Чим корисна вівсянка і чи справді її потрібно їсти щодня на сніданок
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисна вівсянка і чи справді її потрібно їсти щодня на сніданок

Чим корисна вівсянка і чи справді її потрібно їсти щодня на сніданок
Джерело:  online.ua

Вівсяна каша вважається дуже корисною їжею на сніданок. Справді, вівсяні зерна та пластівці багаті вмістом клітковини та білка. В них присутні вітаміни A, B1, B2, E, K, PP, мінеральні речовини - фосфор, кальцій, залізо, калій та інші. Гід Онлайн розібрався, як впливає вівсяна каша на організм і чи справді корисно їсти вівсянку на сніданок щодня.

Чим корисна вівсянка?

Фото: envato.com

Вівсяна каша сприяє нормалізації роботи печінки та щитовидної залози, покращенню пам'яті та уваги, процесу мислення. Саме тому можна з упевненістю заявити, що користь вівсяної каші колосальна як для дітей, так і для дорослих.

Вівсянка чудово підходить для тих, хто намагається схуднути. Вона сприяє очищенню організму від шлаків, нормалізації травлення та роботи кишечника. У вівсянці є цілий мікс корисних речовин, включаючи магній, калій, кальцій, фосфор, залізо, цинк, які відповідають за формування та розвиток кісток та м'язової тканини.

Чим шкідлива вівсянка?

Фото: unsplash.com

Вівсянка корисна не всім. Дієтологи не рекомендують їсти її щодня, оскільки у крупі міститься фітинова кислота, яка накопичується в організмі і виводить кальцій із кісткової тканини. А через нестачу кальцію в організмі можуть з'явитися різні захворювання: остеопороз, деформація кісткової системи та інші хвороби.

Більше того, не будь-яка вівсянка – корисна. "Правильною" є лише крупа грубого помелу. Вівсянка швидкорозчинна містить у великій кількості цукор, добавки та підсилювачі смаку, а вони шкідливі для організму.

Також важливо розуміти, що на швидкорозчинній вівсянці не схуднеш. Процес схуднення запускається лише при вживанні вівсяної каші, приготовленої з крупи грубого помелу на воді – без додавання молока, вершків та цукру.

Вівсянка у чистому вигляді – не найкращий варіант корисного сніданку. Справа в тому, що в ній дуже мало білка, який дуже потрібен організму після пробудження. Тому користь така каша принесе лише у поєднанні з білковими продуктами – сиром або яйцями.

Як правильно приготувати вівсяну кашу, щоб вона була корисною?

  Фото: envato.com

Останнім часом все більшого поширення набули каші швидкого приготування. Звичайно, вони досить смачні (найчастіше в них містяться різні ягоди та фрукти), і їхнє приготування не забирає багато часу. Але треба пам'ятати, що користі в таких вівсяних кашах не так багато, як у вівсяних пластівцях. Більше того, вони можуть завдати шкоди здоров'ю людини.

А ось у чому: особлива технологічна обробка та подрібнення зерен ведуть до того, що в кінцевому продукті залишається лише мала частина необхідних людині корисних елементів. А велика кількість цукру в таких кашах негативно впливає на підшлункову залозу, це може призвести до розвитку діабету.

Існує безліч рецептів з приготування корисної вівсянки. Тут головне правильно вибрати крупу. Найкориснішою вважається цільна крупа, але її потрібно довго варити, що не дуже зручно вранці, коли кожна хвилина на рахунку. Альтернативою можуть стати пропарені пластівці - їх потрібно просто залити окропом або кілька хвилин поварити в гарячому молоці.

Процес приготування корисної вівсянки простий:

  • У кипляче молоко або воду додаємо сіль, потім всипаємо вівсяні пластівці.

  • Варити необхідно 10 хвилин - пластівці можуть дуже швидко прилипнути до денця каструлі, тому кашу слід постійно помішувати.

  • Як тільки каша буде готова, додайте трохи меду, якщо у вас немає алергії на нього.

  • Для більшої користі до вівсяної каші можна додати ягоди та фрукти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?