Як діяти у разі ядерного удару: інструкція, що допоможе вижити
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Як діяти у разі ядерного удару: інструкція, що допоможе вижити

Як діяти у разі ядерного удару: інструкція, що допоможе вижити
Джерело:  online.ua

Існує ствердження, що вціліти під час ядерного удару неможливо. Насправді, це не зовсім так – перебування у підземному залізобетонному укритті може захистити від більшості уражаючих факторів ядерної зброї навіть поблизу від епіцентру вибуху. А ось ваше подальше виживання цілком залежатиме від правильності дій та підготовки.

Військовий Гід Онлайн розповідав, які підготуватися до ядерного удару. У цьому матеріалі зібрали для вас низку порад, які допоможуть звести до мінімуму наслідки застосування ядерної зброї. 

Що відбувається під час ядерного вибуху?

Попри стереотип, найстрашнішими факторами ядерного вибуху є не радіаційне опромінення, а теплове випромінювання та ударна хвиля. В момент детонації утворюється вогняна куля, яка починає розширюватися, спалюючи все довкола. Її діаметр залежить від потужності заряду та може варіюватися від кількох сотень метрів до кількох кілометрів. Температура всередині кулі може сягати 10 мільйонів градусів.

На першому етапі ядерного вибуху відбувається потужний світловий спалах, який може стати причиною масштабних пожеж навіть на відстані десятків кілометрів. Якщо людина знаходиться на відкритому просторі у зоні ураження – ймовірно, вона отримає серйозні опіки. Окрім цього, спалах призведе до пошкодження органів зору – тимчасової або цілковитої сліпоти.

Через декілька секунд після спалаху від епіцентру вибуху з надзвуковою швидкістю починає розходитися ударна хвиля, яка руйнує все на своєму шляху. Руйнації виникають не тільки від самої ударної хвилі, а й від уламків будинків, вибитого скла та елементів зруйнованих конструкцій, що розлітаються навкруги. Поступово вибухова хвиля слабшає, і чим далі від епіцентру вибуху, тим менші руйнації вона спричиняє.

Через 10-15 хвилин після вибуху починають випадати радіоактивні опади – забруднений радіацією пил та інші дрібні частки, які піднялися з поверхні у вигляді грибоподібної хмари. Ці опади можуть відбуватися у радіусі багатьох кілометрів від місця вибуху, адже забруднені часточки поширюються завдяки вітру. Особливу небезпеку становить дощ, який несе в собі радіоактивні речовини, сконцентровані у верхніх шарах атмосфери.

Як захиститися від ядерної атаки?

Якщо ви почули попереджувальний сигнал про ядерний удар, негайно прямуйте до найближчого бомбосховища. Якщо спеціалізованого бомбосховища немає поряд, спускайтесь у найближчу станцію метро або у підвал, що має залізобетонне перекриття. Але візьміть до уваги, що метро закриється через 5 хвилин після оголошення тривоги.

Якщо сигнал тривоги застав вас посеред вулиці, ляжте на землю обличчям донизу та головою у напрямку, протилежному від вибуху. Постарайтеся знайти місце, яке захистить вас від вибухової хвилі – це може бути будь-який виступ, бордюр чи канава. Прикрийте рот та ніс шматком тканини чи маскою.

Після того, як пройшла вибухова хвиля (їх може бути дві), одразу шукайте підземне укриття. Старайтесь триматися подалі від стін будинків, машин та уламків металевих конструкцій, оскільки вони будуть забруднені радіоактивними опадами у перші хвилини після вибуху.

Щойно ви досягли укриття, виконайте наступні дії:

  1. обережно зніміть забруднений одяг, помістіть його у поліетиленовий пакет та залиште якомога подалі від себе та запасів з продуктами;

  2. якщо є достатня кількість технічної води, вимийте з милом відкриті ділянки шкіри та волосся (у крайньому випадку можна скористатися вологою серветкою чи змоченим шматком тканини);

  3. обробіть опіки, порізи та подряпини антисептичними засобами та вдягніть чистий одяг;

  4. якщо поряд є інші люди, постарайтеся не підходити до них ближче, ніж на два метри – невідомо, яку дозу радіації вони отримали;

  5. увімкніть радіо, щоб отримати вказівки від влади та служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) щодо подальших дій та евакуації.

Якщо вибух застав вас удома чи в іншому незахищеному приміщенні, негайно закрийте усі вікна та двері, вимкніть кондиціонери, вентилятори та обігрівачі. Ні в якому разі не наближайтесь до вікон – є велика ймовірність осліпнути від спалаху та отримати порізи, коли прийде ударна хвиля. У якості укриття можуть послугувати коридор чи санвузол, або ж будь-яка кімната, де немає вікон.

Дотримуйтесь таких правил:

  • дихати можна тільки через маску, щільну марлеву пов'язку або платок – поки не розсіється радіоактивна хмара;

  • ні в якому разі не пийте водопровідну води, доки не отримаєте повідомлення, що це безпечно – пити можна тільки воду з герметично закритої пластикової тари;

  • не виходьте з укриття, доки не отримаєте повідомлення від влади про початок евакуації.

Коли можна покинути укриття?

Найнебезпечнішим радіаційне випромінювання є у першу добу після ядерного вибуху. Поступово воно починає слабшати – через 10 годин рівень радіації зменшиться у 10 разів, тому ви отримаєте змогу покинути укриття, якщо це буде необхідно. Але пошук безпечного місця варто починати лише після отримання офіційних повідомлень від місцевої влади.

Якщо ваше укриття недостатньо надійне, або зазнало сильних руйнацій, почекайте одну годину, після чого якомога швидше перемістіться у більш захищене бомбосховище. За цей час радіаційний фон має впасти принаймні на 55%. Якщо ж ви знаходитесь у добре захищеному залізобетонному бункері з системою вентиляції повітря та достатніми запасами продуктів – перебувати там слід не менше однієї доби.

Пам'ятайте, рятувальникам знадобиться певний час, щоб потрапити у місце ураження ядерним вибухом. Їхні дії будуть ускладнені радіоактивним забрудненням, великою кількістю завалів та пожежами, що вируватимуть навколо. Тому ваше перебування в укритті може затягнутися на декілька днів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?