Чому журавлину вважають суперпродуктом і чим вона дійсно корисна
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чому журавлину вважають суперпродуктом і чим вона дійсно корисна

Чому журавлину вважають суперпродуктом і чим вона дійсно корисна
Джерело:  online.ua

Журавлина – справжній суперпродукт. Ця ягода вважається найкориснішою в світі. Чи дійсно це так? Гід Онлайн розібрався, чим корисна журавлина для жінок, чоловіків та дітей, від яких хвороб вона допомагає, як правильно її потрібно вживати та як готувати.

Чим корисна журавлина для жінок?

Фото: pixabay.com

Журавлина містить велику кількість вітамінів – група В, А, С, Е, Н, і РР, мінералів – калій, кальцій, фосфор, залізо, марганець, магній, кобальт, молібден, кремній, йод, а також органічні кислоти (лимонна, хінна та бензойна). Ці речовини необхідні жіночому організму під час вагітності, коли виникає особливий ризик вітамінодефіциту, анемії та токсикозу.

Журавлина містить проантоціанідини А-типу (конденсовані таніни), які запобігають появі бактеріальних захворювань сечостатевих шляхів і нирок (цистит, пієлонефрит), а також інших інфекційних хвороб. Така властивість журавлини була підтверджена науковими дослідженнями.

У журавлині є й антиоксиданти (антоціани, проантоціанідини та кверцетин), які захищають серцево-судинну систему, знижують рівень «поганого» холестерину в крові, нормалізують артеріальний тиск, підвищують тонус судин, зменшують запальні процеси та перешкоджають розвитку онкологічних захворювань.

Чим корисна журавлина для чоловіків?

Біологічно активні компоненти, які містяться у складі журавлини, забезпечують протизапальний ефект. Регулярне вживання журавлини мінімізує ризик виникнення захворювань передміхурової залози, що мають бактеріальне походження (перш за все, простатиту). Антиоксиданті властивості журавлини також перешкоджають розвитку раку передміхурової залози.

У соку журавлини більше всього вітамінів В та С, які сприяють нормалізації гормонального фона у чоловіків. Вони підвищують лібідо та покращують потенцію. А ще журавлину можна назвати гепатопротектором – вона захищає печінку та запобігає руйнуванню ї клітин під дією алкоголю, нікотину та шкідливої їжі.

Чим корисна журавлина для дітей?

Дитячий імунітет слабший, ніж у дорослих, а журавлина посилює захисні здібності організму, особливо у зимовий період. А ще журавлина допомагає під час застуди у малюків. Відвар з журавлини посилює потовиділення, знімає високу температуру та пом’якшує кашель.

Вітаміни та мінерали, якими багата журавлина (зокрема вітамін А, який необхідний для зору) сприяють активному фізичному зростанню. Якщо у дитини немає алергії на журавлину, давати ці ягоди можна вже з 6 місяців.

Які хвороби лікує журавлина?

 Фото: unsplash.com

До переліку недугів, з якими допомагає боротися журавлина можна віднести наступні:

  • хвороби, викликані стафілококовою та стрептококовою інфекціями, а також кишковою паличкою;

  • інфекційні захворювання сечовивідних шляхів;

  • гіпертензія (надмірний тиск крові на стінки артерій);

  • асцит (скупчення рідини в черевній порожнині).

Окрім цього, журавлину використовують при лікуванні гнійних ран, опіків, а також для попередження утворення каменів у нирках.

Чим шкідлива журавлина?

Незважаючи на свої корисні властивості, журавлина, як і будь-який продукт, має протипоказання. Її надмірне вживання може викликати алергічні реакції, а деяких людей спостерігається індивідуальна непереносимість цієї ягоди. Також журавлина може завдати шкоди при диспепсичних розладах – її вживання може призвести до нудоти, діареї, здуття живота та інших проблем з травною системою.

