Діти покоління Альфа – хто вони такі та як їх виховувати
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Діти покоління Альфа – хто вони такі та як їх виховувати

Діти покоління Альфа – хто вони такі та як їх виховувати
Джерело:  online.ua

Діти нового покоління Альфа вже підросли та активно заявляють про себе. А батьки тим часом гадають, як їх правильно виховувати та будувати відносини. Гід Онлайн розповідає, хто вони такі – діти покоління Альфа та як правильно їх виховувати.

Здавалось, всі тільки нещодавно обговорювали виховання та проблеми покоління Z. А зараз на зміну приходить нове покоління – Альфа. Ці діти цілком і повністю занурені у гаджети, у всьому мають свою думку та дивляться на світ по-новому.

Які є покоління дітей?

Фото: envato.com

Американські вченні Вільям Штраус та Ніл Хау сформулювали власну теорію поколінь. Трактувати цю теорію можна так: кожне покоління, народжене в окремий період часу, має власні характерні риси. На формування особистості людей впливають різні характеристики: економіка, політика, культура, технології, оточуюче середовище, тощо.

Ось як розподілені покоління за американською теорією:

  • 1963-1984 роки – покоління Х

Люди покоління Х багато працюють та поважають сімейні цінності. Мають бажання по максимуму забезпечити дітей матеріально: дати їм найкращу освіту, одяг, іграшки, квартиру, тощо. Ікси не дуже довіряють державі та розраховують лише на свої сили.

  • 1984-2000 роки – покоління Y або міленіали

Це покоління вважають розпещеними та помічають за ними манію величі. Вони менш працьовиті та не квапляться зі створенням сім’ї, народженням дітей. Міленіали дуже цінують комфорт та не дуже люблять брати на себе відповідальність.

  • 2000-2010 роки – покоління Z або зумери

Зети були виховані Іксами, але на подив їх не хвилюють матеріальні цінності. Зумери не квапляться з покупкою квартири, адже її можна просто орендувати, не хочуть купляти авто, коли можна користуватися таксі. Покоління Z більше цінують емоційний стан, аніж матеріальний. Тому основні складові життя – медитації, духовні практики, регулярні сесії у психологів.

Нове покоління дітей, народжених після 2010 року, прийнято називати Альфа. Хто ж вони такі – діти нового покоління?

Що значить покоління Альфа?

Фото: envato.com

Альфа – перша буква грецького алфавіту. Тому можна припустити, що нове покоління має почати все з “чистого аркуша”. Отже нове покоління дітей – яскраві, творчі, гармонійні особистості, які мають свободу вибору та думки, легко приймають рішення та швидко реалізують свої ідеї.

Дітки покоління Альфа дуже самостійні та завжди мають свою думку. Змусити їх робити щось просто неможливо. Якщо перед дитиною Альфа стоїть певна задача, виконає вона її тоді, коли сама захоче - це стосується й виконання домашнього завдання, яке змусити дитину робити часом вкрай складно. З отриманням знань та досвіду ситуація та сама: дитина буде вчити той чи інший предмет тільки тоді, коли усвідомить його необхідність.

До того ж прогнозують, що нове покоління призведе справжній технічний бум. Більшість сучасних дітей з перших років життя вміють користуватися гаджетами. Тому гаджети вже давно стали частиною їх реальності. Сторінки в соцмережах, блоги на новітніх платформах, паперові книги давно замінили на електронні файли, а підручники для школи вмістилися в планшет – це все буденне життя звичайної дитини нового покоління.

Особливості дітей Альфа

Фото: envato.com

  • Кожна дитина талановита

Якщо раніше дітей прийнято було розділяти на обдарованих та не дуже, то з поколінням Альфа все змінилося. Кожна дитина точно обдарована, важливо тільки знайти у чому та допомогти їй у розвитку цього таланту.

  • Толерантність та турбота про своє емоційне здоров’я

Тенденцію рівності та толерантності почали діти попереднього покоління (зумери), а от альфам вдастся це вдосконалити. Вони дуже обережні у словах по відношенню до оточуючих людей. Та й до свого психічного здоров’я альфа ставляться з максимальною турботою.

  • Мінімум агресії та максимум поваги

Якщо попередні покоління звикли вирішувати питання з-за допомогою криків чи фізичної сили, то нове навпаки, більш спокійне та адекватне. Вони вирішуватимуть усі питання лише словами та в спокійному тоні.

Як виховувати дітей покоління Альфа?

Фото: envato.com

Зазвичай вихованням дітей займаються батьки з покоління Y. Вони мають інші цінності та використовують застарілі методи виховання. Ті правила, що працювали з дітьми раніше, зараз не працюють. Про те, як правильно виховувати дітей “А” розповідають психологи.

Головне правило – не примушувати. Діти обов’язково виконають поставлену задачу, але тоді, коли захочуть цього самі. Також експерти рекомендують не кричати на дитину та навіть не підвищувати тон. Діти Альфа дуже вразливі та можуть довго ображатися на батьків за це. Краще говорити з ними спокійно та раціонально, пояснюючи свою точку зору.

Правило “Я тут головний” не працює з дітьми нового покоління. Їх варто ростити в рівноправності, вислуховувати усі бажання та навчити формувати власну точку зору. Рекомендуємо батькам більше часу проводити з дитиною, приділяти увагу розвитку в усіх сферах життя, будувати відносини за принципом “Батьки-Друзі”.

5 цікавих фактів про дітей Альфа

Фото: envato.com

  1. Діти нового покоління починають заробляти гроші дуже рано та навіть в молодому віці вже зможуть себе повністю забезпечувати.

  2. Нове покоління гарно навчиться багатозадачності. Робити уроки, паралельно дивитися серіал, паралельно спілкуватися з друзями по відеозв’язку – легко.

  3. Діти Альфа не планують постійно працювати на одному місці роботи та в одній і тій самій сфері. Молоді люди будуть легко змінювати одне місце роботи на інше, а якщо втомляться, то без труднощів почнуть роботу в новій сфері.

  4. Малеча з нового покоління легко сприймає великі об’єми інформації. Те, що раніше вивчали роками, зараз вдасться опанувати за декілька місяців.

  5. Альфа дбатимуть про планету та екологію. Ікси та Міленіали не дуже звертали увагу на оточуючу середу, а зумери почали робити перші кроки для збереження планети. Альфа ж повністю усвідомлять, що вони несуть відповідальність за екологічний стан планети та будуть проявляти ініціативу, знаходити нові можливості для збереження ресурсів.

Ось такі вони, дітки покоління Альфа: серйозні, толерантні, розумні та дуже прогресові. Дивлячись на те, якими мають стати сучасні діти, можемо бути спокійні, адже майбутнє в надійних руках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?