Перехідний вік: як його пережити та не зійти з розуму під час дорослішання дитини
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Перехідний вік: як його пережити та не зійти з розуму під час дорослішання дитини

Перехідний вік: як його пережити та не зійти з розуму під час дорослішання дитини
Джерело:  online.ua

Перехідний вік — це період, коли дитина з лагідного зайченя стає колючим їжачком. Саме в цей період починається дорослішання, яке супроводжується різкими фізичними і емоційними змінами. Як батькам і дітям пережити цей складний період? Гід Онлайн розповідає, що таке перехідний вік, які його симптоми, що відбувається з організмом дитини та як діяти батькам.

Коли починається перехідний вік?

Фото: envato.com

Початок перехідного віку — це річ дуже індивідуальна, залежить все від особливостей розвитку дитини. В середньому перехідний вік починається у 10-12 років.

Це початок великих змін, котрі триватимуть 5-6 років. На початок перехідного віку впливають рівень фізичного розвитку, спосіб життя, емоційний стан дитини і спадковість.

Які симптоми бувають при перехідному віці?

Фото: envato.com

Ознаки перехідного віку можуть бути як фізичні, так і емоційні. Підлітки починають стрімко змінюватися зовнішньо: ростуть, набирають вагу і м’язову масу, розвиваються вторинні статеві ознаки, починає рости волосся під пахвами, на обличчі, на інтимних зонах.

В цей період навіть м’яка та вихована дитина поступово стає колючою, грубою, агресивною. Спілкуватися з підлітком стає дуже складно - вони близько до серця сприймають всі слова, відмовляються йти на компроміс, підвищують голос, багато сваряться з батьками, ображаються навіть на дрібниці. Додаються до переліку неуважність і розсіяність.

Що відбувається при перехідному віці?

В період статевого дозрівання в організмі дитини відбуваються різкі зміни. Різкий зріст скелета, швидкий набір м'язової маси, активно розвивається статева система.

У хлопців починає вироблятися тестостерон, під його дією з’являються як фізичні, так і емоційні зміни. В цей період активно розвивається серцево-судинна система. У процесі перебудови у хлопчика можуть виникнути тривожні настрої і навіть депресія.

У дівчат гормональний сплеск може призвести до дисбалансу нервової, ендокринної та вегето-судинної системи.

Скільки триває перехідний вік?

Тривалість перехідного віку дуже індивідуальна. Залежить закінчення цього періоду від сукупності багатьох факторів. До 15 років підлітка можна вважати дозрілим у статевому плані. Але повне зростання організму закінчується приблизно в 18-20 років.

Ознаки закінчення перехідного віку у дівчат:

  • стабільний менструальний цикл;

  • сформовані молочні залози;

  • стабілізація психічного стану;

  • поява лібідо.

Ознаки закінчення перехідного віку у хлопців:

  • припиняється активна фаза росту;

  • стабілізується психічний стан;

  • повністю сформований волосяний покрив.

Що відбувається з дівчатами при перехідному віці?

Фото: envato.com

Дівчата під час перехідного віку починають стрімко рости, форми округлюються, формується жіноча фігура. Під пахвами, над губою, на ногах і руках з’являється волосся. Через гормональну нестабільність на обличчі з’являються вугрі, чорні цятки. Можлива зміна типу шкіри з нормального на жирний. Починають формуватися молочні залози, з’являється менструації.

В цей період дівчатка зазвичай шукають себе, свій стиль, експериментують з макіяжем, кольором волосся. Варто зазначити, що під час перехідного віку дівчата можуть бути дуже вразливими до коментарів від оточуючих. Також додаються агресивність, зміна настрою, грубість, максималізм.

Що відбувається з хлопцями при перехідному віці?

Фото: envato.com

В цей період хлопці починають дуже стрімко рости і розвиватися, збільшується м’язова маса, плечі стають ширшими, а стегна вужчими. За рахунок такого стрімкого росту хлопчик може різко схуднути. В цьому віці вони можуть навіть виглядати дистрофічно, але це лише тимчасове явище, батькам не варто переживати.

Через гормональні скачки у хлопця можуть з’явитися акне, чорні цятки, висипання на обличчі. Знову чистим обличчя стане лише тоді, коли гормональний фон нормалізується. Починає ламатися голос, розвивається статева система, з’являється волосся під пахвами, на обличчі, грудях, лобку.

В емоційному стані додається агресивність, грубість, часті зміни настрою. В цей період хлопчик вже починає проявляти симпатії до дівчат і може навіть вперше закохатися.

Як допомогти підлітку пережити перехідний вік — поради батькам

Фото: envato.com

  • Встановіть для дитини власні обов’язки, щоб навчити відповідальності. Гарно вчитися — недостатній рівень відповідальності. Хай ваша дитина вчиться прибирати свої речі, слідкувати за чистотою одягу і охайністю зовнішнього вигляду. Це допоможе закріпити процес саморегуляції, встановити здорову самооцінку і розуміння себе, своїх можливостей.

  • Всі правила обговоріть їх з дитиною. Також поясніть які покарання і санкції чекатимуть на дитину за порушення правил. Адже випадкові та незрозумілі покарання, крики і сварки точно не допоможуть встановити дружні відносини.

  • Вчіть дитину розуміти значимість тої чи іншої події і встановлювати пріоритети. Наприклад, сьогодні малюк отримав 2 по фізиці через те, що вчора ввечері знімав відео в ТікТок. А все через те, що дитина не до кінця зрозуміла важливість контрольної. Спокійно поясніть, що є більш важливі і менш важливі завдання і потрібно навчитися встановлювати пріоритети.

  • Меньше монологу — більше діалогу. Перестаньте вичитувати дитину і диктувати моралі. Краще перейти до здорового діалогу, де ви вдох пояснюєте свою точку зору. Така розмова допоможе дитині зрозуміти свою значимість, навчить формувати свою думку, проявляти себе.

  • Не знецінюйте проблеми дитини. “Та які в тебе можуть бути проблеми?!” — часто відповідають батьки дітям, котрі приходять до них у пошуках поради. Не потрібно недооцінювати важливість переживань дитини, а краще допомогти знайти вихід з ситуації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?