Чому виникають набряки обличчя і як їх позбутися
Категорія
Краса
Дата публікації

Чому виникають набряки обличчя і як їх позбутися

Чому виникають набряки обличчя і як їх позбутися
Джерело:  online.ua

Набряки обличчя найчастіше виникають через затримку рідини в організмі. Ця естетична проблема переслідує багатьох зранку. Гід Онлайн розібрався, чому набрякає обличчя і як позбутися набряків раз і назавжди.

Набряк обличчя може бути викликаний різними причинами. Іноді це пряма реакція організму на запалення, переїдання чи механічне ушкодження. Причини набряку обличчя також можуть бути серйознішими і вимагати лікування у фахівця.

Набряк обличчя виникає, коли надлишок води, лімфи чи крові накопичується у тканинах шкіри чи під ними. Це може бути викликано запальним процесом в організмі, але може виникати і без запалення.
Раптовий набряк обличчя зазвичай проявляється на щоках, щелепі та повіках. Обличчя може набрякати з одного боку чи симетрично. Чому це відбувається?

Що може спричинити набряк обличчя?

Фото: envato.com

Набрякле обличчя може бути ознакою багатьох захворювань. Розпізнавання джерела симптомів допоможе швидше впоратися із проблемою набряклості. Набряки можуть бути ознакою гормонального дисбалансу в організмі, синуситу, алергії, захворювань нирок, прийому певних лікарських препаратів, неправильної дієти та способу життя.

  • Гормональні зміни

Гормональні зміни можуть виникати в організмі внаслідок багатьох ситуацій. Менструація – найпоширеніша серед жінок. Невелика набряклість на обличчі до або під час менструації це абсолютно нормально. Такі набряки зникають за кілька днів.

Якщо ж риси обличчя тривалий час не повертаються до норми, причина набряку може бути серйознішою. Гормональний дисбаланс може виникати при гіпотиреозі. При цьому захворюванні також можуть набрякати повіки, а шкіра стати набагато прохолоднішою, ніж зазвичай. Це захворювання важливо діагностувати якнайшвидше і негайно розпочати відповідне лікування.

  • Хворі носові пазухи

Синусит – дуже часта причина набряку обличчя. Набряк виникає на вилицях, нижній щелепі та на носі. Ці симптоми також супроводжуються нездужанням, нежиттю, почуттям занепаду сил, лихоманкою, головним болем та відчуттям розтягування носових пазух зсередини.

  • Алергічні реакції

Якщо ви контактували з алергеном, який викликає у вас сенсибілізацію, це може призвести до набряків обличчя. Характерними симптомами алергії також є свербіж та місцеве почервоніння шкіри. Цей тип реакції може виникнути після проковтування сенсибілізуючих речовин або при контакті зі шкірою.

Якщо швидко припинити прийом алергену та вивести його з організму, раптовий набряк обличчя має зникнути за кілька годин. Якщо ситуація дуже серйозна, коли набряк поширюється на шию та утруднює дихання, то рекомендується негайне звернення до лікарні.

  • Захворювання нирок

Набряк обличчя в цьому випадку виникає разом з набряками стоп та литок. Ви також можете помітити зміни в області очей - найчастішими симптомами є опухлі повіки та темні кола під очима. Проблеми з сечовипусканням можуть мати інші, більш серйозні симптоми, ніж просто набряк обличчя та інших частин тіла. Зверніться до лікаря для діагностики.

  • Деякі ліки

Ліки, які часто викликають набряк обличчя, включають: стероїди, протизаплідні засоби та таблетки від гіпертонії. Переконайтеся, що речовини, які ви регулярно приймаєте, не викликають ці побічні ефекти.

  • Дієта та спосіб життя

Набрякле обличчя також може бути результатом регулярного вживання занадто великої кількості солі, алкоголю та важкої їжі. Спробуйте їсти частіше, але меншими порціями.

Обмежте кількість споживаної солі та збільште щоденне споживання білка. Набряки обличчя також з'являтимуться рідше, якщо більше займатися фізичними вправами.

