Як вибрати зимові шини: 7 корисних порад для тих, хто ще не перевзувся
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Як вибрати зимові шини: 7 корисних порад для тих, хто ще не перевзувся

Як вибрати зимові шини: 7 корисних порад для тих, хто ще не перевзувся
Джерело:  online.ua

Згідно з діючими ПДР, на законодавчому рівні в Україні не затверджена дата обов’язкової заміни літньої резини на зимову. Але зробити це дуже важливо до морозів, адже літня гума при низьких температурах втрачає свої властивості, стає занадто жорсткою, а її протектор не справляється зі своєю задачею при їзді по снігу та кризі. Гід Онлайн розібрався, як вибрати зимові шини та яка резина краще - шипи або липучка.

Почати слід з того, що зимові шини набагато м’якіші за літні, адже в складі їх гуми більше каучуку. При низькій температури шини стають ще м’якшими та еластичнішими, що покращує зчеплення с дорожнім покриттям. Окрім цього, зимові шини оснащені більш рельєфним протектором, який запобігає буксуванню на льоді. Таким чином, ви уникнете аварійних ситуацій під час поїздок узимку.

Як правильно вибрати зимові шини для авто?

Фото: unsplash.com

При виборі зимових шин ми радимо дотримуватися таких правил:

  1. Міняти шини потрібно заздалегідь, ще до настання холодів. При цьому не варто вдаватися до експериментів, та ставити зимові шини тільки на декілька коліс, а на решті залишати зимову гуму. Це доволі небезпечно, адже літні та зимові шини на одній машині не сумісні.

  2. «Тригером» для зміни шин є температура на вулиці. Якщо температура опускається нижче поділки +7°С, літні шини починають втрачати свої властивості та погано поводять себе при різкому гальмуванні, навіть якщо ви знаходитеся на сухій трасі.

  3. Шипи не завжди доречні. Шиповані шини потрібно ставити в тому разі, якщо ви збираєтесь їздити по зимовому бездоріжжю. При їзді по то асфальтованій трасі такі шини мають гірше зчеплення з дорожнім покриттям. До того ж гума з шипами не підходить для їзди на швидкості понад 130 км/час.

  4. Не варто ставити на авто всесезонну гуму. Не дивлячись на велику кількість прихильників універсальних шин, вони однаково погано підходять як для поїздок улітку, так і для зими. Така гума швидко зношується та не забезпечує потрібної стійкості автомобіля на дорозі. Єдина перевага такого варіанту – економія коштів.

  5. Потрібно підбирати шини підходящого розміру. Краще всього встановлювати шини того розміру, який рекомендує виробник авто. Але варто відмітити, що для зимової їзди краще підходять шини з високим профілем, особливо, якщо на дорозі багато перешкод, наприклад снігових заметів.

  6. Не можна перевищувати допустиму швидкість. Максимально допустима швидкість зазвичай вказується на самій шині у вигляді індексу з літер. Проте їздити швидко взимку в будь-якому випадку небезпечно. Якщо ж є така необхідність, можна придбати зимові шини для високої швидкості, але коштуватимуть вони дорожче.

  7. Якщо ви автолюбитель без великого досвіду – краще зверніться в сервісний центр, де вам допоможуть підібрати зимову гуму з найбільш оптимальними характеристиками та виконають монтаж шин.

Який протектор найкраще для зимової резини?

Малюнок протектора відіграє важливу роль при їзді на різних типах дорожніх покриттів. Якщо ви плануєте пересуватися переважно містом, де дороги розчищені від снігу та льоду, краще оберіть шини з асиметричним малюнком. Він забезпечує хорошу курсову стійкість на зимових трасах та не буксує.

Якщо ж вам доведеться їздити по утрамбованому снігу, наприклад, по путівцям, то краще зупинити свій вибір на великих та рельєфних протекторах. Якщо ж сніг плавно переходить у сльоту, з ним краще впорається ненаправлений протектор. Але який би ви тип протектора не обрали, їзда при поганих погодних умовах повинна бути максимально обережною.

Яка зимова резина не шумить?

Фото: pixabay.com

Характерний шум при їзді на зимових шинах виникає унаслідок різних факторів, передусім – неякісної гуми самих покришок та поганого дорожнього покриття. Проте існують типи зимових шин, які завдають мінімум шумового дискомфорту водію та пасажирам під час їзди.

При виборі шин слід звертати увагу на маркування – рівень шуму позначається латинськими літерами (якість зчеплення) та цифрами (рівень звуку в дБ). Також використовують спеціальні малюнки для того щоб було більш зрозуміло. Одна хвилька означає, що шини тихі, дві – середній рівень шуму, три – шум буде значним.

Для того щоб шини були безшумними, виробники вдаються до різних хитрощів. Так, на деякі шини встановлюються спеціальні містки, які з'єднують між собою окремі частини протектора. При цьому гума залишається м’якою та повільніше зношується. В інших випадках до гуми додаються мікрокристали, силікон та інші вкраплення, які не тільки знижують рівень шуму, а й покращують зчеплення з дорогою.

Як вибрати зимову гуму липучку?

Для початку необхідно відмітити, що липучки бувають двох основних видів – для суворих зим з низькими температурами (арктичні) та для порівняно теплих зим (європейські). Перший тип липучок має більш м’яку гуму та велику кількість дрібних канавок (ламелей). Шини арктичного типу більше підходять для холодного клімату, але швидко зношуються, якщо температура піднімається вище 0°C.

Європейські липучки призначені для помірних кліматичних умов, та мають дещо жорсткішу гуму, а на їх протекторі встановлені більш закруглені елементи. З такою липучкою можна їздити по слякоті та бездоріжжю. А ще вони краще переносять температурні перепади. Але при сильних морозах даний вид шин буде гірше поводити себе на зледенілих дорогах. При цьому керувати машиною буде складніше.

5 помилок при купівлі зимової гуми

Фото: unsplash.com

  • Неправильний вибір гуми. Неякісна (економ-клас) гума може швидко зношуватися при пересуванні в поганих погодних умовах та сильно буксувати на льодовій кірці.

  • Неправильний монтаж. Малюнок протектора може бути або ненаправленим та симетричним, або несиметричним та направленим. Тому якщо неправильно встановити шину, вода з-під коліс буде виштовхуватися не в ту сторону, що відобразиться на керуванні машиною.

  • Неправильно накачані шини. Занадто високий тиск в шинах погіршує зчеплення, тоді як занизький тиск призводить до поганої керованості транспорту. Також зростає витрата палива.

  • Неправильно підібраний розмір шин. Шини повинні відповідати стандартам, встановленим виробником. Якщо ж вони занадто великі, чи навпаки, занадто маленькі, це також може негативно вплинути на керованість автомобілем.

  • Вибір ошинованої гуми для їзди по асфальтованим трасам. Шипи потрібні для зчеплення з обледенілою поверхнею, тоді як на асфальті вони утворюють шум та прискорюють руйнування шин.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?