Найпопулярніші та найефективніші дієти для схуднення і не тільки
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Найпопулярніші та найефективніші дієти для схуднення і не тільки

Найпопулярніші та найефективніші дієти для схуднення і не тільки
Джерело:  online.ua

Зараз існує безліч видів дієт: кето дієта, монодієти, лікувальні, безвуглеводні, середземноморська тощо. Як вони працюють та чи безпечні для здоров’я? Гід Онлайн склав повний гід про популярні дієти - кожна з них має свій склад продуктів та надає певний вплив на організм.

Що таке дієта?

Фото: unsplash.com

Дієта — це система харчування, завдяки якій вдається досягнути потрібних цілей: схуднути, покращити здоров’я, збалансувати харчування. Цікаво, що у перекладі з грецького це слово трактується як образ життя. На сьогодні існує безліч дієт, починаючи від лікувальних і закінчуючи авторськими. Кожна з них має свої особливості та приводить до різних результатів.

Будь-яка дієта несе зміни організму, впливає на здоров’я. Тому і підбирати її потрібно згідно з індивідуальними показниками. Перед тим, як вибрати відповідний раціон харчування та його обмеження, варто проконсультуватися з лікарем. Адже лише правильно підібрана дієта принесе користь і не нашкодить організму.

Кето дієта

Фото: envato.com

Кетогенна дієта — це особлива система харчування, де джерелом енергії виступають жири, а не вуглеводи. Шляхом зміни метаболізму вдається втратити вагу та схуднути. Її головна фішка в тому, щоб максимально зменшити вуглеводи та збільшити жири.

Приблизне співвідношення у раціоні має виглядати так: 70% жири, 20% — білки і 10% — вуглеводи. Прийоми їжі потрібно розділити на 5-6 разів на добу, перерви між ними мають бути невеликими (до 4-х годин). При цьому важливо випивати багато рідини, не менше 2 літрів на день.

Що можна їсти на кето дієті: м’ясо, риба, яйця, молоко, олія та вершкове масло, твердий сир, оливки, морепродукти. Пити можна воду, каву, чай, молоко (натуральне і рослинне).

Що не можна їсти на кето дієті: солодощі, цукор, каші, газовані напої, макаронні вироби, солодкі йогурти, булочки, магазинні соки і соуси.

Монодієти

Фото: envato.com

Монотрофна дієта — це режим харчування, основу якого складає один або декілька продуктів. Прихильники цього виду дієт вважають, що можна швидко втратити вагу без контролю харчування та спорту. Потрібно лише будувати щоденне меню на основі одного продукту. До найпопулярніших монодієт відносять:

Рисова дієта

Це дієта, розроблена Волтером Кепмнером у середині минулого сторіччя. Такий режим харчування відрізняється великим складом вуглеводів. Її основу складає не лише рис, а й інші продукти, які насичені клітковиною. Також під час цієї дієти потрібно уважно стежити за калоріями. Не рекомендується їсти більше 1500 калорій на день. Зазвичай рисової дієти дотримаються протягом 3-9 днів.

Що можна їсти: безпосередньо рис, овочі та свіжі фрукти, бульйон, гриби, нежирне м’ясо, молоко, вершкове масло та сметана.

Що не можна їсти: випічка, солодощі, жирне м’ясо, різні соуси, велика кількість солі.

Гречана дієта

Основу раціону на такій дієті складає гречана каша. Її фішка в тому, що гречка — низькокалорійний продукт. Отже, її можна їсти багато, а калорій отримувати мало. Завдяки низькій калорійності страв на добу вдається схуднути. Але варять гречку за особливим рецептом: заливають гарячою водою та лишають на кілька годин. Зазвичай гречаної дієти дотримуються протягом 14 днів.

Що можна їсти: гречана каша, сухофрукти, молоко, кефір, мед, яйця, кефір, нежирне м’ясо, морепродукти.

Що не можна їсти: солодощі, газовані напої, цукор, спеції, різні соуси, вершкове масло, сіль.

