Пульсоксиметр: що це за прилад та як правильно його вибрати
Категорія
ТехноГід Онлайн
Дата публікації

Пульсоксиметр: що це за прилад та як правильно його вибрати

Пульсоксиметр: що це за прилад та як правильно його вибрати
Джерело:  online.ua

Такий діагностичний прилад, як пульсоксиметр, незамінний в умовах пандемії COVID-19, адже типовою ознакою захворювання на коронавірус є стрімке падіння кисню в крові. Це пов’язано з тим, що ковід уражує дихальну систему та викликає серцеву недостатність. Гід Онлайн розібрався, що це за прилад пульсоксиметр, чим він відрізняється від пульсометра та як його правильно вибрати.

Що це за прилад - пульсоксиметр?

Фото: pexels.com

Пульсоксиметр показує рівень концентрації кисню в крові - сатурацію. Це один з найважливіших параметрів для нормального функціонування організму. Адже брак кисню може призвести то тяжких наслідків, включаючи порушення роботи серцево-судинної системи, головного мозку та інших життєво-важливих органів. Паралельно з цим прилад замірює частоту серцебиття – пульс.

Цей діагностичний прилад миттєво визначає сатурацію - один з найважливіших показників при захворюванні на COVID-19. Це пов’язано з тим, що ковід уражує дихальну систему та викликає серцеву недостатність. Слідкуючи за рівнем кисню в крові, можна вчасно виявити ознаки недугу та звернутися за медичною допомогою, уникнувши, тим самим, тяжких ускладнень.

Чим відрізняється пульсоксиметр від пульсометра?

Пульсометр та пульсоксиметр мають схожу назву, проте останній прилад має більше функцій. Він дозволяє відстежувати не тільки пульс, а й рівень кисню в крові, тоді як пульсометр призначений для контролю за частотою серцебиття. Окрім цього, більшість пульсометрів закріплюються на зап’ясті за допомогою спеціального ремінця, а пульсоксиметр кріпиться на пальці і за формою дещо нагадує прищіпку.

Який пульсоксиметр хороший?

 Фото: envato.com

Для визначення якості пульсоксиметра варто звертати увагу на такі параметри, як ціна, надійність, точність показників, простота використання. Більшість моделей мають компактні габарити та оснащені доволі великим дисплеєм, в них є можливість регулювати рівень яскравості, що дозволяє використовувати прилад при будь-якому освітленні.

При виборі пульсоксиметра слід враховувати ще деякі параметри. Так, наприклад, якщо ви вибираєте прилад для дітей, значну роль відіграє швидкість проведення замірів. При цьому кліпса не повинна надто сильно тиснути на палець. Якщо ж приладом буде користуватися людина у віці, бажано, щоб дисплей був якомога більш чітким та яскравим, а параметри на ньому відображалися крупним шрифтом.

Що показують цифри на пульсоксиметрі?

Пульсоксиметр просвічує тканини за допомогою оптичного сенсора і вимірює яскравість крові. По цьому параметру визначається, скільки саме артеріальної крові пов’язано з молекулами кисню, тобто наскільки сильно кров насичена киснем. Це співвідношення показується у процентах. Так, наприклад, якщо прилад показав цифру 96%, це означає, що 96% гемоглобіну пов’язано з киснем, а 4% – ні.

Інший показник, який вимірює та виводить на дисплей прилад – пульс. Зазвичай, даний показник демонструється на екрані у вигляді лінії пульсових хвиль. У стані спокою для середньостатистичної здорової людини вважається нормальним показник від 65 до 85 ударів на хвилину (цифра залежить від віку та стану здоров'я), а от 90 ударів можна вважати прискореним серцебиттям.

Яким має бути рівень кисню в крові?

Нормою для дорослої людини вважається показник від 95% кисню в крові. При захворюванні на ковід сатурація оксигемоглобіну починає знижуватися. Якщо пульсоксиметр показав цифру 94% – слід звернутися по медичну допомогу. При рівні кисню нижче 92% ситуація стає загрозливою для життя. Люди з таким показником мають бути терміново госпіталізовані.

Проте трапляються й винятки. Наприклад, при тяжкій хронічній обструктивній хворобі легень, яка часто зустрічається у курців, показник сатурації може становити від 88% до 92%. Знижується кількість кисню в артеріальній крові і при інших захворюваннях дихальної системи, а також патологіях крові, наприклад, анемії. При падінні сатурації людина відчуває задишку, біль у грудях, головний біль та прискорене серцебиття.

Скільки коштує хороший пульсоксиметр?

Фото: pexels.com

Вартість домашнього пульсоксиметра варіюється від 500 до 4000 грн. Ціна залежить від виробника та встроєних функцій. Так, наприклад, найпростіші моделі показують сатурацію та частоту серцебиття, а більш дорогі здатні зберігати та записувати ці показники впродовж доби.

Вони можуть під'єднуватися до комп'ютера через USB-кабель або до мобільного пристрою через бездротовий зв'язок Bluetooth. Ще одна особливість дорожчих пульсоксиметрів – можливість встановити граничні значення та сигнал тривоги.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?