Що потрібно знати про 1 тиждень вагітності: перші ознаки та симптоми
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Що потрібно знати про 1 тиждень вагітності: перші ознаки та симптоми

Що потрібно знати про 1 тиждень вагітності: перші ознаки та симптоми
Джерело:  online.ua

Вагітність — чарівний період в житті будь-якої жінки. Тому і дізнатися про новий особливий стан кортить якомога раніше. Але чи можна встановити вагітність з перших днів після зачаття? Онлайн Гід для Мам розповідає все, що потрібно знати про 1 тиждень вагітності - перші симптоми та ознаки, які відчуває жінка після зачаття свого малюка.

1 тиждень вагітності - що відбувається з 1 по 7 день після зачаття

Фото: envato.com

У цей період відбулося запліднення. Після зачаття, сперматозоїд і яйцеклітина зустрічаються в одній з маткових труб. Запліднена яйцеклітина прямує до матки.

Організм потроху перебудовується і починається вироблення гормону. Головна задача цього гормону полягає в в захисті плода в процесі вагітності. Також в перший тиждень відбувається формування плаценти і пуповини.

Чи можна дізнатися про вагітність на першому тижні?

В перший тиждень вагітності організм жінки вже починає змінюватися, але за зовнішніми ознаками ще нічого помітити не можна. Перші сім днів - ще не достатньо великий строк, аби домашній тест чи лікар-гінеколог змогли виявити вагітність.

Найшвидший метод виявлення вагітності — ХГЛ. Але й цей аналіз може показати вагітність лише на другому тижні як мінімум. УЗД також не покаже вагітність на такому ранньому терміні, адже плід ще не сформувався та його не можна побачити на екрані.

Єдиний випадок, коли дійсно можна діагностувати вагітність на першому тижні — це ЕКЗ (штучне запліднення). В такому випадку весь процес проходить під наглядом лікаря і говорити про вагітність можна вже з першого дня після запліднення. Але все ж вагітність вважається дійсною тільки тоді, коли ембріон імплантується в матку.

Як швидко жінка може відчути вагітність - перші симптоми

 Фото: envato.com

Загалом з першого дня зачаття жінка не буде відчувати яскраво виражених симптомів. В перший тиждень у жінки не буде токсикозу, нудоти, болей у грудях, адже вони з’являться ближче до 5 тижня вагітності. Але у перші дні після зачаття у жінки можуть з‘явитися такі, на перший погляд не очевидні, симптоми:

  • Підвищений апетит. Організм реагує на новий стан та сигналізує «їсти за двох».

  • Смакові уподобання змінюються, частина продуктів, які раніше не викликали цікавості зараз можуть стати улюбленими.

  • З зачаттям у жінки змінюється гормональний стан, а отже на першому тижні може бути надлишкова емоційність. Радість та веселощі швидко змінюються смутком, а потім навпаки, можуть бути присутні агресивність без причини чи дратівливість.

  • Може бути сонливість, слабкість організму.

  • Дуже рідко, але у деяких жінок починаючи з першого місяця вагітності збільшуються груди.

При таких симптомах можна лише припустити вагітність, а не точно діагностувати її. Точно підтвердити вагітність та стати на облік можна з другого місяця.

Як визначити вагітність в перші дні?

Дієвий метод визначення вагітності навіть на першому тижні — вимірювання базальної температури. Для цього потрібно щоденно вимірювати температуру зранку, не встаючи з ліжка.

У період овуляції температура знижується, а з настанням менструального циклу збільшується. Основною ознакою вагітності буде підвищена температура, яка стабільно протримається протягом цього тижня.

Звичайно, діагностувати вагітність з першого тижня точно не можливо. Але, якщо ви припускаєте вагітність, варто відразу перейти на здоровий спосіб життя. З перших днів вагітності треба відмовитися від шкідливих звичок, а також мінімізувати стрес та прибрати дратівливі чинники.

Проводьте більше вільного часу на свіжому повітрі, віддавайте перевагу здоровому харчуванню, будьте акуратні зі спортом. А також звертайте увагу на медикаменти, які ви приймаєте. Вони можуть нашкодити малюку навіть на перших тижнях вагітності.

Перший тиждень вагітності — це лише початок такого довгого і щасливого шляху та нового етапу у житті жінки. Звичайно, точно встановити вагітність в цей період не вдасться, але вже з перших днів жінка може піклуватися про своє здоров‘я та малюка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?