Кефірна

Основу цього раціону складає, звичайно, кефір. Вважається, що саме кефірна дієта допомагає максимально схуднути за короткий строк. У цій дієті багато уваги приділено кальцію, який ви отримуєте з молочними продуктами. Зазвичай при такій дієті денний раціон розділять на 7-8 прийомів їжі невеликими порціями. Між ними потрібно робити невеликі перерви. Дотримуються такої дієти від 3-х днів до 21, в залежності від результату, який хочуть отримати.

Що можна їсти: кефір, йогурт, яйця, нежирне м’ясо, овочі, фрукти, гречка, рис, кіноа.

Що не можна їсти: жирне м’ясо, спеції, калорійні фрукти (банани), випічка, солодкі газовані напої.

Огіркова

Суть цього раціону полягає в тому, що огірками заміняють більшість звичних інгредієнтів. Фішка в тому, що огірки дуже низькокалорійні та складаються переважно з води. Вони допомагають наситити організм при невеликій кількості калорій. На такій дієті потрібно весь добовий раціон розділити на 5 невеликих прийомів їжі. Зазвичай огіркову дієту тримають від 3 до 7 днів.

Що можна їсти: огірки, яйця, молоко, кефір, нежирне м’ясо, овочеві бульйони.

Що не можна їсти: солодощі, випічку, жирне м'ясо, смажене, цукор.

Безвуглеводна дієта

Фото: envato.com

Безвуглеводна — це одна з найефективніших дієт для швидкого схуднення. Вона націлена на те, щоб обмежити вживання вуглеводів. Так організм буде змушений звернутися до вже накопичених запасів і спалити жирове прошарування. В цілому, меню на вуглеводній дієті достатньо повноцінне, але постійно тримати такий раціон не варто. Зазвичай безвуглеводної дієти дотримуються до 14 днів.

Що можна їсти: яйця, йогурт, овочі, горіхи, сир, молоко, чай, м’ясо (лише нежирне), риба, морепродукти, насіння.

Що не можна їсти: газовані солодкі напої, цукерки, соки, цукерки, напівфабрикати, макаронні вироби, хліб, рис, пшенична крупа.

Дієта Маггі

Фото: envato.com

Маггі — це дієта, фішка якої полягає у вживанні продуктів з низьким складом вуглеводів і великим складом протеїнів. Загалом продукти, з яких складається раціон, достатньо різноманітні та звичні нам. Завдяки дієті вдасться швидко втратити вагу, при цьому сильно не обмежувати себе.

Що можна їсти: фрукти і овочі (сирі і термічно оброблені), ягоди, сир, молоко, кефір, несолодкий йогурт, риба, морепродукти, нежирне м’ясо, яйця, хліб (цілозерновий). Дозволяється кава і чай.

Що не можна їсти: солодощі, випічка, авокадо, виноград, манго, мед, джеми, варення, картопля, сухофрукти.

Дієта Дюкана

Фото: envato.com

Це особлива білкова дієта, розроблена П’єром Дюканом. Вона складається з 4 етапів: 2 перших допомагають скинути вагу, а 2 останніх — закріпити нову фігуру. Для кожної фази меню окреме, хоча складають його переважно одні й ті самі продукти.

Що можна їсти: пісна свинина, вівсяні висівки, яловичина, курка, риба, морепродукти, яйця, молочні продукти, шпинат, квасоля, селера, баклажани, фрукти, овочі та сир.

Що не можна їсти: алкоголь, солодощі, газовані напої, соуси.

Японська

Фото: envato.com

Фішка цієї дієти в тому, щоб наситити організм всіма необхідними елементами та створити дефіцит енергії. Організм починає брати енергію з жирів, ефективно застосовуючи запаси. Так вдається худнути і мати достатньо насичений раціон. У щоденне меню потрібно додати продукти, багаті клітковиною та білками, при цьому скоротити вуглеводи. Максимально дотримуватися такої дієти можна протягом 14 днів.

Що можна їсти: нежирне м’ясо, риба та морепродукти, яйця, свіжовижаті соки, овочі та фрукти, олія, молочні продукти (не солодкі).

