У чому користь сиру та навіщо його потрібно їсти щодня
Категорія
Їжа
Дата публікації

У чому користь сиру та навіщо його потрібно їсти щодня

У чому користь сиру та навіщо його потрібно їсти щодня
Джерело:  online.ua

Про користь сиру ходять легенди, оскільки він містить велику кількість кальцію та білка, які краще засвоюються організмом ніж з молока. Без цього продукту важко уявити й поживний сніданок, й швидкий перекус, й смачну вечерю. Але чи є сир таким корисним, як ми про це думаємо? Гід Онлайн розібрався, в чому реальна користь сиру для жінок, чоловіків та дітей, які сорти є найкориснішими та кому не варто вживати цей продукт.

В чому користь твердого сиру?

Фото: unsplash.com

Твердий сир — джерело амінокислот, кальцію, білку та інших корисних речовин, які дуже корисні для організму людини. Для прикладу, у сирі містяться метіонін, триптофан і лізин — амінокислоти, незамінні для здоров’я. Також вживання сиру позитивно впливає на травлення, а всі поживні речовини в його складі гарно засвоюються в організмі.

У сирі містяться вітаміни групи A, D, E, B1, B2, B12, С, PP. Вони несуть велику користь для зору, чистої шкіри та роботи мозку. А про кількість кальцію в сирі ходять справжні легенди. І це правда, адже кальцій дійсно є важливим компонентом для кісток і зубів.

Який сир корисний для організму?

Фото: envato.com

Найкориснішими вважаються ті сири, які були приготовлені з молока овець та кіз. Тому до списку корисних сирів можна віднести:

  • Козячий сир — малокалорійний і при цьому насичений корисними елементами: кальцій, магній, фосфор, мідь, вітаміни групи В, С, А.

  • Фета — грецький традиційний сир, що має велику кількість кальцію, вітамінів групи В та рибофлавіну. Гарно впливає на нервову та репродуктивну системи і нормалізує тиск.

  • Пармезан — італійський сир, приготований за всіма традиціями, також дуже корисний для здоров’я. Після трирічного визрівання пармезан стає багатим на фосфор, кальцій, вітаміни А, В1, В2, В3, РР і магній.

  • Рікота — ще один низькокалорійний сир, багатий протеїнами, цинком і вітамінами групи А, В.Чеддер — сир, багатий вітаміном К2, а також кальцієм, натрієм, калієм, фосфором і цинком.

Чим сир корисний для чоловіків?

Для організму чоловіків корисними вважаються кисломолочні види, а також сорти з пліснявою. Велика кількість білку в цьому продукті особливо необхідна чоловікам, які тренуються і формують м’язову масу.

Регулярне вживання сиру допомагає попередити проблеми з опорно-руховим апаратом і потенцією.

Чим сир корисний для жінок?

Жінкам сир допомагає підтримувати красу волосся, шкіри і нігтів. Також кальцій позитивно впливає при вагітності як на здоров’я самої жінки, так і на плід. При вагітності жінкам рекомендують більше вживати сири сортів гауда, маасдам, пармезан, чеддер.

В чому користь сиру для дітей?

Сир — дуже корисний продукт для дітей. В ньому міститься кальцій, необхідний для здорового розвитку дитячого організму, кісток і зубів. Також твердий сир стає джерелом білка для малечі, особливо для тих, хто не любить молоко і м’ясо.

Корисні мікроелементи і вітаміни А, В, Е, РР стимулюють та зміцнюють імунну систему і допомагають кальцію засвоюватися.

Особливо обережними з вживанням сиру потрібно бути дітям, які мають алергічні реакції. Також дітям не варто включати в меню сири, що насичені різними спеціями або підкопчені за допомогою рідкого диму.

Скільки сиру можна з'їдати в день?

Здорова добова норма сиру - від 25 до 70 грамів. Більша кількість може негативно відобразитися на здоров’ї. Це пов'язано з великою кількістю солі і холестерином у складі.

Для тих, хто дотримується дієти, щоб вирахувати кількість сиру, яку можна вжити за день, потрібно знати жирність продукту. Чим більша його жирність, тим менше його добова кількість.

Дізнатися кількість жиру можна на пакуванні продукції, цю інформацію вказує виробник. Якщо в 100 г сиру жирність 50%, то це означає, що 50 грам всього продукту — жири.

Варто зазначити, що сир є дуже калорійним, тому і вживати його потрібно з обережністю тим, хто слідкує за своєю вагою. Наприклад, на 100 грам продукту калорійність буде така:

  • Пармезан — 375;

  • Гауда — 365;

  • Голландський — 352;

  • Чеддер — 392;

  • Швейцарський — 400.

Кому не можна їсти сир?

Не дивлячись на те, що сир є дуже корисним для організму, він може і нашкодити. Споживання надмірної кількості сиру може негативно відобразитися на роботі нирок, а також велика кількість калорій призведуть до збільшення маси тіла.

В сирі є холестерин, який збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Обережно споживати сир потрібно і тим, хто має гіпертонію або різні шлункові захворювання. Через велику кількість солі сир може підвищити тиск і значно збільшити навантаження на серце.

Сир дійсно є дуже корисним і поживним для організму. Головне правила вживання — розраховувати та не перевищувати добову норму. Їжте сир і будьте здорові!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?