Як позбутися похмілля — 7 порад для тих, хто готується до свята
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Як позбутися похмілля — 7 порад для тих, хто готується до свята

Як позбутися похмілля — 7 порад для тих, хто готується до свята
Джерело:  online.ua

Скоро Новий рік, і його святкування точно не обійдеться без алкогольних напоїв. Та не слід забувати, що надмірне вживання алкоголю може закінчитися тяжким ранковим похміллям з його характерними симптомами – головним болем, сильною спрагою, нудотою та трясінням рук. Гід Онлайн підготував добірку порад, які допоможуть вам позбутися похмілля швидко.

Що таке похмілля?

Фото: envato.com

Через деякий час (як правило, через 3-6 годин) після того, як ви вжили алкоголь, починають з’являтися перші ознаки інтоксикації організму продуктами розпаду етанолу, який міститься у спиртному. Це і є те саме похмілля. Зазвичай, цей стан проходить сам по собі впродовж доби.

Проявляється похмілля такими симптомами:

  • Нудота та блювота. Блювота є характерною ознакою сильної інтоксикації, тоді як позиви можуть з'явитися навіть при легкому похміллі.

  • Підвищений артеріальний тиск. Іноді при похміллі тиск може «стрибати» з підвищеного до низького, і навпаки.

  • Незначне підвищення температури тіла, відчуття ознобу чи жару.

  • Розлади травної системи. Зазвичай це діарея.

  • Гіркота та сухість у роті, неприємний запах (перегар).

  • Трясіння рук (тремор).

  • Слабкість та відчуття втомленості.

  • Болі у лівому підребер’ї (в області печінки).

Ці симптоми можуть проявитися як зразу, так і окремо, адже кожний організм індивідуально реагує на отруєння алкоголем. Їх тяжкість також залежить від кількості випитого спиртного, виду алкогольного напою, а також того, чи були вони змішані між собою.

Як швидко позбутися похмілля?

  Фото: envato.com

Стан похмілля можна полегшити, а більшість його симптомів звести до мінімуму. Для цього необхідно прийняти такі міри:

  1. Випийте декілька стаканів прохолодної води залпом. Якщо вам зовсім погано, постарайтеся викликати блювоту. Перед цим до води можна додати марганцівку. Та робити це слід обережно – дочекайтеся повного розчинення кристалів, інакше обпечете слизову оболонку.

  2. Випийте розсіл (кисло-солона рідина з банки, в якій консервувалися огірки чи помідори). Цей давній народний метод дійсно працює, адже у розсолі містяться речовини, які допоможуть вивести отруту, утворену в результаті розпаду етанолу. Також розсіл частково компенсує нестачу поживних речовин в організмі.

  3. Зробіть клізму. Це допоможе вивести залишки токсичних речовин та перетравленої їжі з кишківника та полегшить симптоми похмілля. До води в клізму можна додати невелику кількість марганцівки або кілька крапель лимону. При необхідності процедуру можна повторити.

  4. Використайте антипохмільні аптечні засоби. Існує велика кількість медикаментів (наприклад «Алказельцер»), які допоможуть у боротьбі з похмільним синдромом. До таких засобів також можна додати вітамін C (таблетка аспірину).

  5. Приготуйте собі легкий збалансований сніданок. Організму потрібно відновитися після втрати великої кількості поживних речовин. Допоможуть у цьому тости, варені яйця, салат із зелені, свіжі овочі.

  6. Нанесіть на потилицю, виски та мочки вух олію перцевої м'яти та як слід помасуйте їх. Також можете намазати під носом мазь з екстрактом ментолу (в’єтнамська зірка), якщо відчуваєте нудоту. А ще на виски можна прикласти використані пакетики з-під чаю.

  7. Прийміть контрастний душ. Це допоможе вашому організму прийти в тонус. При цьому по черзі вмикайте гарячу та холодну воду. Та занадто великих амплітуд робити не можна, а починати прийом душу потрібно з теплої води.

Що не можна їсти та пити при похміллі?

Фото: envato.com

Намагаючись зняти симптоми похмілля, люди часто допускаються типових помилок. При отруєнні алкоголем ні в якому разі не можна робити таких речей:

  • Похмелятися. Нова доза спиртного тільки створить додаткове навантаження на і без того постраждалі від токсинів органи. Після тимчасового полегшення симптоми похмілля повернуться з новою силою.

  • Пити каву. Цей стимулюючий напій сильно зневоднює організм, який і так втратив багато рідини після застілля. А ще кофеїн впливає на серце та підвищує тиск, що, безумовно погіршить ваше самопочуття.

  • Їсти жирну їжу. Важкі жирні страви створять додаткове навантаження на травну систему та змусять ослаблений організм пустити всі сили на їх переварювання. Скоріш за все, така їжа не засвоїться.

  • Неконтрольовано пити медичні препарати. Так, наприклад, засоби від нудоти перешкоджають виведенню токсинів природним шляхом. Також не всі знеболювальні можна поєднувати зі спиртним.

Які продукти допомагають при похміллі?

Фото: envato.com

Якщо ви вже можете щось їсти та не відчуваєте нудоти, можете поїсти продукти, які прискорять ваше одужання. Серед таких продуктів можна виділити:

  • Смузі. Цей коктейль наситить організм втраченими вітамінами та вбереже організм від зневоднення.

  • Омлет або яєчня. Курячі яйця багаті на білки, які сприяють виведенню токсинів з організму.

  • Суп з вермішеллю та курячим м’ясом. У такій страві ідеально білки та вуглеводи, які допоможуть вам насититися та перетравлять залишки алкоголю.

  • Банани. У бананах міститься велика кількість калію, який знімає неприємні симптоми. До того ж, ці фрукти легко засвоюються.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?