Правило «50-30-20». Як правильно розпланувати бюджет та накопичити грошей
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Правило «50-30-20». Як правильно розпланувати бюджет та накопичити грошей

Правило «50-30-20». Як правильно розпланувати бюджет та накопичити грошей
Джерело:  online.ua

Існує чимало різних методів, які дозволяють ефективно розпоряджатися бюджетом. Один з таких методів називається «50-30-20». Він дає можливість створити баланс між споживанням та заощадженням, аби забезпечити стабільний рівень життя у майбутньому. Гід Онлайн розповідає, як правильно розпланувати бюджет та легко накопичити грошей, користуючись правилом «50-30-20».

Що означає правило «50-30-20»?

Фото: envato.com

Правило «50-30-20» означає, що всі ваші доходи від різних джерел потрібно ділити на три частини. При цьому відсоткове співвідношення виглядає таким чином:

  • 50% – витрати на основні потреби. Сюди входить половина вашого щомісячного доходу, який ви можете потратити на оплату оренди квартири, комунальні послуги, послуги зв’язку, покупку продуктів, проїзд у громадському транспорті, погашення кредитів, тощо. Тобто, це ті витрати що є обов’язковими.

  • 30% – непередбачені витрати, здійснення бажань. Даний пункт включає витрати на придбання подарунків на дні народження друзів, білетів на концерти чи у кінотеатр, хобі, покупку побутової техніки, послуги перукарів, тощо.

  • 20% – гроші, що заощаджуються. Ця частина вашого бюджету має бути «недоторканною». Вона може йти, наприклад, на депозит у банку. Згодом, гроші, що ви зібрали, можна витратити на придбання машини чи квартири, подорож або отримання освіти. Також вони створюють «фінансову подушку безпеки».

Слід запам’ятати, що відкладати третю частину місячного бюджету слід ще до того, як ви почнете витрачати першу та другу частини, наприклад, одразу після отримання зарплати. Також ви повинні розуміти, що 30% на необов'язкові витрати – це максимум. Чим менше ви витратите, тим більше зможете заощадити.

Як застосовувати правило «50-30-20»?

Фото: envato.com

Користуватися правилом «50-30-20» в теорії просто, але на практиці воно доволі неоднозначне. Доходи та витрати кожної сім’ї (якщо мова йде про сімейний бюджет) відрізняються, як відрізняються потреби окремих її членів. Також у кожного своє бачення «необхідного» та «другорядного».

Виходячи з цього, допускаються невеликі відхилення у відсотковому співвідношенні. Наприклад, можна розподілити бюджет таким чином – 60-25-15. Але ці відхилення не мають бути суттєвими, адже існує чітке правило – перекидати гроші протягом місяця з однієї категорії до іншої не можна.

Варто також зазначити, що методом «50-30-20» буде складно скористатися людям, які тратять більшу частину свого бюджету на погашення кредитів або оренду житла. Не підходить він і тим, хто не має стабільного доходу, а натомість «перебивається» від заробітку до заробітку.

Тим не менше, метод має багато переваг:

  • Простота використання, доступність, відсутність складних обчислень та математичних схем. Даним методом можуть скористатися люди, які тільки починають осягати закони фінансової грамотності.

  • Наочність. Якщо ви вже маєте певний досвід керування фінансами, вам буде не важко розподілити грошові суми на ті чи інші витрати по трьом пунктам. При цьому ви зможете «вести облік» та зрозуміти, чи виходить у вас дотримуватися правила.

  • Вміння заощаджувати. Користуючись даним правилом, ви вчитеся економити гроші. Так, якщо ви втратите основне джерело доходу, ви зможете «протриматися» певний час, доки не знайдете нову роботу.

Завдяки правилу «50-30-20» у вас також завжди будуть заощадження на послуги лікаря, якщо ви захворієте, або ж на ремонт дорогої побутової техніки, яка вийшла з ладу.

Як розрахувати бюджет за правилом «50-30-20»?

Фото: unsplash.com

Якщо припустити, що за місяць ви заробляєте 20 000 грн., то відповідно до правила «50-30-20» на обов’язкові потреби ви витрачатимете 10 000 грн. Сюди входять продукти харчування, одяг, проїзд у транспорті і т. д. Якщо за оренду житла вам доводиться платити понад 50% вашої заробітної плати, ви можете дещо скоротити наступний пункт, який стосується необов’язкових покупок та розваг.

У любому випадку постарайтеся «вписати» графу «основні витрати» у 50% від свого доходу. Навіть якщо ви не будете сильно «урізати» другий пункт, на дозвілля, гаджети або походи до музеїв у вас залишиться в середньому 6 000 грн. На третій пункт у вас припадає приблизно 4 000 грн. Їх витрачати без дуже серйозної причини не можна. Згодом з цих грошей збереться чимала сума.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?