В осінньо-зимовий період важливо не тільки тепло одягатися, а й включати в меню зігріваючі продукти, які гріють тіло зсередини. Які продукти здатні впливати на терморегуляцію? ГастроГід Онлайн підготував список зігріваючих продуктів, які варто включити в меню восени і взимку, щоб не мерзнути в холодну погоду.
Східна практика свідчить, що кожен продукт наділений енергією, а деякі "теплою" енергією. Саме їх і варто їсти, щоб зігрітися. Дієтологи кажуть, що за тепло тіла відповідають злаки, які є джерелом складних вуглеводів. Медики наполягають на включенні в осінньо-зимове меню білків - вони розщеплюються довго і розподіляють свою енергію по тілу у вигляді тепла.
Що можна їсти, щоб зігрітися?

Фото: envato.com
Імбир
Імбир століттями застосовувався в медицині. Корінь імбиру містить речовини, що володіють цілющою дією - вітаміни, мінерали, ефірні масла і смоли. Імбир має протизапальні, антибактеріальні та противірусні властивості. Він зміцнює імунітет і допомагає організму боротися із застудою та грипом. Має знеболюючу, жарознижуючу, потогінну і зігріваючу дію.
Особливо варто споживати імбир в зимову пору року, у вигляді приправи або зігріваючого настою з додаванням меду і лимона.
Куркума
Куркума - багате джерело вітамінів і мінералів. Вона містить куркумін - потужний антиоксидант з протизапальними властивостями, пригнічує розмноження вірусів, перешкоджає утворенню та розвитку бактеріальних і грибкових захворювань. Надає зігріваючу дію і зміцнює імунітет.
Чилі
Перець чилі - не тільки гостра, ароматна приправа, яку додають до багатьох страв. Це джерело цінних мінералів: магній, залізо і калій. Завдяки вмісту капсаїцину, речовини, відповідальної за гострий смак перцю, чілі зігріває і стимулює кровообіг.
Яйця
Яйця сприяють правильному функціонуванню організму. Вони є справжньою живильної бомбою, забезпечують високий рівень енергії, підтримують функціонування нервової системи, позитивно впливають на роботу мозку, печінки, а також на зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів.
Завдяки наявності вітаміну D яйця зміцнюють імунітет і сприяють профілактиці застуди та грипу. Зимою та восени варто їсти яйця на сніданок, щоб зігрітися і захиститься від вірусних загроз.
Мед
Мед- природний антибіотик, який зміцнює імунітет, захищає організм від інфекцій і підтримує його в боротьбі з застудою і грипом. Він містить велику кількість антиоксидантів, має зігріваючу і тонізуючу дію.
Що потрібно їсти в холодну погоду?

Фото: envato.com
Медики настійно рекомендують в холодну погоду відмовитися від всіляких дієт і включати в меню зігріваючі продукти, які допоможуть пережити морози і протриматися до весни. З медичної точки зору краще адаптуватися до кліматичних змін допомагають:
горіхи
морепродукти
білкові продукти - м'ясо, риба, сир, молочні продукти, субпродукти (язик, печінка)
продукти з високим вмістом магнію і калію - бобові, яблука, сухофрукти, картопля (краще запечена), шпинат, гречка, банан.
Головним терморегулятором в організмі людини є щитовидна залоза. Саме цей орган виробляє "теплогормон" - тироксин, який стимулює обмін речовин з подальшим виділенням тепла. "Найулюбленіші" продукти цього органу: горіхи, вівсянка, морські водорості.
Також в теплообміні бере участь печінка в момент розщеплення білків. Тому найкращий спосіб зігрітися взимку або восени - включити в меню побільше продуктів, багатих білком.
Як правильно харчуватися в холодну пору року?

Фото: freepik.com
Для того, щоб не мерзнути в холодну погоду, треба правильно скласти раціон:
м'ясні, молочні, рибні продукти, злаки, фрукти, овочі і горіхи мають бути в раціоні щодня і в достатній кількості;
взимку і восени краще їсти часто, але невеликими порціями - такий режим дозволить зберігати енергію протягом всього дня;
хрін, імбир, васабі, мускатний горіх, кардамон, кориця, коріандр, гвоздика - кращі термодженики, здатні окисляти жирні кислоти за рахунок підвищення температури тіла;
урізноманітнити меню залізовмісними продуктами - молюски, червоне м'ясо, брокколі, темний шоколад, киноа, які також відповідають за регуляцію теплообміну.
І не забувайте про зігріваючі напої. Кава і чай навіть в охолодженому вигляді надають зігріваючий ефект. Кофеїн, флавоноїди, катехіни мають властивість стимулювати термогенез і взаємно підсилюють термічні властивості інших зігріваючих продуктів.