13 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Щедрий вечір
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

13 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Щедрий вечір

13 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити у Щедрий вечір
Джерело:  online.ua

13 січня 2022 року українці традиційно відзначають день Маланки та Щедрий вечір. Це свято частково народне, а частково - церковне. У нього є багато прикмет та традицій, які багато років дотримується український народ. Які ще свята 13 січня відзначають в Україні та світі? Гід Онлайн розповідає, яке сьогодні свято, що воно означає, що можна і не можна робити 13 січня, які є прикмети на Щедрий вечір і хто святкує День ангела 13 січня.

Яке свято 13 січня 2022 року?

Фото: pixabay.com

13 січня - свято Маланки, яке ще має назву Щедрий вечір. Воно передує Старому Новому року, що наступає у ніч на 14 січня. Це свято старовинних звичаїв та цікавого фольклору. Головна традиція на Маланку – щедрівки, які співають діти та дорослі, бажаючи всім оточуючим добра та щастя.

Щедрим цей день називається також через цікаві традиції. Увечері 13 січня на стіл прийнято ставити щедру ("багату") кутю- ця страва символізує достаток та фінансове благополуччя на весь рік.

Свято Маланки походить від імені Меланії, дочки богині кохання Лади. За легендою, дівчину у батьків викрав злий змій, а звільнив її богатир Васильчик. Після спасіння Меланії Василь одружився на дівчині. Тому 13 та 14 січня українці відзначають одночасно свята Маланки та Василя.

13 січня у світі відзначають ще кілька цікавих свят:

  • День здійснення мрії

  • День громадського радіомовлення

  • День випадкових попутників

  • День гумового каченя в США

Що не можна робити 13 січня?

Фото: pixabay.com

У Щедрий вечір не можна:

  • лаятися та сваритися - конфлікт може затягнутися надовго;

  • давати гроші в борг - можна віддати свій успіх;

  • виносити сміття – може погіршитися здоров'я;

  • ображатись і думати про погане - думки можуть реалізуватися;

  • ставити на стіл страви з птиці та риби – з ними може упорхнути або спливти щастя з дому;

  • починати новий проєкт – нічого з нього не вийде.

Що потрібно зробити на Маланку?

День Маланки вважається найвдалішим для ворожіння. Все, що наворожите у Щедрий вечір, обов'язково здійсниться.

На Щедрий вечір важливо накрити багатий стіл. Якщо у цей день щедро нагодувати гостей, то господарям рік обов'язково принесе багатство та благополуччя.

Давній український новорічний звичай на Щедрий вечір – щедрування. Щедрувати треба розпочинати після заходу Сонця. За народними правилами, співають щедрівки дівчата, а хлопці, переодягнені у різних тварин та фольклорних персонажів, їх супроводжують та доповнюють веселе дійство.

Важливо щедро дякувати щедрувальникам - чим більше їм дати грошей і солодощів, тим багатшим буде їхнє життя в новому році.

Що готувати на Щедрий вечір?

Фото: envato.com

Святкове меню на Маланку має бути ситним та різноманітним. В Україні на стіл у Щедрий вечір зазвичай готують ковбаси, холодець, шинку, верещаку, сало, млинці, вареники. На столі обов'язково має бути страви зі свинини, наприклад, запечене порося. Вважається, що ця тварина – символ багатства та родючості.

Важливо, щоб за святковим столом у Щедрий вечір зібралася вся родина. А перед трапезою треба попросити пробачення один у одного та у сусідів, щоб прожити весь рік у мирі та злагоді.

Прикмети на 13 січня

Фото: envato.com

Народні прикмети на 13 січня пов'язані із погодою:

  • Якщо 13 січня тепла погода – весна буде пізньою, а літо дощовим.

  • Якщо на Маланку сонце зійде високо, рік буде врожайним.

  • Вітер 13 січня дме з півдня - до врожаю зернових, якщо зі сходу буде щедрий урожай фруктів та ягід.

