Як розпізнати кризу у стосунках і вчасно врятувати шлюб
Категорія
Відносини
Дата публікації

Як розпізнати кризу у стосунках і вчасно врятувати шлюб

Як розпізнати кризу у стосунках і вчасно врятувати шлюб
Джерело:  online.ua

Якщо вчасно не розпізнати кризу у стосунках, врятувати шлюб буде непросто. Які ознаки свідчать про розлад між чоловіком та дружиною? Як подолати кризу та уникнути розлучення? Гід Онлайн зібрав поради психологів, як вчасно розпізнати ознаки кризи у стосунках, як її пережити та як зрозуміти, що потрібно розлучатися.

Як розпізнати кризу у стосунках?

Фото: envato.com

Подружнього життя без сварок не буває, проте є характерні «сигнали», які свідчать про конкретне охолодження стосунків та кризу:

  • Недомовки

Коли у стосунках настає криза, партнери починають постійно щось утаювати один від одного. У них більше немає бажання сісти за «стіл переговорів» та серйозно обговорити всі ті проблеми, що накопичилися за останній час. Замість того, щоб виразити невдоволення якоюсь дрібницею та знайти шляхи до компромісу, як це було раніше, вони мовчки з усім погоджуються. Згодом на тлі цих недомовок зникає і довіра між партнерами.

  • Втрата емоційного зв’язку

Коли партнери починають менше спілкуватися, між ними слабшає емоційний зв’язок. Вони вже не розділяють радостей та печалей один одного, не стараються надати підтримку, коли це необхідно. Їм стає не цікаво, що робиться у другої половини на душі.

  • Втрата фізичного зв’язку

Слідом за емоційним втрачається і фізичний зв’язок. Якщо раніше партнери не могли прожити і години без обіймів та поцілунків, їх постійно тягнуло один до одного, то під час кризи тілесний контакт перетворюється у формальність, або навіть викликає відразу.

  • Розбіжності в життєвих цінностях

У партнерів можуть бути різні погляди на політику та релігію, виховання дітей, вибір місця для проживання, тощо. Якщо в їхніх стосунках панує злагода та гармонія, ці розбіжності мало даються взнаки. Але при кризі стосунків навіть найдрібніша відмінність у поглядах може призвести до великої сварки.

  • Бажання постійно бути наодинці

Періодично залишатися наодинці, приділяючи час своїм хобі, або просто щоб відпочити від спілкування – нормально для будь-якої людини. Але якщо партнери постійно хочуть бути окремо один від одного, їх дратує присутність другої половини, вже свідчить про початок серйозного розладу у стосунках.

Якщо нічого не робити та ігнорувати проблеми, емоційна та фізична відстань між партнерами тільки зростатиме. З часом це призведе до повного розриву стосунків.

Коли настає криза у стосунках за роками?

Фото: freepik.com

Можна виділити декілька найскладніших періодів у житті подружжя. Та варто враховувати, що ці часові рамки умовні, і кожна пара індивідуальна, тому кризи можуть виникнути в будь-який час. Однак, якщо знати ознаки кожного «важкого періоду», можна зрозуміти, на якому етапі знаходиться стосунки та що їм може загрожувати.

Зазвичай, періоди погіршення стосунків між партнерами приходяться на такі роки їх спільного життя:

1-2 роки. У цей період пристрасть, що поєднувала пару на першому етапі стосунків, починає охолоджуватися. Замість романтики на перший план виходять побутові проблеми. Виявляється, що у партнерів різні погляди на облаштування будинку, різний графік сну та різні смакові вподобання. Ситуація погіршується при народженні первістка, оскільки тепер подружжю доводиться «вживатися» в нову роль – роль батьків.

3-5 років. Пара вже звикла до ролі батьків, але тут з’являються нова проблема – виховання дитини, яка поступово стає самостійною особистістю. Розбіжності можуть стосуватися того, хто буде водити малюка до дитсадочка, хто забиратиме, як організовувати спільний відпочинок втрьох, тощо. Якщо на цьому етапі чоловіку та жінці не вдається підтримувати емоційний контакт, любовні почуття остаточно сходять нанівець, а спільне життя перетворюється на звичку.

7 років. Для цього етапу характерна така проблема, як нестача різноманіття у сексуальному житті партнерів та рідкі сексуальні контакти. Партнери вже звикли один до одного та добре один одного знають, тому їм важко придумати щось нове. Ну і звісно підготовка дитини до школи теж часто призводить до конфліктів та сварок. Саме у цей період часто виникають зради.

10-14 років. Для більшості пар на цей період сімейного життя припадає криза середнього віку. Хтось розчарувався у свої роботі, хтось починає по-новому дивитися на життєві цінності, а хтось розуміє, що не такого життя він хотів. Часто у власних невдачах партнери звинувачують сім'ю та задумуються про розлучення.

20 років. Головна особливість цього періоду полягає в тому, що партнери настільки звикли один до одного, що їхні стосунки переходять у розряд дружніх. Більшість конфліктних ситуацій в даному випадку обумовлені тим, що у чоловіка сексуальна активність ще досить висока, тоді як жінка вступає у період менопаузи.

Як пережити кризу у стосунках?

Фото: envato.com

Як вже було сказано, кожна пара індивідуальна, тому не всім підійдуть ті чи інші методи виходу з кризи. Проте для того, щоб якомога безболісніше подолати важкі часи, можна скористатися наступними порадами:

  • Визнайте проблему. Партнерам слід знайти час для серйозної розмови, під час якої потрібно разом проаналізувати, що і коли пішло не так. Це вже буде помітним кроком до виходу з кризи у стосунках.

  • Не поспішайте з прийняттям рішень. Розлучитися – просто. Набагато складніше зберегти стосунки. Для цього потрібно ретельно обмірковувати кожне рішення та разом шукати шляхи до вирішення проблем.

  • Частіше спілкуйтеся. Чим краще налагоджений емоційний контакт між партнерами, ти м простіше їм буде подолати кризу. Потрібно вчитися прислухатися до думки своєї другої половини. Свою думку замовчувати також не потрібно.

  • Частіше проводьте час разом. Побутова рутина затягує, та потрібно знаходити час для того, щоб побути один з одним, сходити в ресторан чи просто на прогулянку. Це сильно зближує.

  • Не виносьте сімейні проблеми на загал. Ні в якому разі не можна «лити помиї» на свого партнера при чужих людях. З часом, можливо, стосунки налагодяться, а у людей залишиться негативне ставлення до вашого партнера, яке ви самі й сформували.

Як зрозуміти, що час розлучатися?

Фото: envato.com

Більшість кризових ситуацій можна подолати, проте трапляються й такі випадки, коли розлучення є єдиним виходом з ситуації. Це можна зрозуміти по таким ознакам:

  • Повна байдужість партнерів один до одного. Чоловік та жінка живуть як співмешканці та не проявляють ніякого інтересу до справ своєї другої половини.

  • Спільне життя лише заради дітей. Зазвичай, такі пари вирішують не розлучатися, поки діти не підростуть, щоб не наносити їм психологічну травму.

  • Насилля фізичного, сексуального, емоційного чи навіть економічного характеру з боку одного з партнерів. Стосунки на насиллі довго не протримаються і рано чи пізно жертва аб’юзу їх розірве.

  • Жалість до партнера. Люди один одного не влаштовують ні фізично, ні емоційно, але один з партнерів вважає, що інший без нього просто пропаде (зіп’ється, закінчить життя самогубством, тощо).

  • Відсутність поваги. У стосунках багато що можна стерпіти та багато на що можна закрити очі, але якщо партнери не поважають один одного, врешті решт це закінчиться розлученням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?