Яке місце в машині найнебезпечніше для пасажирів
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Яке місце в машині найнебезпечніше для пасажирів

Яке місце в машині найнебезпечніше для пасажирів
Джерело:  online.ua

Вважається, що при автомобільній аварії в найбільшій безпеці опиниться пасажир, який сидить за водійським кріслом. Але існують й інші думки. Гід Онлайн дізнався, яке місце в машині найнебезпечніше для пасажирів, яке найбезпечніше та де найкраще розміщувати дитяче крісло.

Яке місце в легковому автомобілі найбільш безпечне?

Фото: envato.com

Згідно з дослідженнями американських вчених, найнижчі шанси отримати травму у пасажирів, які знаходяться на задньому сидінні посередині ряду. Краш-тести, а також аналіз багатьох аварій довів, що саме середнє заднє місце на 80% безпечніше у порівнянні з переднім пасажирським місцем та місцем водія. Також це місце на 25% безпечніше ніж місця на задньому сидінні зліва та справа.

Вся справа у тому, що під час удару ззаду всю силу удару поглинає багажник, тоді як енергія від лобового зіткнення приходиться на моторний відсік та місця водія і пасажира. Слід враховувати й те, що перед пасажиром, що знаходиться на задньому середньому місці, є доволі великий простір. Чого не можна сказати про двох інших пасажирів ззаду, які можуть зазнати травм при ударі об водійське чи переднє пасажирське крісло.

Знижують ймовірність травмуватися й паски безпеки, якими у сучасних автомобілях оснащуються не тільки водійське та переднє пасажирське місця, а й сидіння, що знаходяться ззаду. Також велику роль у безпеці відіграє підголовник на задньому сидінні – під час різкого гальмування пасажир не зламає шийний відділ хребта.

Є й альтернативна точка зору, відповідно до якої найбільш безпечним є місце позаду за водієм. Деякі експерти стверджують, що під час лобового зіткнення водій інстинктивно намагається відвести себе від удару та різко повертає, підставляючи під удар пасажира, що сидить поряд з ним. Таким чином найменший ризик травмуватися у пасажира, що сидить за водійським кріслом. Але це правило не стосується задніх бокових ударів.

Де знаходиться найнебезпечніше місце в автомобілі?

Фото: unsplash.com

Найнебезпечнішим місцем у машині, за думкою експертів, є водійське крісло. На нього у разі ДТП припадає максимальна сила удару. Саме тому місце, де знаходиться водій, оснащується подушками безпеки, які мають мінімізувати енергію від удару.

Сильний удар припадає і на пасажира, який сидить збоку від водія, особливо при лобовому зіткненні. З цієї причини спинки передніх крісел оснащені додатковими укріпленнями і під час аварії слід притиснутися до спинки, а також бути пристебнутим.

Найбільшу небезпеку для водія та переднього пасажира становлять уламки розбитого лобового скла, щиток приладів та елементи моторного відсіку, які при великій швидкості зіткнення можуть потрапити до салону. Якщо ж люди не пристебнуті, вони можуть вилетіти на капот при ударі.

Яке місце в машині найбезпечніше для дитячого крісла?

Фото: envato.com

Якщо автомобіль має три ряди крісел, то з міркувань безпеки дитяче крісло потрібно встановлювати саме на задньому сидінні по центру. При цьому воно має бути надійно пристебнутим за допомогою триточкового ременя.

Так, при лобовому зіткненні малюк не зможе вдаритися об спинку переднього сидіння, а у разі удару в борт у дитини буде захист у вигляді простору з обох боків від неї. Окрім безпеки таке місце зручне й тим, що за дитиною можна слідкувати через дзеркало заднього виду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?