Який хліб найкорисніший
Категорія
Їжа
Дата публікації

Який хліб найкорисніший

Який хліб найкорисніший
Джерело:  online.ua

Далеко не всі види хлібу несуть користь для нашого здоров’я, а деякі - навіть шкідливі. Який же хліб корисніший для організму та як його правильно вибрати? Гід Онлайн розібрався, який хліб є найкориснішим, який покращує роботу шлунка та кишківника, а який здатен допомогти схуднути.

Який хліб найкорисніший?

Фото: pixabay.com

Найбільш корисним вважається житній хліб. Він низькокалорійний (165 ккал) та містить утричі більше клітковини у порівнянні з пшеничним. Житній хліб добре засвоюється організмом та сприяє прискоренню обміну речовин, а також покращує засвоєння важливих мікроелементів.

У житньому борошні міститься особлива амінокислота – лізин, яку людський організм може отримати лише разом з їжею. Лізин приймає участь у побудові та регенерації клітин шкіри та м'язів. Окрім цього, він робить кровоносні судини більш еластичними за рахунок насичення їх колагеном. Це знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.

На другому місці по корисним властивостям знаходиться мультизерновий хліб. Його калорійність складає 250 ккал. Для випікання цього виду хліба до борошна додаються різні зерна та насіння. Це може бути соняшникове насіння, або навіть кондитерський мак. Такий хліб чудово підходить для сніданку або дообіднього перекусу.

Вівсяний хліб також несе чимало користі для організму. Він містить мінімум калорій – 260 ккал. Вівсяне зерно сприяє очищенню судин, виводить зайву воду, позбавляючи від набряків, знижує рівень холестерину в крові та покращує травний процес. А ще у вівсянці багато міді, яка насичує м’язові тканини киснем та покращує роботу серцево-судинної системи.

Варто згадати й про хліб з висівками, у якому всього 227 ккал. У висівках багато вітамінів групи В, а також корисних мікроелементів. Вони позитивно впливають на травний процес, очищають організм від шлаків, знижують рівень цукру та холестерину в крові, виводять зайву воду та прискорюють обмін речовин.

Який хліб найшкідливіший?

Гастроентерологи стверджують, що найшкідливішим хлібом є білий хліб, виготовлений з борошна найвищого ґатунку. В такому хлібі немає зернової оболонки, харчових волокон та більшості вітамінів і мікроелементів. Натомість у ньому багато пустих вуглеводів, крохмалю, солі та цукру.

Вживання білого хлібу може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом (печія, гастрит) та завжди веде до набору зайвої ваги.

Як правильно вибирати хліб?

Обираючи хліб в магазині, насамперед, звертайте увагу на склад, а саме на борошно, з якого він випечений. Не менш важлива кількість таких компонентів, як клітковина, сіль, цукор, окислювачі, розпушувачі та підсилювачі смаку в ньому. Краще всього обирати цільнозерновий хліб, оскільки у висівках, які не прибираються при обробці, багато вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів.

Цільні зерна не дозволяють хлібу стати занадто «повітряним» та м’яким. Чим щільніший хліб, тим більше у ньому цілісних зерен. Це легко перевірити – достатньо трохи стиснути буханець. Якщо вона сильно зминається та м’яка на дотик, такий хліб краще не брати. Пишний хліб більш популярний серед споживачів, тому виробники, щоб розрихлити тісто, часто додають до нього шкідливі хімічні домішки.

Також слід звертати увагу на зовнішній вигляд хлібу. Більш корисним для здоров'я є сірий хліб, а не білий чи чорний. Він повинен бути щільним та мати вкраплення висівок. Потрібно брати до уваги ще й те, що якщо хлібна скоринка легко відділяється від м'якуша, цей хліб їсти не варто, адже для випікання, скоріш за все, використовувалася низькоякісна закваска.

Смачний та корисний хліб - рецепт (відео)

Який хліб корисний для кишківника та шлунка?

Найбільше користі для шлунково-кишкового тракту несе житній хліб. Він менш калорійний, ніж білий, а в його складі багато клітковини.

Клітковина нормалізує процес травлення, покращує перистальтику кишківника та роботу шлунка. При цьому повільно засвоюється організмом, поступово даючи йому необхідний запас енергії. Також сприяють нормалізації травлення амінокислоти, що містяться в чорному хлібі.

Який хліб корисний для схуднення?

Фото: pixabay.com

Для тих, хто вирішив сісти на дієту та схуднути, дієтологи рекомендують вживати вівсяний хліб. Він має корисну здатність знижувати рівень шкідливого холестерину в крові та прискорює виведення шлаків з організму.

А ще у цього виду хліба дуже низький глікемічний індекс, тому він допомагає контролювати апетит. Поївши вівсяний хліб, ви довго почуватимете себе ситими та отримаєте достатньо енергії для тренувань у спортзалі.

Який хліб підходить для здорового харчування?

До здорового раціону можна додати цільнозерновий, житній та висівковий хліб. Вони не призведуть до набору зайвих кілограмів, забезпечать організм вітамінами, мінералами та мікроелементами, а також дадуть йому необхідний запас енергії. Також тренери по фітнесу часто радять їсти хлібці.

Цей продукт має дещо вищу енергетичну цінність, у порівнянні з хлібом, але хлібці дозволяють швидше насититися та надовго позбавляють від відчуття голоду. При цьому у хлібцях містить максимум вітамінів (B, A, D) та мінералів (залізо, кальцій, магній).

Найкорисніший хліб – рецепт

Фото: pixabay.com

Випекти найкорисніший, цільнозерновий та бездріджовий хліб можна самому. Для цього потрібні такі інгредієнти:

  • вівсяні пластівці – 1 склянка;

  • цільнозернове борошно - 1 склянка;

  • вода – 1 склянка (200 мл);

  • розпушувач – 1 чайна ложка;

  • сіль – 1/2 чайної ложки;

  • мед – 1 чайна ложка;

  • олія – 1 столова ложка.

Для початку у глибокій мисці потрібно з'єднати цільнозернове борошно та вівсяні пластівці. Далі потрібно додати до суміші розпушувач, сіль, рослинне масло і мед. Потім туди ж слід влити теплу воду і ретельно перемішати все за допомогою лопатки. Щоб зробити тісто більш м’яким, його можна перемішати у блендері. Та робити це не необов'язково.

Після того, як ви сформуєте буханець, викладіть його на форму для запікання (на форму краще покласти пекарський папір, що захистить хліб від підгоряння) та відправте до розігрітої духовки. Випікати цільнозерновий бездріджовий хліб у духовці потрібно впродовж 20-25 хвилин при температури 200°C.

Як приготувати цільнозерновий бездріджовий хліб - рецепт (відео)

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?