Категорія
Рецепти
Дата публікації

Паста болоньєзе: прості рецепти приготування в домашніх умовах

Джерело:  online.ua
Апетитна паста Болоньєзе на тарілці з тертим пармезаном і базиліком

Види італійської пасти та способи її приготування заслуговують на окрему книгу.  Один з класичних і найвідоміших рецептів – паста болоньєзе. Існує безліч соусів і способів приготування пасти за італійськими рецептами. З соусом болоньєзе виходить не тільки смачна паста, а й піца, зробити її можна на готовому листковому тісті. Користь, смак та гарна подача страви – саме так описують жителі Болоньї найпопулярніше блюдо паста болоньєзе.

Історія італійської пасти болоньєзе

Рецепт пасти болоньєзе було створено італійській провінції Болонья. Саме звідси пішла назва знаменитого на увесь світ соусу. Болонья — це кулінарна столиця Італії. В країні “піци і пасти” болоньєзе називають Al Ragu, що перекладається, як “рагу”. В Італії “Al Ragu” — це загальний термін, яким прийнято називати всі види м'ясних соусів, що готуються декілька годин. Приготування пасти болоньєзе може зайняти від двох годин часу. Італійці стверджують, що соус болоньєзе гарно поєднується з пастою, яка є більш широкої, плоскої форми.

Італійська кухня досить оригінальна, різноманітна, а також страви цієї країни відомі далеко за її межами. Італійська паста з соусом набула популярності в період сильної бідності та занепаду країни. Люди, які звикли з давніх часів до розкішних банкетів та свят, опинилися в скрутному становищі. З самого початку пасту з соусом болоньєзе готували, як рагу. Поєднання м'яса, овочів та макаронів давало змогу швидко втамувати голод. Перша згадка про соус-рагу датована кінцем вісімнадцятого століття. Рецепт того часу мав деякі відмінності від сучасного варіанту — у складі була не лише телятина. Автор цього “смачного шедевру” по-італійськи — Пеллегріно Артузі, пропонував додавати до страви трюфелі, курячу печінку і вершки.

Класичний рецепт пасти болоньєзе, це не лише яловичина, але й панчетта. Це жирна свиняча грудка, в’ялена у спеціях та приправах. Першим видом пасти для подачі з болоньєзе були тальяттеле. Італійські страви завоювали серця людей по всьому світу. Не дивно, чому така кількість гурманів прагне опанувати її рецепти.

Апетитна паста Болоньєзе на тарілці з тертим пармезаном і базиліком

Як приготувати пасту болоньєзе в домашніх умовах

Приготувати італійську страву можна з доступних кожному продуктів.

Головні інгредієнти:

  • 1 столова ложка оливкової олії;

  • 4 шматочки копченого бекону;

  • 2 середні цибулини;

  • 2 моркви;

  • 2 палички селери;

  • 2 зубчики часнику;

  • 2-3 гілочки листя розмарину;

  • 500 г яловичого фаршу;

  • 75 г тертого пармезану, плюс; додаткове для подачі;

  • 400 г спагетті.

Апетитна паста Болоньєзе на тарілці з тертим пармезаном і базиліком

Простий рецепт пасти болоньєзе та інгредієнти для соусу:

  • 2 банки помідорів у власному соку по 400 г;

  • Пучок базиліку невеликий;

  • 1 чайна ложка сушеного орегано;

  • 2 свіжих лаврових листка;

  • 2 ст ложки томатного пюре;

  • 1 яловичий бульйонний кубик;

  • 1 червоний перець чилі без кісточок і дрібно нарізаний (за бажанням);

  • 125 мл червоного вина;

  • 6 помідорів черрі, розрізаних навпіл.

Як зробити пасту болоньєзе швидко та смачно.

Поставте велику сковороду на середній вогонь і додайте 1 столову ложку оливкової олії.

Додайте 4 дрібно нарізані шматочки бекону та смажте 10 хвилин до золотистого кольору та хрусткої скоринки.

Зменшіть вогонь і додайте 2 цибулини, 2 моркви, 2 палички селери, 2 зубчики часнику і листя 2-3 гілочок розмарину, все дрібно нарізане, потім смажте 10 хвилин. Часто помішуйте овоч, поки він не розм’якне.

Збільште вогонь до середнього, додайте 500 г яловичого фаршу і готуйте, помішуючи, 3-4 хвилини, поки м’ясо не підрум’яниться.

Додайте 2 банки помідорів, дрібно нарізане листя ¾ маленької пачки базиліка, 1 чайну ложку сушеного орегано, 2 лаврові листки, 2 столові ложки томатного пюре, 1 кубик яловичого бульйону, 1 очищений від кісточок і дрібно нарізаний червоний перець чилі (якщо використовується), 125 мл червоного вина і 6 розрізаних навпіл помідорів черрі. Перемішайте дерев’яною ложкою, подрібнюючи помідори.

Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Варіть 1 годину 15 хвилин, час від часу помішуючи, поки не вийде насичений густий соус.

Додайте 75 г тертого пармезану, перевірте приправи та перемішайте.

Коли болоньєзе майже готовий, зваріть спагетті.

Злийте спагетті та або перемішайте з соусом болоньєзе, або подавайте соус зверху.

Подавайте з тертим пармезаном, рештою листя базиліка та хрустким хлібом, якщо хочете.

Болоньєзе чудовий своєю насправді дивовижною універсальністю, власне завдяки цим якостям він і завоював серця та шлунки по всьому світу. Італійський соус можна вживати не тільки з пастою, але і як готову начинка для Лазаньї або Піци.

Але також, потрібно не забувати, що його з легкістю використовують і як звичайну підливу до будь-яких гарнірів. Італійці, наприклад, у дні великих сімейних застіль, поливають поленту (кукурудзяна каша) м'ясним універсальним соусом. Можна додавати до картопляного пюре, і навіть із гречкою буде дуже смачно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?