Слід враховувати й те, що журавлина містить оксалати, які входять до складу конкрементів (каменів, що утворюються в сечовому міхурі). Тому її не рекомендується багато вживати при сечокам'яній хворобі. Не можна їсти багато журавлини і при діабеті - вона підвищує рівень глюкози в крові.

Як потрібно їсти журавлину?

 Фото: envato.com

З журавлини можна варити компоти, варення, додавати її до каш. Але найкорисніше робити з неї морс – так у ягодах збережуться всі корисні речовини, які частково втрачаються при термічній обробці.

Як зробити морс з журавлини?

Для цього свіжі ягоди достатньо перетерти до стану пюре та залити водою. Якщо вам потрібно зберегти ягоди на тривалий час, їх можна просто заморозити у морозильній камері – більшість вітамінів при цьому збережеться.

Як журавлина впливає на тиск?

Журавлина впливає на тиск таким чином:

  • пектини, що містяться в ягодах, сприяють очищенню судин від поганого холестерину та допомагають розчиняти бляшки;

  • флавоноїди та калій зміцнюють стінки судин, роблять їх більш еластичними;

  • глікозиди усувають аритмію та стабілізують серцевий ритм.

Тому журавлину радять вживати людям з підвищеним артеріальним тиском, аритмією, гіпертонією, серцевою недостатністю.

Як готують журавлину?

Фото: unsplash.com

Журавлина входить до рецепту багатьох страв. З неї можна приготувати соус.

Для цього потрібно взяти:

  • 700 г свіжих ягід,

  • ⅔ стакану білого цукру

  • ⅔ стакану коричневого цукру;

  • 1 чашку апельсинового соку.

Отриману суміш потрібно залити стаканом води. Також можна додати паличку кориці. Вариться соус впродовж 15-20 хвилин. Перед вживанням він має охолонути.

Ще одна смачна страва з журавлини – клафуті. Вона містить такі інгредієнти:

  • 2 чашки свіжих ягід;

  • 1 чашка волоських горіхів (підійдуть й інші горіхи);

  • 2 яйця;

  • 1 чашка цукру;

  • 1 склянка борошна;

  • 1 склянка молока;

  • ½ чайної ложки ванільного екстракту або щіпка ваніліну;

  • 1 столова ложка вершкового масла.

Журавлину та волоські горіхи потрібно ретельно змішати та викласти на блюдо. Далі потрібно збити яйця і додати до них цукор. В отриману однорідну масу слід додати борошно, після чого знову все добре збити. Потім туди ж потрібно влити молоко та насипати ваніль. В тісто заливається суміш журавлини з горіхами, після чого воно ставиться в духовку для запікання приблизно на 30-35 хв.

Також з журавлини можна зробити курд. Складається він з таких інгредієнтів:

  • 250 г свіжих ягід;

  • ½ склянки води;

  • 3 яєчні жовтки;

  • 1 ціле яйце;

  • ¾ склянки цукру;

  • 4 столові ложки вершкового масла.

У невелику каструлю потрібно вилити воду та додати ягоди. Суміш доводиться до кипіння і вариться до тих пір, поки ягоди не почнуть лускатися. Далі потрібно зняти каструлю з вогню та процідити рідину через друшляк, придавлюючи ягоди лопаткою, щоб якнайбільше м'якоті потрапило в каструлю.

Жовтки та ціле яйце потрібно викласти у миску та ретельно їх збити. Туди ж додається цукор. Ця яєчна суміш додається до журавлинного пюре в каструлі, після чого її необхідно ретельно розмішати у міксері або вручну, щоб отримати однорідний крем.

Далі потрібно поставити каструлю з кремом на середній вогонь і вари рити його, постійно збиваючи, доки він не загусне (приблизно 8-10 хвилин). Потім суміші потрібно дати остигнути. У кінці додаються шматочки масло та знову все перемішується. Охолоджений курд потрібно накрити харчовою плівкою та поставити в холодильник щонайменше на одну годину.

Рецепти з журавлини - відео

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?