Всесезонні шини: чи варто їх купувати та які краще вибрати
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Всесезонні шини: чи варто їх купувати та які краще вибрати

Всесезонні шини: чи варто їх купувати та які краще вибрати
Джерело:  online.ua

Сезонна зміна резини - важливий етап підготовки авто до зими, адже їздити на літніх шинах взимку небезпечно. Проте деякі водії не бажають змінювати гуму кожного сезону та віддають перевагу всесезонним шинам. Гід Онлайн розібрався, що таке всесезонні шини, чи можно на них їздити взимку та які краще вибирати.

Що таке всесезонні шини?

Фото: unsplash.com

Всесезонна гума – це універсальні шини, які не мають характерних ознак для літнього чи зимового сезону. Враховуючи цей факт, їх можна використовувати круглий рік. В теорії, вони мають забезпечувати хорошу керованість транспортного засобу при будь-яких погодних умовах. Малюнок протектору на таких шинах несильно виражений. Це або неглибокі шашки, або ламелі.

Варто зазначити, що всесезонна гума не має й ключових переваг гуми літної та зимової. Вона призначена для використання при температурному режимі від -10°C до +25°C. Тому всесезонна гума може стати оптимальним рішенням лише у тому випадку, якщо у регіоні помірний клімат (наприклад, якщо ви живете на півдні України). Їзда на таких шинах, наприклад, при сильних морозах чи хурделицях, чревата аварійними ситуаціями.

Всесезонна гума була розроблена для клімату США, тобто там, де немає сильної спеки чи значних морозів. Враховуючи відмінний стан американських доріг, така гума дійсно показувала хороші результати при тестуванні та забезпечувала нормальну керованість автомобілем. В цілому, можна сказати, що універсальна гума м'якша за літню, але більш жорстка, аніж зимова.

Чи можна їздити на всесезонних шинах зимою?

Використовувати всесезонні шини взимку не рекомендується. Як показали результати численних тест-драйвів, такі шини суттєво поступаються зимовим шинам по таким важливим показникам:

  • якість зчеплення з дорожнім полотном;

  • керованість та курсова стійкість;

  • довжина гальмівного шляху автомобіля.

Якщо їздити на всесезонній гумі по ожеледиці, є великий ризик того, що транспортний засіб потрапить в замет. Якщо ви втратили керування автомобілем на «всесезонці», вирулити теж буде значно складніше, ніж на зимових шинах, оснащених високим протектором та шипами. Тому, по зледенілих автотрасах та просіках з такими шинами їздити явно не варто.

Єдине, коли їзда на всесезонній гумі виправдана – це міжсезоння або м'яка зима, коли температура повітря близька до нульової позначки (±5°C). При таких погодних умовах сніг випадає і майже одразу ж тане, а на дорозі утворюється каша з мокрого снігу та води. В даному випадку не дуже підходять як літні, так і зимові шини, особливо якщо на зимовій гумі є шипи. А от «всесезонка» підійде краще всього.

Які недоліки має всесезонна гума?

Фото: unsplash.com

У порівнянні з зимовою та літньою гумою, всесезонна гума має чимало мінусів. Серед них можна виділити такі:

  • Універсальність, яка не завжди доречна. Так, при сильних морозах та спеці комфорт від їзди буде значно нижчим. Керованість транспортним засобом, особливо на великій швидкості, також буде нижчою.

  • Підвищена витрата палива влітку. Це пов’язано з тим, що універсальна гума дуже м'яка. Їздити по сильно засніженим дорогам на ній також незручно, оскільки малюнок протектору не дуже виражений і його глибини може бути недостатньо.

  • Висока вартість. Маючи гірші характеристики, універсальні шини коштують дорожче, аніж більшість літніх аналогів. Тому економити, постійно купуючи «всесезонку», немає ніякого сенсу.

Як вибрати хороші всесезонні шини?

Якщо ж ви все таки вирішили їздити на універсальній гумі, її потрібно правильно обрати саме для вашого транспортного засобу.

Брати до уваги слід наступні характеристики:

  • Ціна. Як вже було сказано, «всесезонки» поступаються по свої якостям літнім та зимовим шинам. Тому брати занадто дорогі моделі сенсу немає. Краще придбайте якісні шини для зимового чи літнього сезону окремо.

  • Тип протектору. Потрібно враховувати умови, при яких будуть експлуатуватися шини. Так, є покришки переважно для літа (мають дрібний протектор та додаткові прорізи), для їзди по заміським дорогам (з відводами для видалення води, бруду та снігу) та з покращеною прохідністю.

  • Вантажопідйомність, індекс швидкості, відповідність гуми міжнародним стандартам якості. Вибирайте гуму з таки розрахунком, щоб дані параметри трохи перевищували ті параметри, які необхідні для вашого авто.

Також при виборі всесезонної гуми потрібно враховувати погодні умови, які переважають у вашому регіоні, тип вашого автомобіля (легковий, пікап, позашляховик), якість дорожнього покриття, а також те, як часто ви збираєтесь їздити на машині.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?