  • Діти, народжені Маланку, здатні передбачати майбутнє.

Іменини 13 січня

13 січня День янгола відзначають Меланія, Михайло та Петро.

13 січня - цікаві факти та важливі події дня

  • 13 січня 1610 року Галілео Галілей відкрив четвертий супутник Юпітера. Його назвали Каллісто.

  • 13 січня 1854 року був запатентований новий музичний інструмент - акордеон.

  • 13 січня 1928 року в трьох будинках у Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори. Розмір телеекрана приймачів становив близько 10 квадратних сантиметрів (3*3 см).

  • 13 січня 1942 року Генрі Форд запатентував автомобіль із пластиковим корпусом.

  • 13 січня 1957 року компанія Wham-O розпочала випуск фрісбі – літаючих дисків.

  • 13 січня 1989 року по всій Великій Британії комп'ютери були вперше паралізовані вірусом Friday the 13th"("П'ятниця, 13-те").

  • 13 січня 1993 року в Парижі представники 130 країн підписали Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та її знищення.

  • 13 січня 2000 Білл Гейтс офіційно пішов у відставку з посади голови компанії Microsoft.

Гороскоп на 13 січня 2022 року для всіх знаків зодіаку

Фото: envato.com

Овен

Чудовий день для продуктивної роботи. В особистому житті можуть виникнути неприємності. Слідкуйте за тим, що кажете - ризикуєте боляче поранити дорогу і близьку людину.

Телець

У Тельців 13 січня робочі справи перетнуться із сімейними проблемами. Доведеться не легко, а це виллється в зайву дратівливість та запальність. Не гарячкуйте - під впливом емоцій можна зробити серйозні помилки, які буде складно виправити.

Близнюки

У першій половині дня, 13 січня, може виникнути навал справ, через що ви почнете злитися. Усе допоможуть вирішити близькі люди – прислухайтеся до їхніх порад. Увечері чекайте на приємний сюрприз.

Рак

У Раків 13 січня можуть виникнути конфліктні ситуації на роботі та вдома. Уникайте сварок та конфліктів – вирішення проблеми, яке влаштує всіх, знайдеться. До вечора чекайте на цікаві пропозиції, від яких не варто відмовлятися.

Лев

Левам 13 січня варто включити всю свою енергійність і рішучість, щоб досягти мети. Не лякайтеся перешкод – ви їх з легкістю подолаєте. Одинокі Льви будуть мати шанс закрутити роман з приємним продовженням.

Діва

Дівам 13 січня варто зосередитись на одній, головній справі. Розставте правильно пріоритети і не витрачайте ресурси на дрібниці. З цього дня у вас почнуться зміни на краще.

Терези

Терезам 13 січня варто включати свою внутрішню чарівність і скористатися нею для досягнення мети. Ви здатні всіх переконати у своїй правоті. Дійте!

Скорпіон

Для Скорпіонів 13 січня чудовий день для вирішення особистих та професійних проблем. Будьте впевненими в собі – є всі шанси змінити життя на краще.

Стрілець

Стрільці 13 січня мають шанс збільшити свої доходи. Скористайтеся ним і можете сміливо вирушати за покупками – день у всьому сприятливий для придбання техніки для дому чи роботи.

Козоріг

У Козерогів 13 січня можуть почати горіти дедлайни, що негативно позначиться на настрої. Вимикайте паніку і активно беріться за роботу - все ще можна встигнути зробити вчасно.

Водолій

Водолій 13 січня має великі ризики вступити в конфлікт. На допомогу прийде почуття гумору - розвійте розбіжності доречним жартом і згладьте напружену ситуацію. Несприятливий день для покупок – без вагомих причин намагайтеся не витрачати гроші.

Риби

13 січня – вдалий день для відряджень. Включайтеся краще в роботу, оскільки вдома може виникнути сварка через стару образу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?