Що не можна їсти: цукор, сіль, магазинні соуси, випічка, алкогольні напої.

Середземноморська

Фото: envato.com

Середземноморська дієта — це раціон, насичений фруктами, овочами, рибою, оливковою олією. Таку систему харчування зазвичай практикують в Середземноморських країнах. Ця дієта являє собою збалансоване харчування, де велику увагу приділяють свіжому м'ясу, рибі, цільнозерновим продуктам. Таке харчування дуже важливо комбінувати з регулярними фізичними активностями.

Що можна їсти: свіжі фрукти, овочі, оливки, м’ясо, риба, морепродукти рис, кус-кус, макаронні вироби з твердих сортів пшениці, оливкова олія.

Що не можна їсти: солодощі, газовані напої, хліб, макаронні вироби, чипси, фастфуд.

Питна

Фото: envato.com

Це одна з найсуворіших дієт з нашого списку. При ній не можна їсти, але можна багато пити. Раціон складають улюблені напої, а також крем-супи, бульйони, смузі. Але експериментувати з такою дієтою не варто, краще попередньо проконсультуватися з лікарем.

Що можна на питній дієті: кава, свіжовичавлений сік, бульйон, смузі, кефір, молоко, йогурт, кисіль.

Що не можна на питній дієті: будь-яка тверда їжа.

Лікувальні дієти

Фото: envato.com

Лікувальні столи — це система дієт, яку створив професор Певзнер. Такі дієти мають індивідуальні показання та назначаються лікарем.

Стіл № 1

Цю дієту зазвичай виписують при гострому гастриті, виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки. При такому стані органи травлення не можуть повноцінно працювати й потребують зменшеного навантаження. Таку дієту виписують на строк до 3-х місяців.

Що можна їсти: пшеничний хліб (краще вчорашній), нежирне м’ясо, рибу, морепродукти, каші, пудинги, суфле, молоко, вершки, овочі, фрукти, ягоди, яйця, вершкове масло.

Що не можна їсти: чорний хліб, бобові, пшоно, часник, цибуля, капуста, алкоголь, газовані напої, гострі приправи.

Стіл №5

Цю дієту прописують при хронічному гепатиті, цирозі печінки, хронічний холестерин, холецистит, жовчнокам’яна хвороба. У меню входять відварені чи запечені продукти.

Що можна їсти: білий та сірий хліб, овочевий бульйон, м’ясо середньої жирності, риба, морепродукти, відварена вермішель, молочні продукти, свіжі фрукти, мед, яєчні білки, вершкове масло.

Що не можна їсти: свіжий хліб, яєчні жовтки, м’ясний бульйон, консерви, бобові, гриби, редька, часник, мариновані овочі.

Дієта при гастриті

При гастриті потрібно виключити з раціону всю їжу, що може викликати загострення. Всі страви мають бути теплими та бажано перетертими. Так вони не будуть подразнювати слизові шлунка.

Що можна їсти: бульйони та крем-супи, відварені овочі, зефір, мед, желе, нежирні риба та м’ясо, молочні продукти.

Що не можна їсти: сирі овочі, фрукти, гострі соуси, мариновані овочі, гриби, смажена птиця та м’ясо, консерви, морозиво, чорний хліб, шоколад.

Дієта при панкреатиті

Завдяки правильній дієті можна стабілізувати стан організму та уникнути загострення панкреатиту. При такому захворюванні щоденний раціон насичений білками з мінімальною кількістю жирів.

Що можна їсти: нежирне м’ясо, рибу, рис, манна крупа, картопля, морква, буряк, кисломолочні продукти, макаронні вироби (з твердих сортів пшениці).

Що не можна їсти: шпинат, щавель, кава, газовані напої, гострі приправи, алкоголь, болгарський перець, редька, наваристі бульйони, шоколад.

Дієта — це особлива система харчування, яка має окремий раціон. Дієти допомагають покращити здоров’я та значно схуднути. Але призначати собі будь-які зміни в раціоні може бути шкідливим для вашого здоров’я. Тому перед таким, як почати певну дієту, проконсультуйтеся з лікарем.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?