Деякі захворювання зубів викликають набрякання щік, ясен, губ або лімфатичних вузлів. Набряк обличчя від зуба може виникнути після лікування кореневих каналів або видалення зуба. Іноді з'являється разом з абсцесом – гострим запаленням тканин. Набряк щоки на одній або обох сторонах обличчя також трапляється у людей, які не стежать за гігієною ротової порожнини належним чином.

Набрякання обличчя може бути природним наслідком поганого догляду за зубами. Це відбувається внаслідок неправильного чи надто рідкісного чищення зубів та невиконання призначеного лікарем лікування. Набряклі щоки, кровоточивість ясен, зубний біль - це явні ознаки того, що щось не так. Якщо ви помітили будь-яку з перерахованих вище проблем, якнайшвидше зверніться до стоматолога.

Чому вранці набрякає обличчя?

Фото: envato.com

Якщо ви помітили набрякле обличчя при пробудженні, ймовірно, це симптом переїдання. Розпухле обличчя вранці пов'язане з вечірнім переїданням. Це природний наслідок порушення роботи травної системи. Набряк також іноді з'являється, коли ви добре поїли, але погано спали. Набряклість обличчя виникає, коли ви найчастіше ночами притискаєте обличчя до подушки.

Іноді опухле обличчя вранці теж може бути спричинене хворобою. Цей тип симптомів не слід недооцінювати, якщо часто повторюються. Почніть із зміни своїх звичок у їжі. Дотримуйтесь здорової та легкозасвоюваної дієти.

Увечері постарайтеся утриматися від перекусів та вживання алкоголю. Якщо через кілька днів ви не помітите поліпшення, набрякле обличчя може бути наслідком хвороби або серйознішого стану. Найкраще звернутися до лікаря для встановлення діагнозу.

Як позбутися від набряків обличчя?

Фото: envato.com

Щоб усунути набряклість обличчя, іноді досить легкого компресу з тканини, змоченої охолодженим настоєм ромашки або чаю. Ромашка зменшує почервоніння та зменшує набряки. Чай також має місцеву заспокійливу дію. Ви також можете замінити його звичайною шавлією. Ця трава має в'язкі та протинабрякові властивості. Вона також добре працює як рідина для полоскання рота у разі набряку обличчя від зуба.

Для позбавлення від набряків обличчя також допомагають лід, прохолодне молоко або компреси з кефіру. Ще дієві заспокійливі та охолоджувальні маски з:

  • свіжих огірків,

  • тертої картоплі,

  • яєчного білка.

При набряках обличчя допомагає легкий масаж кінчиками пальців. Під час сверблячки для більшого полегшення намагайтеся підтримувати на обличчі максимально низьку температуру продуктів. Якщо ви боретеся з набряком на обличчі через зуб, це, ймовірно, супроводжується сильним болем та дискомфортом у роті. Зменшити їх кількість допоможуть звичайні знеболювальні, які можна купити без рецепта в будь-якій аптеці – парацетамол, ібупрофен.

Також пам'ятайте про загальні правила боротьби з наряклими щоками:

  • подбайте про гігієну рота, обличчя та всього тіла,

  • дотримуйтесь більш легкозасвоюваної дієти - не забудьте обмежити їжу перед сном,

  • виспіться - якщо ви прокидаєтеся щодня втомленими, то збільшуєте ризик частого набряку обличчя,

  • постарайтеся позбутися згубних звичок (алкоголь, сигарети, тощо),

  • пийте багато чистої негазованої води кожен день, бажано мінеральної,

  • регулярно виконуйте масаж обличчя, який покращить кровопостачання в тканинах.

Якщо ви прокинулися з набряклим обличчям, турбуватися зазвичай нема про що. Найчастіше досить прохолодних компресів, щоб зменшити набряк та зняти свербіж. Естетичні недоліки можна замаскувати якісним ранковим макіяжем.

Якщо набряк обличчя не проходить протягом тривалого часу або виникає досить часто, це може свідчити про захворювання. У цьому випадку найкраще звернутися до фахівця – лікар допоможе з'ясувати, чому набрякло обличчя і що з цим робити.

Якщо проблема виникає через прийом ліків, вам слід повідомити про це лікаря. Можливо, опухле обличчя – це реакція вашого організму на якийсь алерген чи дратівливу речовину. Ваш лікар може порекомендувати перейти на інші таблетки або змінити дозування.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?