Чим небезпечне переїдання у дітей і як з ним боротися
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Чим небезпечне переїдання у дітей і як з ним боротися

Чим небезпечне переїдання у дітей і як з ним боротися
Джерело:  online.ua

Малюк, який кожен раз сідає за стіл з задоволенням і не відмовляється від добавки, - мрія багатьох батьків. І все ж не варто захоплюватися. Відмінний апетит - не завжди добре, оскільки переїдання у дітей часто призводить до проблеми із зайвою вагою з усіма витікаючими наслідками. Онлайн Гід розібрався, чим небезпечне переїдання у дітей і розповідає, як з ним боротися.

Яке ж розчулення, яку радість викликають у дорослих дітки з пухкими ручками і ніжками, рум'яними щічками! Ситуація змінюється, коли дитина дорослішає і над нею починають жартувати однолітки: зароджуються комплекси. Однак багато батьків, навіть визнавши, що пара-трійка кілограмів у їх чада зайві, все ж не сприймають це як проблему: «Ну і що? Повненький - значить здоровий».

Чим небезпечне переїдання у дітей?

Фото: envato.com

Переїдання - не єдина причина, по якій діти набирають зайву вагу. Причинами зайвої ваги та ожиріння можуть стати:

І все ж переїдання стоїть на першому місці, і в більшості випадків йому сприяють батьки. Яким чином? Найчастіше вони не знають принципів раціонального харчування.

Нерідко мами і тата йдуть на поводу у дитини. Перша ж вимога: «Хочу цукерку!» - моментально задовольняється, тільки б малюк не кричав і не плакав. Серед багатьох бабусь і дідусів живий міф: «Чим більше жирку, тим більше здоров'я». А такі фрази, як «Що за дитинство без цукерок?» або «Нехай їсть, встигне на дієті посидіти!», змушують поступатися і ... перегодовувати.

Багато сучасних мам і таа просто лінуються перебудувати систему харчування і закривають очі на те, що дитина їсть як не в себе ті продукти, яких не повинно бути в дитячому раціоні.

Як правильно годувати дитину?

Фото: envato.com

Рівняння на здорове харчування! Немає продуктів шкідливих. Всі хороші, але в певній кількості. Дієтологи рекомендують годувати дітей 4-5 раз в день з інтервалом в 3-4 години.

  • Сніданок

Сніданок залежить від апетиту дитини. Якщо ваш малюк схоплюється з ліжка вже о 6.30 і при цьому повний енергії, то краще на сніданок дати непосиді м'ясо, рибу або яйце (на вибір) плюс гарнір. Вранці він сонний? Ледве піднімається з ліжка? Запропонуйте щось більш легке: сир, йогурт. Доповніть сніданок чашкою чаю, компоту або соку.

  • Обід

Обід повинен бути самим щільним і багатим білками. Дитина вже витратила багато сил, але, скільки ще справ попереду! Варто подбати про живильний і смачний обід, який складається з першого (суп, борщ, бульйон, розсольник), овочевого салату і м'ясного або рибного блюда, приготованого на пару (тефтелі, котлети). Періодично бажано пропонувати киселі, печеню, тушковані овочі. І знову ж таки якесь тепле пиття.

  • Вечеря

Приказка «Вечеря віддай ворогові» до дітей не може бути застосована. Організму, який активно росте, потрібна хороша вечеря. Краще, якщо між останнім прийомом їжі і сном пройде не більше двох годин. Приготуйте дитині щось легке: страви з сиру (запіканка, сирники, пудинг, ліниві вареники), млинці або оладки, молочну кашу. Обов'язково запропонуйте кефір, ряжанку або йогурт.

  • Перекус

Багато діток люблять в перервах між їжею відкрити холодильник і взяти щось смачненьке. Але дуже часто вони знаходять зовсім не те, що їм корисно. Тому варто завести традицію залишати на кухонному столі тарілочку з фруктами, горішками, щоб малюк міг задовольнити природну потребу в перекус.

Як навчити дитину їсти те, що корисно?

Фото: envato.com

Основний принцип раціонального харчування - повноцінне використання всіх груп продуктів. Протягом тижня в меню дитини повинні бути присутніми м'ясо, риба, молоко, яйця, хліб, крупи, макаронні вироби, овочі, фрукти. Інакше зростаючий організм не отримає всіх необхідних речовин.

Так, вченими підраховано, що саме і в якій кількості потрібно їсти дітям в певному віці, скільки білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів має надходити в дитячий організм. Але всі ці норми умовні, так як харчування - питання досить індивідуальне. Якщо карапуз активний, його меню різноманітно, а вага в межах норми, можна сказати: харчування налагоджено правильно. А значить, воно дарує здоров'я.

Як же привчити малюка їсти те, що корисно? Перш за все, зацікавити! Але це не єдиний секрет.

  1. Готуйте разом з дитиною. Розповідайте про властивості кожного продукту, поясніть, що таке вітаміни, в яких овочах і фруктах вони «живуть». Придумуйте смішні назви продуктам (картопля-матрьошка) і готових страв.

  2. Робіть харчування різноманітним. Навіть улюблена кашка стане ненависною, якщо пропонувати її кожен день.

  3. Оформляйте страви цікаво. Кольорів додають овочі і трави, значить, дитина отримає ще більше вітамінів.

  4. Присвятіть цілий день вивченню якогось одного продукту, наприклад моркви. Малюйте її, ліпіть, вчіть вірші, розглядайте під лупою. Нехай дитина дізнається про корисні страви з нього якомога більше.

Секрети привчання дітей до корисної їжі доктора Комаровського - відео

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?