10 рецептів простих та смачних страв з лисичками
Категорія
Рецепти
Дата публікації

10 рецептів простих та смачних страв з лисичками

10 рецептів простих та смачних страв з лисичками
Джерело:  online.ua

Осінь - час для збору грибів. Одні з найулюбленіших грибів серед українців - лисички. І не спроста. Ці гриби відмінно поєднуються з будь-якими продуктами, а страви з ними виходять неймовірно смачними і запашними. ГастроГід Онлайн підготував 10 рецептів найсмачніших страв з лисичок - їх зможе приготувати навіть кулінар-початківець.

Чим корисні лисички?

Лисички дуже корисні для здоров'я людини. Вони насичені вітамінами B2, D2, A, мікроелементами міді і цинку. Гриби допомагають поліпшити гостроту зору, сприяють зміцненню нігтей і волосся, позитивно впливають на імунітет, підвищують стійкість до захворювань.

До того ж лисички низькокалорійні - всього 20 ккал на 100 грам. Тому їх можна включити навіть в дієтичний раціон. Також лисички чудово різноманітять осіннє меню.

Рецепти з лисичок - що приготувати на обід і вечерю

1. Паста з лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Паста тальятелле - 200 г

  • Лисички - 150 г

  • Вершки - 200 мл

  • Сіль, перець - за смаком

Приготування:

  1. Часник прогріти на рослинній олії на сковороді. В отриманому ароматному маслі обсмажити лисички, поки гриби не стануть рум'яними (7-10 хв).

  2. До грибів додати вершки і спеції. Протушкувати на повільному вогні, постійно помішуючи, інакше вершки згорнуться.

  3. Паралельно зварити пасту до стану «аль-денте».

  4. Змішати готову пасту з грибним соусом. Перед подачею можна посипати страву сиром.

Як приготувати пасту з лисичками відео

2. Пиріжки з лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти (тісто):

  • Борошно - 4 ст.

  • Кефір - 250-300 мл

  • Яйце - 1 шт.

  • Сметана - 100 г

  • Цукор і сода - по 1 ч. л.

  • Дрібка солі

  • Олія - 25 мл

Начинка:

  • Лисички - 300-350 г

  • Капуста - 300 г

  • Лук - 2 шт.

Приготування:

  1. Замісити тісто з вищевказаних інгредієнтів.

  2. Обсмажити цибулю з грибами, капусту протушкувати окремо. З'єднати начинку.

  3. Сформувати пиріжки, викласти на деко, змастити яйцем.

  4. Запікати при температурі 220 градусів 25-30 хвилин.

3. Суп-пюре з лисичок

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Лисички - 500 г

  • Цибуля - 2 шт.

  • Морква - 1 шт.

  • Сир - 100 г

Приготування:

  1. Зварити бульйон - він може бути овочевий чи курячий.

  2. З цибулі і моркви зробити зажарку, гриби обсмажити окремо. По готовності ввести їх в бульйон.

  3. Через 10 хвилин зняти суп з вогню і остудити. Перебити в блендері до кремоподібного стану.Перед подачею посипати суп тертим сиром.

4. Мариновані лисички

Фото: envato.com

Інгредієнти:

Лисички - 1 кг

Маринад на 1 л води:

  • Оцет 9% - 30 мл

  • Сіль - 25 г, цукор - 50 г

  • Олія - 100 мл

  • Запашний перець, гвоздика, часник, цибуля, лавровий лист - за смаком

Приготування:

  1. Гриби проварити 10-20 хвилин.

  2. З грибного бульйону приготувати маринад - додати сіль, цукор, оцет і рослинне масло. Маринад закип'ятити. В кінці додати часник, перець горошком, цибулю і відварені гриби.

  3. Проварити 7-10 хвилин.

  4. Готові гриби перекласти в банку і прибрати в холодильник - через тиждень такі мариновані лисички можна подавати до столу.

5. Лисички в сметані

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Лисички - 500 г

  • Цибуля - 1 шт.

  • Сметана - 200 г

  • Вершкове масло, сіль, перець - за смаком

Приготування:

  1. Обсмажити цибулю на вершковому маслі, додати гриби - тушкувати 20 хвилин на слабкому вогні.

  2. Додати сметану або жирні вершки. Протушкувати ще 10-15 хвилин.

  3. Такі лисички в сметані можна подати як окрему страву або як гарнір - відмінний варіант для ситної і смачної вечері на швидку руку.

6. Стейк з гарніром з лисичок

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Лисички - 500 г

  • Стейк свинячий - 2 шт.

  • Часник, спеції - за смаком

Приготування:

  1. Обсмажити гриби на рослинній олії з додаванням часнику.

  2. На іншій сковороді приготувати стейк - його потрібно обсмажити з двох сторін по кілька хвилин до бажаного ступеня прожарювання.

  3. Готове м'ясо протушкувати разом з грибами під кришкою кілька хвилин. Страва готова!

7. Піца з лисичками

Фото: instagram.com

Інгредієнти:

  • Тісто для піци - 200 г

  • Лисички - 200 г

  • Сир моцарела - 120 г

  • Курка - 300 г

  • Томатний соус - 3 ст.л.

  • Базилік

Приготування:

  1. Обсмажити гриби і куряче м'ясо.

  2. З тіста сформувати основу для піци, змастити томатним соусом (або кетчупом).

  3. Викласти начинку - гриби, курка, сир моцарелла.

  4. Випікати піцу 15 хвилин при температурі 220 градусом.

  5. Зверху при подачі прикрасити свіжим базиліком.

Як приготувати піцу з лисичками - відео

8. Брускетта з лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Лисички - 150 г

  • Рукола - 50 г

  • Твердий сир - 30 г;

  • Часник, сіль, перець, оливкова олія

Приготування:

  1. Кілька шматків хліба просушити на сковороді, на грилі і в тостері.

  2. Лисички обсмажити на олії до готовності.

  3. Брускетти натерти часником, зверху викласти золотисті лисички, прикрасити руколою і слайсами сиру.

9. Печеня в горщиках з м'ясом і лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти (на 4 порції):

  • Картопля - 500 г

  • Лисички - 200 г

  • Куряче м'ясо - 300 г

  • Цибуля - 1 шт.

  • Сіль, спеції - за смаком

Приготування:

  1. Картоплю, цибулю, м'ясо, гриби нарізати на кубики середнього розміру.

  2. Лук з грибами обсмажити на сковороді

  3. Всі інгредієнти скласти в горщик шарами: м'ясо, картопля, гриби з цибулею.

  4. Залити овочевим бульйоном, щільно накрити кришкою і запікати в духовці 15 хвилин (тепература - 200 градусів). Потім зменшити температуру до 120 градусів і тушкувати 1 годину.

10. Різотто з лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Рис арборіо - 300 г

  • Лисички - 300 г

  • Цибуля - 2 шт.

  • Твердий сир - 150 г

  • Курячий бульйон - 500 мл

  • Сухе біле вино - 100 мл

Приготування:

  1. Обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору, додати в сковороду сухий рис і вино - тушкувати під кришкою 15 хвилин.

  2. Коли рис буде майже готовий, додати лисички і натертий сир.

  3. Через 5 хвилин страва готова.

Як приготувати різотто з лисичками - відео

Смачного!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм