомендується приймати 75-100 мг цинку на добу. Це допомагає скоріше одужати та легше перенести хворобу, а також знижує ризик виникнення ускладнень.

В яких продуктах міститься цинк?

Фото: envato.com

Лікарі стверджують, що набагато ефективніше отримувати цинк з продуктів харчування, аніж приймати його у вигляді медичних препаратів. Найбільшу кількість цинку містять наступні продукти:

  • пророщена пшениця;

  • устриці та креветки;

  • запечені боби

  • насіння кунжуту, льону та гарбуза;

  • вівсяні пластівці;

  • какао-порошок.

Також багато цинку в свинині та яловичині.

Кому протипоказаний цинк?

Основне протипоказання щодо прийому цинку стосується індивідуальної непереносимості компонентів мінерального комплексу. Вся справа у тому, що цинк не випускається у чистому вигляді, а лише у вигляді сполуки з іншими активними речовинами, що сприяють його засвоєнню. Виходячи з цього, може виникнути алергічна реакція на окремі компоненти препарату на основі цинку.

Також не бажано приймати цинк при зниженому вмісті міді у крові. Цинк та мідь – метали-антагоністи, між якими повинен бути дотриманий певний баланс. Якщо вміст міді в організмі низький, то прийом цинку знижує її рівень ще більше. Працює це й в протилежному напрямку – цинк знижує рівень міді.

Не рекомендується приймати цинк і вагітним. Незважаючи на те, що цей мікроелемент є важливим компонентом у жіночому організмі під час виношування плоду, без необхідності вживати препарати на основі цинку вагітним не можна. Те ж саме стосується й жінок, що кормлять груддю. Якщо лікар виявив дефіцит цинку, скоріш за все, він порекомендує їсти більше продуктів, що його містять, або підбере спеціальні препарати та їх дозування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?