Чому після їжі відразу хочеться спати і як із цим боротися
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Чому після їжі відразу хочеться спати і як із цим боротися

Чому після їжі відразу хочеться спати і як із цим боротися
Джерело:  online.ua

Після ситного обіду нас часто тягне на сон. Виявляється, причиною може бути не тільки фізіологічна особливість організму, а й деякі продукти, які діють на організм як снодійне. Гід Онлайн розібрався, чому після їжі відразу хочеться спати і як із цим боротися.

Чому після їжі хочеться спати?

 Фото: envato.com

Існує декілька теорій стосовно того, чому після прийому їжі з’являється бажання подрімати. Найлогічніша і найпоширеніша з них стверджує, що після їжі відбуваються зміни в кровообігу – приплив крові до шлунка, тонкої і товстої кишки збільшується, тоді як кровопостачання мозку зменшується. В результаті мозок отримує менше кисню та поживних речовин, тому потребує відпочинку.

Також сонливість може бути пов’язана з підвищеним виробленням гормонів серотоніну та мелатоніну, що спричиняється вживанням певних продуктів. Вся справа у тому, що у білковій їжі міститься амінокислота триптофан. Організм використовує цю речовину для синтезу серотоніну - це нейромедіатор, який відповідає за регулювання циклів сну. Тому вживання продуктів з підвищеним вмістом триптофану призводить до сонливості.

До таких продуктів можна віднести:

  • яйця;

  • сир;

  • шпинат;

  • продукти, що містять сою;

  • м'ясо індички;

  • морську рибу (зокрема м’ясо лосося);

  • насіння соняшника, гарбуза, кунжуту.

Сприяють засвоєнню організмом триптофану й вуглеводи. Тому вживання їжі, в якій багато білків та вуглеводів, викликає бажання подрімати. Мова йде про такі продукти, як макарони, рис, кукурудза (варена, консервована або у вигляді попкорну), білий хліб та інші мучні вироби, тістечка, торти та солодкі газовані напої.

 Фото: envato.com

Слабкість та сонливість після прийому їжі може бути зумовлена переїданням. Якщо з’їсти велику порцію (особливо, коли продукти висококалорійні), на її перетравлення організм буде змушений витрачати багато сил, тоді як енергії для підтримання розумової діяльності буде не вистачати, що й призведе до підвищеної сонливості.

Переїдання також є причиною підвищення рівня глюкози в крові, яка уповільнює виділення білкового нейромедіатора орексину (нейропептид). Орексин робить людину бадьорою, не дозволяє «відключитися на рівному місці» та контролює енергетичний баланс в організмі.

На самопочуття після прийому їжі, можуть впливати і циркадні ритми, тобто внутрішній біологічний годинник, за яким живе організм. Згідно з цим годинником, максимальне розслаблення і пов'язана з ним сонливість виникає два рази на добу – приблизно о другій годині ночі та приблизно о другій години дня.
Тому, якщо ви пообідали близько в 14:00, виникне природна сонливість, яка посилиться впливом глюкози та триптофану, які ваш організм отримав разом із їжею. Ще більше тягнутиме на сон, якщо погано спали вночі або займалися якоюсь важкою роботою, що вас сильно виснажила.

Що робити, щоб після їжі не хотілося спати?

Фото: freepik.com

Відразу потрібно зазначити, що ані чашка кави, ані енергетичні напої побороти сонливість не зможуть. Навіть якщо від кофеїновмісних напоїв і буде якісь ефект, він буде короткостроковим, після чого ви знову захочете спати. Причому ще більше, ніж до кави чи енергетика.

Більш ефективними будуть наступні методи:

  • Їжте меншими порціями, але частіше. Дробне харчування допоможе уникнути стрибків рівня глюкози у крові.

  • Старайтеся не їсти на обід продукти, в яких міститься багато вуглеводів та вищезгаданого триптофану. Від продуктів з підвищеним вмістом білків також виникатиме сонливість.

  • Більше пийте рідини. Через нестачу води в організмі виникає відчуття втоми та в’ялості. Особливо ретельно потрібно слідкувати за кількістю випитої води, якщо ви займаєтеся важкою фізичної роботою, яка супроводжується активним потовиділенням.

  • Частіше гуляйте на свіжому повітрі. Фізична активність сприяє вентиляція легень та покращує кровопостачання мозку. Завдяки таким прогулянкам ви будете більш бадьорим.

  • Не пийте багато кави. Короткий сплеск активності швидко зміниться новим припливом сонливості. Краще вживати цей напій потроху протягом дня. Перед сном каву взагалі пити не можна – це порушить ваш режим.

  • Намагайтеся якомога краще висипатися вночі. Спати потрібно щонайменше 7-9 годин. При цьому потрібно мінімізувати зовнішні чинники, які можуть стати причиною пробудження серед ночі.

Також потрібно слідкувати за самопочуттям. Якщо вищезазначені поради вам не допомагають, ви не переїдаєте, не вживаєте багато білків та вуглеводів, дотримуєтеся режиму сну, але після їжі вам дуже хочеться лягти на годинку-дві, можливо у організмі є якісь збої. Щоб їх виявити, слід звернутися до лікаря-терапевта.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?