Ідеальна флора для спальні: кімнатні рослини для покращення сну
Категорія
Сад та город
Дата публікації

Ідеальна флора для спальні: кімнатні рослини для покращення сну

Ідеальна флора для спальні: кімнатні рослини для покращення сну
Джерело:  online.ua

Рослини в спальній кімнаті виконують не тільки декоративну роль. Деякі з них сприятливо впливають на наше здоров’я. Вони очищують повітря, наповнюють кімнату приємним ароматом та покращують сон. До того ж, кімнатні рослини позитивно діють на наше психічне здоров’я та створюють атмосферу близькості до природи. Але не всі. Гід Оналйн розповідає, які рослини найкраще підійдуть для спальні та як підібрати ідеальну флору для кімнати відпочинку.

Які рослини можна ставити у спальні?

Фото: envato.com

Головний критерій при виборі рослин для спальні – їх здатність покращувати сон та самопочуття загалом. Тому слід підбирати рослини, які насичують повітря киснем, а також знищують шкідливі мікроорганізми. Деякі рослини також нейтралізують такі небезпечні хімічні елементи, як ацетон, бензол, метил та формальдегіди, що містяться в побутовій техніці, елементах інтер’єру, тощо.

Окрім цього потрібно враховувати умови, в яких будуть знаходитися рослини в вашій спальні. Так, деякі з них потребують багато сонця, що, зрозуміло, при закритих шторах забезпечити неможливо, тоді як інші мають бути постійно зволожені. Часте поливання створить надмірну вологість, що може стати причиною появи цвілі та грибку на стінах. Також не слід забувати й про запах рослини – він має бути приємним та не занадто різким та нав'язливим.

Які кімнатні рослини не можна тримати у спальні?

Фото: envato.com

По-перше, не варто ставити у спальній кімнаті рослини, які виділяють алергени чи інші шкідливі речовини, адже це загрожує загостренням хронічних хвороб. По-друге, рослина має виділяти кисень, поглинаючи вуглекислий газ, а не навпаки.

По-третє, не слід вибирати рослини з сильним запахом – ті, які очищують повітря, ніколи не мають різкого аромату. Також не рекомендуємо вам ставити у спальні рослини, які потребують особливого догляду.

8 найкращих рослин для спальні

Фото: envato.com

Можна виділити низку рослин, які найкраще справляються з забрудненням повітря, роблять його свіжим, мають приємний аромат, що покращить якість вашого сну. При цьому вони виділяють кисень вночі, а вуглекислий газ вдень. Також ці рослини не зашкодять людям з алергію чи іншими проблемами з диханням.

Лаванда

Лавандова олія здавна відома своїми заспокійливою дією. Так, згідно з дослідженнями, лавандова ароматерапія здатна знизити рівень кортизолу (гормону стресу), покращити кровообіг та поліпшити настрій. Ніжний запах лаванди допоможе вам розслабитися після важкого робочого дня та навіть заколихати дитину, яка не може заснути.

Жасмин

Жасмин має приємний солодкуватий аромат, а його чудові білі квіти доповнять інтер’єр будь-якої спальні. Жасмин протидіє депресії, стресу, перевтомі та тривозі. Дослідження підтвердили, що ця рослина виділяє речовини, які передають сигнали лімбічній системі – ділянці мозку, яка відповідає за емоційний стан. А ще аромат жасмину заспокоює нервову систему.

Розмарин

Зазвичай розмарин додають до різних страв, проте ця рослина може суттєво покращити ваш сон. Ефірна олія розмарину зміцнює нервову систему, прискорює кровообіг, покращує концентрацію уваги та пам’ять, знімає стрес. Не дивно, що ця рослина використовувалась древніми народами як лікарський засіб.

Сансевієрія

Сансевієрія видаляє з повітря вуглекислий газ а також токсичні для людини речовини. При цьому вона виділяє кисень впродовж всієї ночі. Ці якості рослини сприятливо вплинуть на ваш сон та допоможуть краще висипатися. Сансевієрія особливо корисна для людей, які страждають на алергію та мають хвороби дихальної системи, такі як астма.

Хлорофітум

Хлорофітум здатен не тільки очищати повітря а й детоксикувати його. Він поглинає формальдегід та окис вуглецю, натомість виділяючи кисень. Згідно з результатами досліджень НАСА, хлорофітум видаляє з повітря до 90% формальдегіду, який є канцерогенним хімічним елементом. Рослина також нейтралізує неприємні запахи.

Англійський плющ

Англійський плющ зменшує кількість спорів плісняви у повітрі. Цю рослину рекомендують ставити у спальню людям, які мають алергію на плісняву. Та варто зазначити, що плющ отруйний (листя та плоди), тому не допускайте до рослини дітей та домашніх тварин. Сік плюща при потраплянні на шкіру теж здатен викликати подразнення.

Алое Вера

Алое Вера має красиві листя-стрілки, які стануть прикрасою спальні. До того ж, рослина відома своїми цілющими властивостями. Вона вбирає токсичний бензол та формальдегід з повітря у вашій кімнаті та допомагає краще виспатися. Також можна використовувати сік алое для за живлення дрібних порізів та ран на шкірі.

Гарденія

Гарденія – вишукана кімнатна рослина, яка має чимало корисних властивостей. Вона містить крокетин (каратиноїд), який сприятливо впливає на самопочуття та сон. За своєю дією гарденія подібна до препаратів, що покращують настрій. Якщо у вас депресія, безсоння чи просто немає настрою, радимо поставити у спальні вазон з гарденією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?