14 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити на Старий Новий рік
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

14 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити на Старий Новий рік

14 січня: яке сьогодні свято і що не можна робити на Старий Новий рік
Джерело:  online.ua

14 січня 2022 року українці традиційно відзначають Старий Новий рік. У церковному календарі 14 січня – день пам'яті святого Василя Великого. Які ще свята сьогодні відзначають в Україні та світі? Гід Онлайн розповідає, яке сьогодні свято, що воно означає, що можна і не можна робити 14 січня, які є прикмети, хто святкує День ангела 14 січня та які цікаві та важливі події відбувалися в цей день.

Яке свято 14 січня 2022 року?

 Фото: envato.com

Свято Старий Новий рік 14 січня пов'язане з переходом світу з юліанського на григоріанський календар. Відмінність між ними становить 13 днів, тому Новий рік за старим стилем випадає на 14 число. Це унікальне свято неофіційне, але українці вже багато років дотримуються його багатих традицій та звичаїв, оскільки вірять у прикмету – "Як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш". До речі, Старий Новий рік відзначають не лише в Україні, а й у пострадянських країнах, Чорногорії, Сербії, Марокко, Алжирі, Тунісі, Швейцарії та навіть Японії.

Також 14 січня відзначають День пам'яті Василя Великого. Цей святитель жив у 4 столітті на території сучасної Туреччини – у Каппадокії. Все своє життя він присвятив богослужінню, незважаючи на те, що здобув хорошу освіту і міг стати успішним адвокатом. Кілька років Василь займався навіть адвокатською практикою, але все ж таки вирішив вести аскетичне життя і повністю присвятити себе церкві. Василь Великий є автором багатьох богословських текстів. Вважається, що саме він є законодавцем монашества.

14 січня - це шостий день різдвяних святок, з якого починається тиждень страшних вечорів. Вважається, що до самого Водохреща вечорами нечиста сила починає шкодити людям, тому її намагаються всіляко обдурити, переодягаючись і вбираючись у фольклорних персонажів, щоб їх ніхто не впізнав.

За народними звичаями 14 січня святкуємо Василів день, присвячений великому святителю. Він вважається покровителем свиней та землеробства. Саме тому головні традиції на Василя - запікання поросяти та засівання житла зерном.

14 січня у світі також святкують:

  • Всесвітній день логіки

  • Свято віслюка

  • День «Приберіться у своєму будинку»

  • Фестиваль паперових зміїв в Індії

Що не можна робити 14 січня

На Старий Новий рік та день Василя не можна:

  • давати і брати гроші у борг – до фінансових труднощів;

  • виносити сміття – можна викинути щастя;

  • рахувати монети - до сліз;

  • дивитися в дзеркало - є ризик втратити красу;

  • лаятися і сваритися - скандал може затягнутися на весь рік.

Що потрібно зробити 14 січня

 Картинка-привітання зі Старим Новим роком 2022

На Старий Новий рік потрібно ходити в гості до друзів і родичів, щоб провести з ними рік у мирі та злагоді. За святковим столом важливо попросити один одного прощення. Перед трапезою не забудьте загадати бажання - воно обов'язково здійсниться.

Також із самого ранку 14 січня прийнято засівати. Засівають лише хлопці, розсипаючи овес. Господині збирають зерна та зберігають їх до посіву. За прикметами, чим більше зібрати зерна, то багатшим буде врожай.

 Картинка на Старий Новий рік 2022

Зустрічати Старий новий рік важливо у новому та чистому одязі, щоб протягом року сприяла удача та успіх. За повір'ями, діти, народжені 14 січня, будуть багатими.

На Старий Новий рік прийнято накривати багатий стіл. Головні страви – щедра кутя та свинина. Не варто готувати страви з риби та птиці, щоб щастя не влетіло та не спливло з дому.

Прикмети на 14 січня

   Фото: envato.com

  • Якщо 14 січня першим у дім зайде молодий хлопець - до успіху.

  • Якщо на ранок 14 січня у гаманці лежать великі купюри – до багатства.

  • Стоїть туман 14 січня – літо не буде спекотним.

  • Йде сніг на Василя – до пізньої весни.

Іменини 14 січня

Іменини 14 січня у Богдана, Василя, В'ячеслава, Григорія, Івана, Миколи. Також День ангела у Михайла, Олександра, Петра, Платона, Трохима та Федота.

14 січня - цікаві факти та важливі події дня

  • 14 січня 1506 року у Римі знайшли шедевр древньої скульптури - скульптуру «Лаокоон та її сини».

  • 14 січня 1794 року в США вперше у світі успішно провели кесарів розтин.

  • 14 січня 1883 року народилася французька модельєрка італійського походження, засновниця будинку високої моди Nina Ricci Ніна Річчі.

  • 14 січня 1914 року Генрі Форд вперше у світі застосував конвеєрний метод для масового збирання автомобілів.

  • 14 січня 1998 року Верховна рада ратифікувала Договір про дружбу, співпрацю та партнерство між Російською Федерацією та Україною.

  • 14 січня 2010 року годинник Судного дня перевели на одну хвилину назад.

Гороскоп на 14 січня 2022 року для всіх знаків зодіаку

   Фото: envato.com

Овен

День складеться вдало у всіх сферах. На роботі зацікавляться вашими ідеями, а в особистому житті може наступити романтичний момент, який змусить забути про все. День сприятливий для нових починань.

Телець

14 січня в цілому буде сприятливим для Тельців. З'являться нові та нагальні завдання, які вдасться успішно вирішити. Можуть виникнути розбіжності з рідними, причому через дрібниці.

Близнюки

Близнюкам 14 січня варто почати втілювати те, що давно заплановано. Все вийде, зараз для цього вдалий момент. Існують ризики виникнення конфлікту. Намагайтеся обійти його стороною і не давайте волі негативним емоціям.

Рак

14 січня – непростий день для Раків. Не варто поспішати з важливими справами - зараз не найкращий момент. Можуть виникнути розбіжності із близькими. Шукайте компроміс. Все обов'язково налагодиться!

Лев

Леви 14 січня будуть сповнені сил та енергії для вирішення складних завдань. Прислухайтеся до порад близьких – вони дозволять уникнути помилок.

Діва

Дівам 14 січня зірки підготували приємні сюрпризи. Можливі несподівані зустрічі, які дадуть старт новій справі.

Терези

У Терезів 14 січня буде смугастим - приємні моменти змінюватимуться напруженими. Намагайтеся тримати себе в руках, щоб неприємні події не вибили з колії. Увечері заплануйте відпочинок.

Скорпіон

Скорпіонам 14 січня варто присвятити спілкуванню. Не виключені нові знайомства, які стануть корисними у роботі. Ідеальний день для мандрівок.

Стрілець

У Стрільців 14 січня буде багато яскравих і незабутніх подій. Будьте уважні з новими знайомими - вони не такі, як здається на перший погляд.

Козеріг

Козерогам 14 січня варто уникати сварок через дрібниці. Постарайтеся порозумітися з колегами та рідними. Будьте акуратнішими з покупками - сьогодні гроші краще збирати, а не витрачати.

Водолій

Водоліїв 14 січня буде емоційно напруженим. Будьте обережні з висловлюваннями, щоб не образити близьких. Займіться справами, які потребують особливої акуратності. Вони відвернуть увагу від внутрішніх хвилювань.

Риби

У першій половині дня 14 січня у Риб з'являться нові ідеї, які варто одразу ж реалізувати. Увечері чекайте на приємні новини та зустрічі зі старими друзями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?